DoCoS beraadt zich over kunstgrasrapport

Het bestuur van DoCoS beraadt zich de komende dagen over de uitkomsten van het rapport over het voetballen op kunstgras. Voorzitter Jasper van Marwijk zegt in een eerste reactie blij te zijn dat er op rubberkunstgras gevoetbald kan worden.

LEIDEN, 20 december 2016 – Het voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat is verantwoord. Dat heeft het RIVM dinsdag bekend gemaakt. Het bestuur van DoCoS noemt dat positief, maar wil de komende dagen gebruiken voor overleg met de gemeente Leiden, de eigenaar van de velden, en voor het bestuderen van het onderzoeksrapport van het RIVM. Daarna besluit het bestuur hoe verder. “In de lijn der verwachtingen ligt wel dat we het kunstgras weer gaan gebruiken”, aldus voorzitter Jasper van Marwijk in een reactie.

De voorzitter van DoCoS gaf zijn reactie voor Omroep West. Het onderwerp met het RIVM en Jasper van Marwijk is terug te zien door te klikken op de volgende link: https://omroepwest.bbvms.com/view/regiogrid/2737480.html

RIVM: voetballen op kunstgras is veilig

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiene (RIVM) maakte dinsdagmorgen bekend dat het voetballen op kunstgras, ingezaaid met rubbergranulaat, zoals op de velden die DoCoS huurt van de gemeente Leiden, het voetballen veilig is.

DoCoS heeft na de tv-uitzending van het programma Zembla, begin oktober, waarin melding werd gemaakt van de gezondheidsrisico’s van het voetballen op rubberkunstgras maatregelen. Zoveel als mogelijk zijn keeperstrainingen verplaatst naar gewoon gras, en is het voetballen op kunstgras, zeker voor de kleinste jeugd, zoveel mogelijk verplaatst naar gewone grasvelden.

DoCoS heeft vandaag van de KNVB een brief gekregen met als onderwerp: RIVM: voetballen op kunstgras is veilig. Deze brief luidt als volgt:

Beste bestuurder,

Zojuist heeft het RIVM bekend gemaakt dat uit onderzoek blijkt dat voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat verantwoord is. Wij verwachtten duidelijke taal van het RIVM, die hebben we gekregen. De onzekerheid die er was om te voetballen op kunstgras met rubbergranulaat, is daarmee weg. Voetballers, ouders, clubs en KNVB kunnen nu verder. Het sein staat op veilig.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt vandaag dat er in rubbergranulaat heel veel verschillende stoffen zitten, maar dat deze slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrijkomen. Het schadelijk effect op de gezondheid is praktisch verwaarloosbaar. De KNVB vindt het belangrijk dat zijn leden veilig en gezond kunnen voetballen op kunstgrasvelden en heeft vertrouwen in de deskundigheid van het RIVM. Daarom volgt de KNVB de lijn uit de adviezen van het gepubliceerde overheidsonderzoek. De KNVB blijft altijd alert op de eventuele bijverschijnselen van het spelen op kunstgras. De aanschaf en aanleg blijft een verantwoordelijkheid van de clubs en de overheid, maar toch heeft de afgelopen tijd geleerd dat we op dit vlak permanent kennis willen verzamelen.

Erkentelijk voor snelle reflex

De KNVB heeft steeds de richtlijnen en adviezen van het RIVM opgevolgd en blijft dat doen. Het RIVM is het instituut dat namens de overheid, dus namens ons allemaal, de enig aangewezene is voor kwesties op het gebied van milieu en volksgezondheid. In juni vroegen we om een nader onderzoek, dat kwam er en dat heeft ons gerust gesteld. We zijn de minister van VWS erkentelijk voor de snelle reflex op ons verzoek om nieuw onderzoek. En het RIVM voor al zijn inspanningen de afgelopen twee maanden.

Informatielijn RIVM

Heeft u vragen over de resultaten van het onderzoek naar rubbergranulaat op kunstgrasvelden? Het RIVM heeft een publieksinformatielijn geopend: 0800-0480.

Klik hier voor het bericht dat het RIVM dinsdagochtend heeft gepubliceerd n.a.v. het onderzoek.

Met vriendelijke groet,

KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Jan Dirk van der Zee

Directeur amateurvoetbal

Overzicht voetballen op rubbergranulaat kunstgras

Voor de eerdere berichten over het voetballen op kunstgras op de site van DoCoS:

29 november 2016 – DoCoS volgt advies gemeente over kunstgras, zie: http://www.docos.nl/nieuws/695/docos-volgt-advies-gemeente-over-kunstgras

1 november 2016 – RIVM-landelijk onderzoek kunstgras woensdag bij DoCoS, zie: http://www.docos.nl/nieuws/678/rimv-landelijk-onderzoek-kunstgras-woensdag-bij-docos

11 oktober 2016 – Ledenvergadering in teken van rubberkunstgras, zie: http://www.docos.nl/nieuws/665/ledenvergadering-in-teken-van-rubberkunstgras

7 oktober 2016 – DoCoS vraagt spoedoverleg over rubber in kunstgras, zie: http://www.docos.nl/nieuws/661/docos-vraagt-spoedoverleg-over-rubber-in-kunstgras

5 oktober 2016 – DoCoS volgt discussie kunstgras nauwlettend, zie: http://www.docos.nl/nieuws/658/docos-volgt-discussie-kunstgras-nauwlettend

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq