DoCoS debuteert met dikverdiende zege

DoCoS heeft zijn debuut in de zaterdag 2e klasse opgeluisterd met een dikverdiende 1-4 zege bij Honselersdijk.

Honselersdijk/Leiden, 3 september 2016 – Debutant DoCoS debuteerde in Honselersdijk in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal met een dikverdiende 1-4 overwinning. Bij het ook gepromoveerde Honselersdijk was DoCoS de beter voetballende ploeg, die in de eerste helft nog toestond dat de thuisclub met een gelijke stand kon gaan rusten. In de tweede helft controleerde DoCoS het duel en speelde zichzelf relatief gemakkelijk naar een mooie 1-4 zege. De eerste zege ooit voor DoCoS in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal is natuurlijk een leuke opsteker met het oog op de derby, komende zaterdag, voor eigen publiek tegen stadgenoot UVS.

DoCoS nam al vrij snel het duel in handen. Beter combinerend kreeg DoCoS na elf minuten een eerste goede kans voor Joshua Overvliet, maar dat leverde niet meer dan een hoekschop op. DoCoS opende de score na achttien minuten. Roy Elkerbout kreeg op links de bal terug na een hoekschop, kapte zijn tegenstander uit, en vanaf de rand van het zestienmetergebied schoot hij de bal met een fraai boogschot in de verste hoek buiten bereik van de doelman van Honselersdijk: 0-1.

DoCoS kreeg daarna volop de gelegenheid om de score uit te bouwen, maar na een prachtige aanval, waarbij de bal van voet naar voet ging, mocht Oktay Gezici uithalen, maar de bal werd door een verdediger van de thuisclub voor de lijn gekeerd. Het werd geen 0-2, maar wel 1-1. Honselersdijk sloeg toe uit een vrije trap. De bal werd scherp voorgebracht en door een van de instormende aanvallers ingekopt: 1-1. DoCoS kreeg een goede kans om toch weer op voorsprong te komen maar Chris van Empel vond de doelman op zijn weg. Een feller Honselersdijk kreeg echter de betere kansen, maar de van ADO teruggekeerde spits Tom van Veen, die verder goed aan de ketting lag bij de DoCoS-verdediging, vond doelman Mitchel van Abswoude op zijn wege en schoot ook nog een keer naast.

Na rust bepaalde DoCoS het spel en liep uit naar een dikverdiende zege door doelpunten van Chris van Empel (2x) en Simon Jouby. Honselersdijk slaagde er niet in om DoCoS te verontrusten. Doelman Mitchel van Abswoude moest een keer snel reageren om een tweede doelpunt van de gastheren te voorkomen.

Karakteristieken Honselersdijk-DoCoS 1-4 (1-1). 18. Roy Elkerbout 0-1, 33. 1-1, 49. Chris van Empel 1-2, 61. Chris van Empel 1-3 en 76. Simon Jouby 1-4.

Opstelling DoCoS: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuizen, Danny Maaskant, Rico Bouwmans, Rowin Peet, Melvin Zweistra (80. Sven Ravensbergen), Simon Jouby, Joshua Overvliet, Oktay Gezici, Chris van Empel (87. Melvin van Gent) en Roy Elkerbout (70. Mitchel Klein).

Voor Leiden Amateurvoetbal blikte aanvoerder Danny Maaskant terug op het eerste duel ooit van DoCoS in de 2e klasse Zaterdag:

Danny Maaskant: ,,Een historische eerste overwinning in de tweede klasse”

Door l

C (zaterdag) – ,,Het leek er in de eerste helft in de verste verte niet op dat we hier met drie punten bij Honselersdijk zouden vertrekken. We hadden moeite met hun spel, ze zetten goed druk op ons waardoor we de bal snel kwijt raakten. Eigenlijk liepen we de eerste 45 minuten alleen maar achter de voetbalfeiten aan. Door een gelukkig, maar prachtig, eerste doelpunt van Roy Elkerbout konden we nog gaan rusten met 1-1. Maar in de tweede helft liep het wel opeens en goed voetballend konden we een 1-4 eindstand op het scorebord laten noteren. Daarmee werd het zo de eerste zege van onze club in de ”, aldus Danny Maaskant de trotse Leidse ervaren verdediger.

Op sportpark ‘De Strijphorst’ ontmoetten twee verenigingen elkaar met twee grote gelijkenissen: beide clubs tellen nu zo’n achthonderd / negenhonderd leden en ze speelden beide vorig seizoen nog in de . De thuisclub had echter al van 1998 – 2007 in de tweede klasse gespeeld voordat ze weer jaren in de verbleven. Maaskant: ,,Trainer Nico van der Salm had ze een helftje bekeken bij een gespeelde bekerwedstrijd de afgelopen weken en verder kende ik ze ook niet. Met elkaar wil je juist zo graag laten zien in deze tweede klasse wat we kunnen en dan leggen we zo’n eerste helft op de mat, niet te geloven.”

In de elfde minuut kreeg middenvelder Joshua Overvliet toch een eerste Leidse kans, maar deze liep uit op een corner. Vijf minuten later was het wel raak door een fantastische actie van middenvelder Elkerbout. ,,Op de rand van de zestien maakte hij een kapbeweging waardoor hij zich mooi vrijspeelde en met een prachtig boogschot in de verre hoek liet hij het net achter de keeper van Honselersdijk bollen, 0-1. Schitterend om te zien hoe hij, komende van het naar de gedegradeerde het wekelijks oppakt. Zo werd de inzet van een andere nieuwkomer, Oktay Gezici, in de 27e minuut van de lijn gehaald door één van hun verdedigers. Dan zou je met 0-2 voor hebben gestaan terwijl het spelbeeld van ons er gewoon niet goed uit zag”, aldus Maaskant.

IN2

Dan kan je er op wachten, want uit een onnodig weggegeven vrije trap scoorde de mee opgekomen Honselse verdediger Rico Kok de verdiende gelijkmaker, 1-1. Ook spits en doelpuntenmaker Chris van Empel, vorig seizoen goed voor 22 doelpunten, kon geen Leidse potten breken deze eerste helft. Uit een voorzet van Rico Bouwmans maakte hij één goede actie, maar de spits kon de bal niet tussen de palen laten belanden. Het was voor de Leidse ploeg maar goed dat doelman Mitchel van Abswoude in goede vorm was, want hij zorgde kort voor rust met prima reddingen dat de voorwaartsen de bordjes op het scorebord voor de thuisploeg niet konden verhangen.

Maaskant: ,,In de rust werd er niet veel gezegd door onze trainer. We moesten gewoon vertrouwen houden in ons voetballende vermogen en dus allereerst proberen de bal langer in de ploeg te houden. Zij waren beter de eerste helft, maar het was zeker niet een ploeg waar we angst voor moesten hebben. Of er iets in de thee zat, weet ik niet maar ineens liep het voetballend wel in de tweede helft. Dan is het ook lekker om al vier minuten na rust Van Empel uit een voorzet van Melvin Zweistra de 1-2 te zien binnen koppen, met dank aan het foutje van hun keeper.” Het was de tweede helft een ouderwets en creatief ballende Leidse uitploeg die het spel bepaalde voor de aanwezige toeschouwers op het gezellige sportpark.

De inzet van Rowin Peet werd in de 57e minuut door de Honselse doelverdediger uit zijn doel geronseld. Maar vier minuten later was het wel raak, 1-3. Dezelfde Peet zette een mooie aanval over links op en Overvliet gaf de assist waarop Van Empel zijn seizoenscore al op ‘twee’ kon brengen. Maaskant: ,,We hadden in deze tweede helft achterin echt weinig te doen. Maar bij die ene kans voor Honselersdijk in de 68e minuut is het wel klasse als dan onze doelman beslissend redt. Anders wordt het toch 2-3 en dan zou het best nog eens kunnen gaan spoken in het Westland wat het voetballen betrof. Maar het was nu nieuwkomer en middenvelder Simon Jouby (afkomstig van de zaterdagtak van Voorschoten’97, red.) die zes minuten later de wedstrijd op een koele wijze op slot schoot. Al met al was deze 1-4 gewoon een verdiende overwinning voor ons.”

Van der Salm benutte de laatste twintig minuten al zijn wisselmogelijkheden. In de voorbeschouwing op deze competitie liet hij al weten dat de selectie kwantitatief minder is dan vorig seizoen, maar dat er kwaliteit is bijgekomen met de komst van o.a. Jouby, Elkerbout en Gezici. De ex-GHC’er vervolgt: ,,Zo’n creatieve speler als Gezici misten we vorig seizoen. Met hem is veel voetballend vermogen en creativiteit binnen ons team gekomen. En Jouby heeft natuurlijk vanuit de eerste klasse veel ervaring meegenomen. Elkerbout pakte bij de bekerwedstrijden al wat doelpuntjes mee en hij is breed inzetbaar. Zo speelde hij op ‘tien’ en nu kwam hij op vanaf links. Hij zal in ieder geval onze clubgeschiedenis ingaan als de eerste doelpuntenmaker in de tweede klasse”, liet de fanatieke Leidse verdediger na afloop van deze boeiende seizoenopening weten.

De KNVB heeft voor komende zaterdag 10 september de Leidse derby gepland. Waar bij de seizoenstart thuis met 3-3 gelijkspeelde tegen HVC’10, zal men natuurlijk alles op alles zetten om de drie punten van het sportpark aan de Haagse Schouwweg mee naar huis te kunnen nemen. Maaskant: ,,Het is zeker een derby met unieke achtergronden, want familie van mij voetbalt er en ik heb ook vroeger met enkele spelers samen gespeeld. Dus reken er maar op dat we elkaar komende week op de digitale snelweg weten te vinden. Wat zou het gaaf zijn als er op deze pot voetbal gewoon lekker veel publiek af zou komen. Wij zijn er klaar voor!”

Naast twee grote overeenkomsten zit er, tot verdriet van DoCoS-voorzitter Jasper van Marwijk, wel één groot verschil tussen Honselersdijk en zijn Leidse ploeg. Voorafgaand aan hun ontmoeting deze zaterdagmiddag 3 september opende de Westlandse wethouder voor sport de nieuwe Honselse kunstgrasvelden. Misschien moet hij maar eens met zijn Leidse collega gaan praten want waar het gras op het hoofdveld van DoCoS niet in de beste conditie verkeert, kan ook het kunstgrasveld waarop het Leidse vlaggenschip haar thuiswedstrijden speelde tot op heden best wel een update gebruiken. Misschien een leuke mededeling van het Leidse College op 3 oktober?

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq