DoCoS moeizaam uit startblokken

LEIDEN – DoCoS heeft zijn eerste thuiswedstrijd in de derde klasse, na de degradatie afgelopen zomer, afgesloten met een 3-3 gelijkspel tegen Zwammerdam. DoCoS kwam drie keer op voorsprong maar slaagde er niet de winst veilig te stellen. Meest bijzondere moment was de invalbeurt van Lars de Ridder, tien minuten voor tijd, die na vier jaar blessureleed terugkeerde. 

DoCoS begon goed tegen Zwammerdam. Chris van Empel scoorde al snel de openingstreffer en een verdubbeling van de voorsprong leek niet alleen logisch maar was ook mogelijk. Het tegendeel gebeurde. De bezoekers kwamen via verdediger Mark Veerman naast DoCoS en grepen het initiatief op het veld. Zwammerdam was vooral dreigend over de linkerflank met de pijlsnelle en handige Justin Bons maar die was soms ook te snel voor zijn medespelers. 

Afgeslagen 

DoCoS had zijn aanvallende momenten en kwam daarmee in het laatste kwartier voor rust steeds vaker bij een treffer. Eerst werd de bal uit een vrije trap van Jesse Dingjan door de Zwammerdamse doelman op het laatste moment onder de lat uitgestompt. Daarna had Dingjan een prima voorzet maar werd de bal door Chris van Empel recht in de handen van de doelman van de bezoekers gekopt. Vijf minuten voor rust bemoeide Dingjan zich er weer mee. Een afgeslagen bal, uit een hoekschop van Mitchel Klein, werd door de nieuwe Leidse middenvelder vanaf de rand van de zestien met het rechterbeen in het doel geschoten: 2-1.

Weifelend

Na rust waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, waarbij de eerlijkheid gebiedt te vermelden dat de Zwammerdamse aanvallen vaak gevaarlijker oogden dan de Leidse zoektochten naar een doelpunt. DoCoS, dat zijn geblesseerde topscorer Sipan Khalid mist, had overigens via Tygo Groen een uitstekende kans om de voorsprong te verdubbelen. Groen raakte in vrije positie, na een voorzet van Mitchel Klein en overstapje van Chris van Empel, de bal onvoldoende zodat deze als een slap rollertje langs het doel ging. Weifelend verdedigen aan Leidse kant betekende opnieuw een gelijkmaker. 

Penalty

DoCoS kwam kort na de tweede gelijkmaker van de bezoekers opnieuw op voorsprong. Na een overtreding op Roy Verplancke mocht Chris van Empel een penalty nemen die hij bekwaam benutte: 3-2. Maar het scenario herhaalde zich. Weifelend en slordig verdedigen betekende dat DoCoS voor de derde keer een gelijkmaker moest slikken: 3-3.

Lars de Ridder

Een bijzonder moment was tien minuten voor tijd de invalbeurt van Lars de Ridder. Met een knieblessure moest hij vier jaar geleden uit bij Te Werve in Rijswijk het veld verlaten. Vandaag na twee kruisbandblessures en -operaties keerde De Ridder terug op het veld en dat is een bijzonder prestatie! 

Moeizame start

DoCoS beleeft een moeizame start in de derde klasse. De eerste competitiewedstrijd, vorige week uit bij DES in Kudelstaart, ging met 1-0 verloren na een snel opgelopen tegentreffer uit een pingel, die niet meer werd gerepareerd. De eerste thuiswedstrijd levert slechts een puntje op, zodat DoCoS met 1 punt uit twee duels Leids’ Ontzet mag gaan vieren. Hopelijk biedt dat inspiratie voor DoCoS om komende zaterdag, opnieuw voor eigen publiek, en dit keer tegen BSC ’68 uit Benthuizen, de drie punten wel over de streep te trekken. 

Karakteristieken

DoCoS – Zwammerdam 3-3. 10’ 1-0. Chris van Empel, 17’ 1-1. Mark Veerman, 40’ 2-1. Jesse Dingjan, 70’ 2-2. Ole Jansze, 75’ 3-2 (penalty). Chris van Empel, 84’ 3-3. Bryan van de Nieuwendijk. 

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Xander Douwes, Johan van Schie (82. Pieter Maat), Iljas Amine, Michael van Voorthuijzen, Jesse Dingjan (82. Ronald Mink), Tycho Douwes, Tygo Groen (70. Quendrim Gashi), Mitchel Klein (82. Lars de Ridder), Chris van Empel, Martijn Guijt (46. Roy Verplancke). 

Eerste wedstrijd, zaterdag 23 september 2023

DES – DoCoS 1-0. 14’ 1-0 (penalty). Mike van den Bergen. 

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Johan van Schie (75. Pieter Maat), Kenneth Maaskant, Iljas Amine, Michael van Voorthuijzen, Mitchel Klein, Tycho Douwes, Quendrim Gashi (57. Tygo Groen), Roy Verplancke (57. Ronald Mink), Chris van Empel, Martijn Guijt. 

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq