DoCoS in stadsderby naar UVS

De Sint had ‘t niet beter kunnen bedenken: de stadsderby UVS-DoCoS is het beste affiche voor zaterdag 6 december wat hij voetbalminnend Leiden kon schenken.

De wedstrijd van de week wordt zaterdag voor het Leidse voetbal ongetwijfeld gespeeld in de Kikkerpolder als DoCoS in de 3e klasse A op bezoek gaat bij stadgenoot UVS. Het verschil tussen beide teams is drie punten: UVS staat 4e en heeft 22 punten, DoCoS is 5e met 19 punten. Beide teams wonnen afgelopen zaterdag moeizaam met 2-1: DoCoS ternauwernood van CVC Reeuwijk, UVS had de handen vol aan BSC ’68 in Benthuizen. De inzet voor beide teams is duidelijk: bijblijven in de subtop in de achtervolging op de weggelopen koploper Floreant of terugvallen naar de eerste helft van de middenmoot.

Zondagvoetbal gesloten boek voor DoCoS en UVS

In een stadsderby tellen dat soort cijfers echter niet. Het zijn de speciale wedstrijden waar door velen met een rood-wit- en een blauw-wit-hart naar wordt uitgekeken, zeker nu beide verenigingen met hun standaardelftal voor zaterdagvoetbal hebben gekozen. UVS deed dat na een prachtige historie in de hogere regionen, voornamelijk de 1e klasse, van het zondagvoetbal. Afgelopen zomer werd dat boek door het honderdjarige UVS definitief dichtgeslagen met een 6e plaats in de 1e klasse en bijna-promotie in de nacompetitie naar de hoofdklasse. DoCoS sloot het zondagvoetbal, voornamelijk in 3e en 4e klasse met een korte periode in de jaren ’90 in de 2e klasse, vorig seizoen af met een 8e plaats in de 4e klasse.

Balans in het voordeel van UVS

De stadsderby in de Kikkerpolder is ook het duel tussen de twee kampioenen van de afgelopen twee seizoenen uit de 4e klasse A Zaterdag. UVS werd vorig seizoen, na jaren in het rechterrijtje te hebben meegehobbeld, kampioen, DoCoS pakt een jaar eerder, in het tweede seizoen in het zaterdagvoetbal, op overtuigende wijze het kampioenschap. De titel werd definitief binnengehaald nota bene tegen UVS (3-0 winst thuis). De uitwedstrijd bij UVS won DoCoS eerder dat seizoen, op een bijveld in de Kikkerpolder, met 0-4. Een seizoen eerder, het debuutjaar van DoCoS in het zaterdagvoetbal, eindigde de derby in de Kikkerpolder op een bijveld in 2-2 en won het eerste zaterdagelftal van UVS bij DoCoS met 0-3.

De laatste ‘grote’ derby’s vonden plaats in het seizoen 2009-2010. UVS en DoCoS troffen elkaar toen in de 3e klasse van het zondagvoetbal, nadat UVS na twee degradaties op rij zichzelf ineens terugvond in de 3e klasse van het zondagvoetbal. UVS won toen voor eigen publiek met 5-0 en bij DoCoS met 2-1.

UVS werd dat seizoen 2009-2010 kampioen, promoveerde naar de 2e klasse om een jaar later weer terug te keren op het vertrouwde niveau van de 1e klasse totdat afgelopen zomer dat boek werd dichtgeslagen. DoCoS degradeerde in 2010 uit de 3e klasse en speelde vervolgens nog vier seizoenen in de 4e klasse. Afgelopen zomer werd dat hoofdstuk afgesloten omdat DoCoS besloten had definitief te kiezen voor een standaardteam in het zaterdagvoetbal.

Het duel UVS-DoCoS begint zaterdag om 14.30 uur in sportpark de Kikkerpolder, waar DoCoS als fusieclub in 1937 ooit met zondagvoetbal begon.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq