DoCoS neemt definitief afstand van de gevarenzone

DoCoS heeft na een snelle 0-1 achterstand de Leidse derby tegen Roodenburg overtuigend met 3-1 gewonnen.

DoCoS heeft voor eigen publiek de derby tegen Roodenburg opnieuw gewonnen. DoCoS won deze keer met 3-1 terwijl vorig seizoen met 5-1 Roodenburg naar Leiden-Noord werd teruggestuurd. De zege was verdiend – DoCoS kreeg veel meer kansen dan Roodenburg en was qua spel ook de betere ploeg – en ook zwaar bevochten. Een fel Roodenburg beloonde zichzelf in het openingsoffensief met een snelle treffer, maar DoCoS-doelman Mitchel van Abswoude kwam in de resterende tachtig minuten niet meer in problemen. DoCoS daarentegen kreeg volop kansen maar wist zich pas tien minuten voor tijd in veilige haven na de bevrijdende 3-1 van Rob van Noort. De zege betekent ook dat DoCoS definitief afstand neemt van de onderste regionen en ook rekenkundig niets meer te duchten heeft van de ploegen die strijden tegen degradatie en voor de nacompetitie om degradatie.

Overdonderende start

DoCoS werd in de openingsfase overdonderend door de felheid van de blauw-zwarte bezoekers uit Leiden-Noord. Roodenburg liet er geen gras over groeien. De ploeg kwam voor niets anders dan de volle winst in de strijd tegen degradatie. En omdat de buitenspelval in de openingsfase bij DoCoS niet goed functioneerde en de opbouw niet goed was verzorgd, kon Roodenburg al in de 6e minuut toeslaan via spits Mohammed El Hamami: 0-1.

Een wakker geschud DoCoS stond twee minuten later al bijna gelijk. De bal werd op prachtige wijze door Erik van der Pot in de bovenhoek geschoten, maar doelman Armitage van Roodenburg ranselde de bal op katachtige wijze uit zijn doel. Er volgden meer kansen op succes: Rob van Noort kon de bal net niet goed genoeg over de keeper stiften en ook Zoey de Jong zag dat Armitage de bal uit een zoevend schot uit de kruising tikte.

DoCoS probeerde combinerend de druk op te voeren, schoof ook steeds meer richting het doel van de gasten maar moest tegelijkertijd alert blijven als Roodenburg met lange ballen het snelle spitsentrio aan het werk zette. Behalve veel dreiging leverde dat geen doelrijpe mogelijkheden op. De beste kans op een doelpunt voor de rust was er nog voor DoCoS: uit een lange voorzet van Melvin van Gent kopte Rob van Noort de bal in de handen van de Roodenburg-doelman.

Bordjes verhangen

Gezien de ruststanden op de andere velden betekende de 0-1 achterstand dat DoCoS volop in de strijd om de degradatienacompetitieplaatsen zou worden betrokken. Het team van Nico van der Salm ging echter onverdroten voort. DoCoS wist de een-na-slechtste-defensie (alleen LSVV heeft meer doelpunten tegen dan Roodenburg) keer op keer in verlegenheid te brengen. Eerst schoot Rob van Noort in vrije positie, na geklungel bij de gasten, de bal over. Kort daarna mocht na goed samenspel van spits Danny Boers en Van Noort Melvin van Gent vrij uithalen, maar redde een van de Roodenburgverdedigers op de lijn. In de daaropvolgende chaos werd Melvin van Gent naar de grond getrokken. Penalty! Aanvoerder Wim de Bolster kweet zich op voortreffelijke wijze van deze taak: 1-1.

Drie minuten later kwam Roodenburg goed weg toen Rob van Noort de bal uit een voorzet van Rowin Peet op de paal schoot. Gezien die hoeveelheid van kansen was het logisch dat DoCoS op voorsprong kwam. Een energieke Arthur Schiebroek veroverde de bal in een duel met de laatste man van Roodenburg, ging vrij op het doel af en liet doelman Armitage kansloos: 2-1.

Roodenburg claimt gelijkmaker

De kanteling in de stand ten gunste van DoCoS inspireerde Roodenburg om alle registers open te trekken om het noodlot van een nederlaag af te wenden. Alles wat Roodenburg was claimde daarom in de 71e minuut de gelijkmaker van Sipan Khalid maar de aanval en het doelpunt werd wegens buitenspel afgevlagd. De grensrechter van DoCoS was daarmee de gebeten hond voor Roodenburg, waarbij werd vergeten dat dezelfde grensrechter in de openingsfase enkele keren bij enkele gevaarlijke aanvallen van Roodenburg aangaf dat het geen buitenspel was terwijl elke DoCoS-supporter hoopte dat hij de vlag omhoog zou steken voor buitenspel.

Het werd er daarmee niet vriendelijker op, zowel binnen als buiten het veld, ofschoon men dat ook zou kunnen karakteriseren als een typische derby-sfeer waar om de punten wordt geknokt. Dat de punten naar DoCoS gingen, was dikverdiend. Roodenburg probeerde het wel maar kwam niet verder dan hoge ballen die een gemakkelijke prooi waren voor doelman Mitchel van Abswoude.

DoCoS maakte tien minuten voor tijd aan alle onzekerheid een eind. Mitchel Klein lanceerde Rob van Noort met een fraaie dieptepass en die liet met de bal aan zijn voet de Roodenburg-defensie zijn hielen zien, inclusief doelman Armitage en deponeerde de bal in het net: 3-1. Het verzet van Roodenburg was daarmee gebroken.

DoCoS stijgt naar 6e plaats

DoCoS is door de overwinning op Roodenburg rekenkundig helemaal verlost van een mogelijke deelname aan de degradatienacompetitie. Het team van Nico van der Salm stijgt, door het verlies van Zwammerdam en Kagia, naar de 6e plaats, vier punten achter nummer 5 WDS met nog twee wedstrijden te spelen. In die twee wedstrijden kan DoCoS het puntenrecord van vorig seizoen (36 punten uit 26 wedstrijden) verbeteren en misschien toch nog 5e worden. Daarmee kan worden begonnen komende zaterdag in de derby tegen titelkandidaat UVS.

Opstelling DoCoS: Van Abswoude, Dieke, Bouwmans, De Bolster, Peet, De Jong, Schiebroek (75. Van der Linden), Van der Pot (45. Klein), Van Gent (83. Van Meegen), Boers en Van Noort.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq