DoCoS gelijk in bekerderby met FC Boshuizen

DoCoS heeft de voorbereiding op het tweede seizoen in de tweede klasse afgesloten met een gelijkspel (0-0) tegen eersteklasser FC Boshuizen.

LEIDEN, 18 september 2017 – DoCoS heeft de laatste test voor aanvang van de competitie afgesloten met een dubbelblank gelijkspel tegen zondag 1e klasser FC Boshuizen. In het bekerduel tegen de stadgenoot had DoCoS verdedigend de zaken op orde. Voor eerst in de oefenperiode sloot DoCoS een voorbereidingsduel af zonder tegentreffers. Dat dit tegen de ambitieuze stadgenoot – FC Boshuizen gaat voor promotie naar de hoofdklasse – is een prettige bijkomstigheid. Aanvallend slaagde DoCoS er niet in om te scoren waardoor het bekertoernooi met een doelpunt in drie duels (Forum Sport 1-2, Foreholte 0-2 en FC Boshuizen 0-0) werd afgesloten.

Wat de uitslagen in het bekertoernooi waard zijn, moet zaterdag blijken wanneer DoCoS de competitie start in Hoek van Holland bij HVC ’10. Vorig seizoen wist DoCoS bij de toenmalige koploper te winnen en eindigde in de competitie boven de voormalige eerste klasser uit Hoek van Holland.

Leiden Amateurvoetbal maakte een uitgebreid verslag van het duel tegen FC Boshuizen met als kop: Prangende vraag – zijn DoCoS en FC Boshuizen klaar voor de competitie?

Districtsbeker- In de laatste groepswedstrijd van de eerste ronde van de districtsbeker liet DoCoS nog maar eens zien wat het vorig seizoen geregeld aantoonde. Een aanvallend machteloos FC Boshuizen beet zich in de Mors stuk op de stug verdedigende thuisploeg: 0-0.

In de Leidse derby stond niets (anders dan de eer) meer op het spel. Beide ploegen verloren hun twee eerdere groepsduels – van Forum Sport en Foreholte – en verder bekeren behoorde dan ook niet meer tot de mogelijkheden.

Het verleidde Docos-trainer Nico van der Salm er niet toe het een klasse hoger spelende FC Boshuizen met een open vizier te benaderen. Vorig seizoen verrasten de Leidenaars vriend en vijand door bij het debuut in de tweede klasse in de top-4 te eindigen. Dat deed het met ‘realistisch’ voetbal. Met spelers als Michael van Voorthuijzen, Rowin Peet, Danny Maaskant, Tim Gonlag en doelman Mitchel van Abswoude beschikten de Morsbewoners over een betrouwbare laatste linie, die prima op de nul kan spelen. Deze zomer kwam daar ook nog de van Noordwijk overgekomen Steven Knijnenburg bij. Van der Salm zal dan ook weinig aanleiding hebben om dat beproefde concept dit seizoen in te ruilen voor een meer aanvallende variant.

Met het oog op de competitiestart – tegen sterke ploegen als HVC ’10 (uit) en RCL (thuis) – koos de voormalig trainer van onder meer UDO, UVS en Meerburg er dan ook voor zijn ploeg tegen de ambitieuze eersteklasser de vertrouwde, verdedigende stellingen in te laten nemen.

Normaal moet FC Boshuizen – met een surplus aan individuele kwaliteiten – toch in staat worden geacht zo’n hechte defensie stuk te kunnen spelen. Het elftal van Jasper de Muijnck is echter nog niet in beste doen, getuige ook de eerdere verliesbeurten in het bekertoernooi. De oud-trainer van Quick Boys, die de afgelopen drie jaar werkzaam was als hoofd jeugdopleiding bij het Hongaarse Honved Boedapest, kon wel buigen op verzachtende omstandigheden. ,,Er zijn dertien jongens vertrokken, waaronder niet de minsten. Daar hebben we ook heel wat jongens voor teruggekregen. Die moeten aan elkaar wennen, maar ook aan het niveau. Jongens als Sjoerd Winkelman en Sepehr Saafi hebben ontegenzeggelijk talent, maar speelden vorig seizoen nog bij respectievelijk Warmunda en Teylingen. Dat vergt de nodige aanpassing.”

Bovendien konden de Kadebewoners tegen DoCoS niet beschikken over praktisch de complete as. Om uiteenlopende redenen ontbraken Sean Armitage, Rick Arnoldus, Mike Bekooy, Mehmet Gungor en ook Stiven Pretel. Laatstgenoemde is een konijn uit de hoed van de technische man van FC Boshuizen, Frans Stouten. De 22-jarige Colombiaanse middenvelder speelde voorheen in zijn vaderland nog op het hoogste niveau, de Liga Aguila 1, en zou – in navolging van Gary Mendes Rodrigues, die eerder eveneens het geelblauw droeg en nu ‘gewoon’ voor Galatasaray speelt – zomaar eens kunnen uitgroeien tot een sensatie op de regionale voetbalvelden. De Muijnck: ,,Je ziet aan alles dat die jongen het in zich heeft. Ik hoop dat we hem hier een heel seizoen kunnen houden, maar voor zo’n speler is FC Boshuizen uiteindelijk een springplank naar een hoger niveau.”

Er werd toch ook nog gevoetbald? Jazeker, maar over dat gedeelte kunnen we kort zijn. Veel typischer kan een 0-0 wedstrijd niet worden. De bezoekers dicteerden zoals verwacht, maar domineren bleek een ander verhaal. Gevaarlijk werd FC Boshuizen niet of nauwelijks. De grootste kans was nog voor Sepehr Saafi, maar op aangeven van tweelingbroer Sohrab kopte de spits toch nog vrij riant naast. Ook een inzet van Hakan Bayram miste het doel op een metertje.

DoCoS gaf dus praktisch niets weg, maar wist – zonder de creatieve inbreng van de ontbrekende Thomas Goebel, Rick Siere en Melvin Zweistra – zelf ook helemaal niks af te dwingen. Het enige momentje van opwinding voor het Boshuizen-doel ontstond na een misverstand tussen captain Jesper Neuteboom en keeper Mitchell Zandbergen, waar Peet net niet van wist te profiteren.

Smet op het verder weinig verheffende, maar sportieve treffen was het uitvallen van Gonlag, die wederom in de spits geposteerd stond. De van oorsprong centrale verdediger kreeg een rondwapperende elleboog in het gezicht en verliet het veld met (vermoedelijk) een gebroken neus. Het is al de zoveelste vervelende blessure in de carrière van de notoire pechvogel.

Komend weekend begint voor beide Leidse ploegen de competitie. FC Boshuizen heeft de ambitie om te promoveren naar de hoofdklasse en opent het bal tegen PSV Portugaal. Meteen een serieuze testcase, tegen een tegenstander van formaat. De Muijnck: ,,We hebben zeker nog tijd nodig om als team verder te groeien, maar als je mee wilt doen, kun je je ook weer niet veroorloven om in het begin van het seizoen al teveel punten te verspelen.”

DoCoS is al prima op elkaar ingespeeld, maar desondanks is het de vraag of het het huzarenstukje van afgelopen seizoen kan herhalen. ,,Toen waren we de nieuwkomer en hielden tegenstanders nog weinig rekening met ons”, claimt middenvelder Simon Jouby. ,,Dat zal nu anders zijn. Daar zullen we mee om moeten leren gaan.”

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq