DoCoS enig koploper na gelijkspel bij UVS

DoCoS is in de stadsderby tegen titelfavoriet UVS gemakkelijk overeind gebleven en had beter en meer kansen op de winst, maar het bleef 0-0. DoCoS is wel enig koploper.

LEIDEN, 10 oktober 2020 – DoCoS heeft de stadsderby bij titelfavoriet UVS met een gelijkspel (0-0) afgesloten. Achteraf gezien mocht UVS daar meer tevreden over zijn dan DoCoS. De beste en de meeste kansen waren namelijk voor een beter voetballend DoCoS. Na vier competitieronden, waarin nog diverse duels moeten worden ingehaald, is DoCoS enig koploper, een positie waar na het moeizame vorige seizoen elke roodwitter alleen maar van kon dromen.

DoCoS en UVS speelden een unieke stadsderby in de Kikkerpolder. Door de coronamaatregelen mocht er bij deze enige, echte Leidse stadsderby tussen de twee grootste voetbalclubs van Leiden geen publiek langs het veld plaatsnemen. De derby werd daarom gespeeld in een troosteloos decor, zonder enige Leidenaar rondom het veld, bovendien viel de regen een groot deel van de wedstrijd met bakken uit de lucht.

Zelfbewust

Wie gedacht zou hebben dat UVS, dat zichzelf tot doel heeft gesteld te promoveren naar de eerste klasse, het heft in handen zou nemen, kwam bedrogen uit. DoCoS trad de titelfavoriet zelfbewust tegemoet en was voortdurend voetballend op zoek naar de vrije man en naar een vrije kans. Twee van zulke beste kansen waren er in de eerste helft voor Tygo Groen. Bovendien was Roy Elkerbout gevaarlijk met een kopbal uit een vrije trap van Mike Filippo. DoCoS gaf UVS geen of weinig ruimte om te voetballen. Toch kreeg de thuisploeg een drietal mogelijkheden (Tettero, Seghrouchni, Geus) die enigszins pardoes uit de lucht kwamen vallen maar waarbij het schortte aan een doelgerichte afronding. Aanvoerder en spelmaker Bart van der Weijden probeerde het een keer met een laag schot van de bal. En dat was eigenlijk de enige keer dat doelman Mitchel van Abswoude echt moest ingrijpen, door de bal bij de eerste paal van de grond te plukken.

Weerstand

In de tweede helft speelde UVS naar de stadszijde en normaliter is dat altijd goed voor blauwwit spektakel en blauwwitte doelpunten in de stadsderby’s van de afgelopen jaren. Elke DoCoS-supporter weet dat UVS dan op elk moment zo maar kan scoren. Zo kreeg DoCoS bijna een jaar geleden in dat doel drie blauwwitte doelpunten om de oren en iedereen herinnert zich nog het zondagsschot waarmee Joeri Onderwater enkele jaren geleden blauwwitte vreugde mogelijk maakte in de stadsderby tussen UVS en DoCoS. Lag het aan het weer, lag het aan UVS, of lag het aan de weerstand van DoCoS? Feit was dat doelman Mitchel van Abswoude geen enkele keer echt op de proef werd gesteld en dat pas in blessuretijd invaller Isi Adema echt dreigend was met een schot van de bal vanaf de zestienmeter, maar de spits schoot de bal naast.

Rode kaart

DoCoS op zijn beurt had direct na de pauze al laten merken op zoek te blijven gaan naar een doelpunt. Uit de eerste de beste hoekschop mocht de kleinste DoCoS-aanvaller Roy Elkerbout opnieuw vrij de bal inkoppen, en dat had zomaar een doelpunt kunnen zijn maar doelman Van Wanrooy voorkwam blauwwit leed. De betere aanvallen kwamen in de tweede helft van DoCoS en toen na ruim een kwartier UVS-verdediger Mart Spierdijk met zijn tweede gele kaart (en dus rood) van het veld moest, bepaalde DoCoS het ritme van de wedstrijd. DoCoS kreeg kansen en kwam tot op enkele centimeters van de voorsprong. Vlak voor tijd schoot Mitchel Klein de bal vanaf twintig meter op doel, buiten bereik van UVS-doelman Delano van Wanrooij maar invaller Marvin Sloos redde, staand op de doellijn, door de bal te keren.

Koploper

DoCoS is na het gelijkspel in de Leidse stadsderby bij UVS enig koploper met 8 punten uit 4 duels. De stand is enigszins vertekend omdat medekoploper SVC ’08, 7 punten uit 3 duels, een wedstrijd nog moet inhalen en ook RCL (6 uit 3) nog een wedstrijd te goed heeft. Bovendien heeft misschien wel de belangrijkste titelfavoriet, DSO uit Zoetermeer (3 uit 2) nog twee achterstallige wedstrijden te goed.

Komende zaterdag is DoCoS – ongeacht of er extra maatregelen tegen de corona komen – vrij, want het duel met Wateringse Veld/Kranenburg is geschrapt omdat de Haags-Rijswijkse ploeg zich heeft teruggetrokken uit de competitie.

De volgende competitiewedstrijd die op het programma staat is zaterdag 24 oktober uit bij HVC ’10.

Karakteristieken

UVS-DoCoS 0-0 (0-0).

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuizen, Pieter Maat, Deniz Poelsma, Rowin Peet, Simon Joubij, Dylan VIctory, Tygo Groen, Mike Filippo (86. Quendrim Gashi), Mitchel Klein, Roy Elkerbout (66. Luc Quellhorst).

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq