DoCoS: derde derby in twaalf maanden tegen RCL

DoCoS treft RCL voor de derde keer in twaalf maanden; de grote vraag is of DoCoS een beter resultaat kan boeken dan in de voorgaande twee ontmoetingen.

LEIDEN, 28 september 2017 – DoCoS treft zaterdag RCL voor de derde keer in twaalf maanden. Bijna een jaar geleden verloor DoCoS thuis met 3-5 en afgelopen voorjaar ging DoCoS met 2-0 ten onder tegen RCL. Dat beide ploegen elkaar opnieuw treffen, komt ook omdat eerst DoCoS en vervolgens RCL in de nacompetitie om promotie naar de 1e klasse de tanden stuk beet op ARC.

DoCoS en RCL eindigden vorig seizoen in de 2e klasse C als vierde en tweede met een onderling puntenverschil van vijf in het voordeel van de ploeg Leiderdorp. Wie bedenkt dat DoCoS twee keer verloor van RCL zou zeggen dat de verschillen niet zo groot mogen zijn. Thuis verloor DoCoS na een 2-0 voorsprong met 3-5, vooral doordat RCL na rust veel sneller, feller en beter voetbalde. In de return in Leiderdorp bleef DoCoS langer in de buurt en delfde pas in de slotfase het onderspit toen het 2-0 werd in de laatste minuten. De grote vraag zaterdag in de derde derby tussen beide ploegen is dus of DoCoS het beter gaat doen dan in de vorige twee verloren ontmoetingen.

Vertrouwen

Steven Knijnenburg, nieuw bij DoCoS, heeft er vertrouwen in dat tegen RCL een goed resultaat kan worden geboekt. Melvin van Gent, vorig jaar bij DoCoS, keert zaterdag terug naar De Mors als speler van RCL. Knijnenburg en Van Gent, die zondag 25 jaar wordt, lieten deze week hun licht schijnen op de derby die door Leiden Amateurvoetbal is betiteld als de kraker van de week:

De 23-jarige Knijnenburg kwam de afgelopen zomer over van Noordwijk. ,,Ik studeer aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ik zou graag in de toekomst iets willen gaan doen in de design. En dan liefst voor mezelf, een eigen onderneminkje. Maar goed, al met al werd de reistijd, ook nog weer een aantal keren in de week naar Noordwijk, me wat te veel. Ik wilde hoe dan ook meer vrije tijd hebben. Bij DoCoS voetbalden vrienden van me en eigenlijk kende ik zo’n beetje alle spelers al wel. Die zag ik regelmatig in de stad. En ook de trainer was voor mij geen onbekende. Nico van der Salm is namelijk m’n oude gymleraar. Zodoende ben ik hier beland. Op het veld was het voor mij wel even wennen aan het systeem. Bij Noordwijk speelden we vaak 5-3-2, waarbij de backs heel aanvallend waren ingesteld. Wij hanteren hier een 4-3-3 systeem. Het leuke is wel dat ik als centrale verdediger meer aan opbouwen toekom. Verder is het mijn taak om de spits uit te schakelen. Daar ben ik best goed in. En met mijn 1.96 meter ben ik ook wel kopsterk. Mijn handelingssnelheid zou wel wat omhoog kunnen, maar ik denk dat je dat op elk niveau wel hebt”, vertelt Knijnenburg.

Veel derby’s

De Leidenaar heeft veel vertrouwen in zijn team. ,,We hebben een sterk middenveld en een prima voorhoede. Als sluipmoordenaars kunnen we wedstrijden winnen. We beschikken over spitsen die je niet een kans moet geven. Als wij er achterin voor zorgen dat we de minst gepasseerde verdediging van de klasse zijn komt het wel goed. We kunnen ook een wedstrijd op slot gooien. Het is dan niet altijd nodig om opbouwend te voetballen. Ik verwacht wel dat we bovenin zullen gaan meedraaien. Het is sowieso een hele aantrekkelijke afdeling met veel derby’s. Eerst eens kijken hoe de eerste periode verloopt. Daarna zal wel duidelijk zijn wie er voor de hoogste plekken in aanmerking komen. Het zou mooi zijn als we zo ver kunnen komen dat DoCoS een stabiele eersteklasser wordt. Zo ver reikt mijn ambitie in elk geval. Ik voetbal hier met heel veel plezier en zelf ga ik er ook voor. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik heb wel een winnaarsmentaliteit.”

Topscorer Thom Wijnalda

Afgelopen weekend kende Knijnenburg met zijn ploeg een goede start door in Hoek van Holland met 1-2 bij HVC’10 de winst te pakken. Ook komend opponent RCL zegevierde. De Leiderdorpers klopten op De Bloemerd onder andere door twee treffers van clubtopscorer Thom Wijnalda nieuwkomer CVC Reeuwijk met 4-1. ,,Ik ga er vanuit dat we ook komend seizoen weer heel wat van RCL kunnen verwachten. De afgelopen jaren was het steeds net niet voor ze. Het zal zeker een lastige wedstrijd voor ons worden, maar ik heb er alle vertrouwen in. Ik zal ervoor zorgen dat Wijnalda geen kans krijgt. Danny Maaskant, mijn maatje centraal achterin, en ik zijn er klaar voor”, meent Knijnenburg.

Fijn gevoel

Terwijl Knijnenburg zich meldde op De Morsch, nam Van Gent er na zes jaar afscheid. ,,Ik heb het bij DoCoS echt super naar m’n zin gehad, maar ik was gewoon toe aan een nieuwe prikkel. De voorbije tijd presteerde ik wisselvallig en ik had het idee dat het goed voor mij was als ik ergens opnieuw zou beginnen en zo ook weer lekker in vorm kon komen. Ik stond open voor een gesprek bij RCL en aan een ontmoeting met Stefan Luykx en Henk Buyn heb ik een fijn gevoel overgehouden. Ik had wel lichte twijfel omdat ik een leuke groep moest achterlaten, maar uiteindelijk heb ik voor mezelf gekozen. Spijt van mijn keuze heb ik niet. Ik ben hier goed opgevangen in de selectie, voel me er thuis en ik heb een prima voorbereiding achter de rug. Ik ben dus heel tevreden”, aldus Van Gent.

Rechtsbuiten

,,We hebben een sterke groep met veel concurrentie. Volgens mij zijn alle posities uitstekend ingevuld. Er wordt goed gevoetbald. We spelen lekker fel en we beschikken over genoeg conditie. En aan de gemaakte afspraken houdt iedereen zich in het veld. We komen uit in een zware competitie, maar ik heb er toch goede hoop op dat RCL het dit jaar, na al die jaren net niet, nu eens net wel gaat halen. Wij spelen 4-3-3 en ik fungeer daarin als rechtsbuiten. Isi Adema staat links voor en Thom natuurlijk in het midden. En Tommy Sinteur speelt ook vaak voorin. Als ik er dan bijvoorbeeld niet bij ben, speelt Tommy op links en Isi op rechts. We hebben eigenlijk zeker vier goede aanvallers. Zelf heb ik een mooie trap en mijn voorzetten mogen er zijn. Daarnaast ben ik handig in de kleine ruimte. Koppen is niet m’n sterkste punt. Verder heb ik af en toe moeite om m’n mondje te houden tegen de scheidsrechter. Ik wil nog wel eens fel reageren”, kijkt Van Gent in de spiegel.

Dat laatste doet hij, maar dan letterlijk, elke doordeweekse dag behoorlijk vroeg: ,,Ik sta om vijf uur op, want mijn werk op de veiling in Rijnsburg begint om zes uur. Ik loop er pickorders en controleer bijvoorbeeld bestellingen. Zo maak ik 45 uur in de week. Bij RCL trainen we in deze periode drie keer in de week en dan is er natuurlijk nog de wedstrijd op zaterdag. Al met al ben ik dus best lekker bezig.”

De Leidenaar heeft veel zin in het weerzien met zijn oude ploeggenoten. ,,Hartstikke leuk. Ik kijk ernaar uit. Misschien kan ik onze trainer nog een beetje inlichten over hun kwaliteiten. Al zal Van der Salm vast nog wel een verrassing uit de hoge hoed tevoorschijn toveren. Hoe dan ook, ik reken wel op een overwinning voor ons. Ik houd het op 1-3”, besluit Van Gent. Zo’n resultaat zou alvast een mooi verjaardagscadeautje zijn voor de aanvaller, die komende zondag 25 wordt.

Aftrap tegen club van klasse

RCL is een ervaren tweede klasser die al sinds 2014 in de 2e klasse uitkomt. In de afgelopen drie seizoenen eindigde RCL twee keer als derde en een keer als tweede. In 2015 strandde RCL in de nacompetitie op Westlandia, afgelopen zomer op ARC. RCL noemt zichzelf een club van klasse en dankt zijn reputatie vooral aan de lange periode in de jaren ’70 en ’80 dat de club elf seizoenen op rij in de 1e klasse van het zaterdagvoetbal uitkwam. In de afgelopen 25 jaar degradeerde of promoveerde RCL dertien keer en speelde nooit langer dan vier seizoenen achtereen op hetzelfde niveau.

De derby DoCoS – RCL begint zaterdag om 14.30 uur op het terrein van DoCoS aan de Haagsche Schouwweg.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq