DoCoS naar finale nacompetitie

LEIDEN – DoCoS heeft zich geplaatst voor de finale van de nacompetitie om behoud van het tweede klasserschap. DoCoS deed dat door derdeklasser Meeuwenplaat uit Rotterdam-Hoogvliet voor eigen publiek verdiend te verslaan: 3-1. In de finale op neutraal terrein treft DoCoS komende zaterdag 17 juni tweedeklasser Hillegersberg uit Rotterdam.

 Voor ruim driehonderd toeschouwers – deels door de tropische omstandigheden verscholen in de schaduwkanten van het hoofdveld aan de Haagse Schouwweg – was DoCoS de bovenliggende partij. Echter, de thuisclub ging na een wat stroperige eerste helft wel met een achterstand naar de kleedkamer. Een ongelukkig eigen doelpunt (kopbal die vanuit Leids’ perspectief de verkeerde richting had) van Kenneth Maaskant betekende na een half uur opnieuw een achterstand voor DoCoS in deze nacompetitie. Grote vraag daarom in de tweede helft: zou DoCoS erin slagen om voor de derde keer in deze nacompetitie, zoals in de duels tegen DVO ’32 en Victoria ’04, de opgelopen achterstand ongedaan weten te maken?


Gelijkmaker

Direct na rust kreeg DoCoS wat het wilde: een snelle gelijkmaker. Een bal die van achteruit naar voren werd getrapt, werd door Sipan Khalid goed opgevangen en slim meegenomen, terwijl een Rotterdamse verdediger de spits op de huid zat. De bal afschermend stormde Khalid richting doel en schoot de bal met een geplaatst schot in de verre hoek: 1-1.


Open kans

Vijf minuten later kroop DoCoS door het oog van de naald. Balverlies op het middenveld leidde tot een snel omschakelende Rotterdamse aanval met een voorzet vanaf links. Vrij voor het Leidse doel had aanvoerder Gregory Ott dé kans om de bezoekers opnieuw naar een voorsprong te schieten. Ott wist deze buitenkans niet te verzilveren en daar kwam DoCoS dus goed weg.


Initiatief

DoCoS was en bleef de bovenliggende partij, had de betere mogelijkheden en kreeg ook meer kansen dan de bezoekers. Opvallend was dat de beide keepers bij de kansen en mogelijkheden voor Chris van Empel en Martijn Guijt aan Leidse zijde en voor Niels Versteege aan Rotterdamse kant niet in actie hoefde te komen. De bal ging kortom niet op doel, wat essentieel is voor het maken van een doelpunt. Typerend was dat de doelman van Meeuwenplaat zich wel moest strekken voor een bal die via het lichaam van Mike Filippo op wonderbaarlijke wijze vanaf de linkerkant bijna in het doel dreigde te vliegen.


Vrije trap

De beslissing viel tien minuten voor tijd. Chris van Empel werd op de rand van het strafschopgebied naar beneden getrokken. De toegekende vrije trap werd door Kenneth Maaskant verzilverd door de bal laag in de rechterhoek te schieten: 2-1.


Beslissing

De Rotterdammers uit Hoogvliet moesten nu komen, en dat betekende ruimte voor DoCoS dat een paar keer dicht bij de definitieve beslissing was. Maar ook moest DoCoS even doelman Van Abswoude dankbaar zijn toen Versteege zo maar door de Leidse defensie wandelde en alle ruimte kreeg om de bal in het doel te schieten. Van Abswoude pakte de bal klemvast.


Blessuretijd

De beslissing viel in blessuretijd. Doelman Mitchel van Abswoude stond aan de basis door de bal met een uittrap naar voren te schieten. Daar kwam de bal via de stuit voor de voeten van Chris van Empel die met een fraaie lob over de uitgelopen doelman de bal in het doel lepelde: 3-1. Dat de spanningen bij sommigen door de hitte en door de emoties van de beslissing wat verder opliepen was onnodig maar werd door de arbiter opgelost met een gele kaart voor de bezoekers en een rode kaart voor Mike Filippo. Ook speelde DoCoS de blessuretijd uit met een man minder, de winst kwam niet meer in gevaar. DoCoS wint daarmee voor de derde keer op rij in deze nacompetitie voor behoud van het tweedeklasser schap. Nog één te gaan!


Finale

DoCoS plaatst zich door de 3-1 winst tegen Meeuwenplaat voor de finale van de nacompetitie. Tegenstander is tweedeklasser Hillegersberg uit Rotterdam dat vandaag na een 3-3 gelijkspel na verlenging zegevierde door de strafschoppen beter te nemen dan derde klasser Zwarte Pijl. Hillegersberg eindigde als negende in de Rotterdamse tweede klasse F. Hillegersberg was in de nacompetitie in de 1e ronde vrij, won met 1-0 na verlenging van derde klasser DSVP en vandaag na strafschoppen van derde klasser Zwarte Pijl. Na drie tweedeklassers dus een tweede klasser als kluif in de finale. De winnaar speelt volgend seizoen tweede klasser, de verliezer degradeert.

 
Andere finale

De andere finale in de nacompetitie om een plek in de tweede klasse gaat tussen Legmeervogels en Verburch. Legmeervogels (nummer 10 in de 2e klasse D van DoCoS) versloeg na strafschoppen in Bodegraven ESTO (nummer 9 in de 2e klasse D van DoCoS). ESTO degradeert door deze nederlaag.

Verburch is de enige derdeklasser onder de vier finalisten in de nacompetitie voor twee plekken in de tweede klasse. Verburch schakelde een oude bekende van DoCoS uit, namelijk HVC’10 uit Hoek van Holland dat daardoor degradeert naar de derde klasse.

Van de vier finalisten (Legmeervogels, Verburch, DoCoS en Hillegersberg) die zijn overgebleven van de 21 starters uit tweede en derde klasse voor de nacompetitie om twee plekken strijden dus drie huidige tweedeklassers en één derdeklasser.


Karakteristieken

DoCoS – Meeuwenplaat 3-1 (0-1). 30. 0-1. Kenneth Maaskant (e.d.), 47. 1-1. Sipan Khalid, 80. 2-1. Kenneth Maaskant, 90+2. 3-1. Chris van Empel.

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuijzen, Kenneth Maaskant, Danny Disseveld (46. Rowin Peet (61. Mike Filippo)), Mitchel Klein, Tycho Douwes (84. Tijn van Meegen), Milan Flippo (46. Chris van Empel), Tygo Groen, Enno van Wieringen, Sipan Khalid, Martijn Guijt.

 

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq