DoCoS pakt titel na prachtige zege op WDS

Koploper DoCoS heeft door een prachtige en overtuigende 4-0 zege op WDS voor een eigen Leids publiek het kampioenschap veroverd in de 3e klasse A.

Leiden, 8 mei 2016 – Koploper DoCoS heeft op overtuigende wijze het kampioenschap in de 3e klasse A West II veroverd. Op een druk bezocht eigen sportpark aan de Haagsche Schouwweg nam DoCoS de laatste horde op weg naar het kampioenschap op eclatante wijze door met af en toe schitterende aanvallen met 4-0 over WDS uit Driebruggen te zegevieren.

Na de dikverdiende overwinning mocht DoCoS de champagne ontkurken en waren er bloemen voor de kampioenen die voor een historisch resultaat zorgden. DoCoS begon vijf jaar geleden in het zaterdagvoetbal, werd in 2013 in zijn tweede seizoen kampioen in de 4e klasse en behaalt in 2016 na drie seizoenen 3e klasse de titel en promotie naar de 2e klasse. Als zondagclub speelde DoCoS in de jaren ’90 ooit enkele jaren in de zondag 2e klasse.

(lees verder na de foto)

Bij de foto: het kampioensteam van DoCoS in het seizoen 2015-2016

DoCoS onder leiding van trainer Nico van der Salm kwam het seizoen langzaam uit de startblokken, onder meer door een 2-3 nederlaag in de eerste thuiswedstrijd tegen het Lugdunum van Tim de Cler. Daarna kwam DoCoS langzaam maar zeker in het ritme om met Kerst na de eerste competitiehelft op doelsaldo de eerste plaats te bezetten, samen met Kagia en BSC ’68.

Na de winterstop zakte DoCoS even een plek door het gelijkspel in de derby bij Lugdunum. Op 9 februari pakte de ploeg door een fraaie 1-2 zege bij koploper Kagia de koppositie. In de maand maart boekte DoCoS fraaie overwinning tegen Floreant (een wedstrijd die grotendeels met tien man werd gespeeld) en bij runnerup Koudekerk, de woonplaats van Nico van der Salm. In april leek het ritme van DoCoS even te stokken, met een gelijkspel bij Zwammerdam en de enige uit-nederlaag bij CVC Reeuwijk. De laatste benodigde zes punten zijn echter behaald in de thuiswedstrijden tegen BSC ’68 (vorige week met 2-1) en WDS (zaterdag 7 mei met 4-0).

(lees verder na de foto)

Bij de foto: De spelers van DoCoS peppen elkaar op voor aanvang van het duel met WDS

Winnen tegen WDS was de opdracht en dan is de titel binnen. DoCoS begon zaterdag tegen WDS gecontroleerd en met overtuiging. Er werd goed gecombineerd, de aanval werd gezocht over de vleugels waar de opkomende backs Rowin Peet en Michael van Voorthuijzen voor extra druk zorgden, en als dat niet lukte werd de aanval gezocht met diepe ballen op de balvaste spits Chris van Empel. Van Empel en Peet waren in de eerste tien minuten al gevaarlijk maar de bal werd uit hun schot gekeerd door de doelman van WDS.

De gasten uit Driebruggen hadden nog een theoretische kans op de derde periodetitel maar dan moest er van DoCoS in ieder geval worden gewonnen. Een goede mogelijkheid kreeg WDS na goed een kwartier maar hun nummer 11, Lourens Uiterwijk, schoot de bal vanaf 25 meter over het doel van Mitchel van Abswoude.

DoCoS gaf WDS geen ruimte, bepaalde het ritme van de wedstrijd en het enige wat ontbrak was een doelpunt om aan alle onzekerheid een einde te maken. Want WDS had na een half uur uit een vrije trap net buiten het strafschopgebied van Lourens Uiterwijk kunnen scoren. Maar de laag ingeschoten bal ging wel om de muur maar werd een gemakkelijke prooi voor Mitchel van Abswoude.

Vlak voor rust brak topscorer Chris van Empel de ban. Vanaf links was de bal door Rowin Peet voor het doel gebracht. De bal kwam uiteindelijk via de WDS-verdediging voor de voeten van Van Empel die deze buitenkans koelbloedig afmaakte door de bal in de verre hoek te schuiven: 1-0, tevens de ruststand.

DoCoS weerstaat druk

WDS, dat op de hoogte was dat de koploper in de derde periode, CVC Reeuwijk op voorsprong stond, probeerde direct na rust toch druk te zetten. De in het zwart gehulde gasten zochten de aanval, kregen geen echte kansen en moesten toen zien hoe DoCoS op een voortreffelijke wijze na zes minuten toesloeg. Aan de linkerkant combineerden Melvin Zweistra, Nils Slingerland en Rowin Peet zich uit de moeilijkheden, de bal ging de diepte in en de doorgelopen Rowin Peet nam de bal, gaf een prima voorzet waarna Melvin van Gent bij de tweede paal de bal koel vrijkapte en beheerst afrondde: 2-0!

Het taaie WDS gaf zich nog niet gewonnen, en kwam een paar minuten later met hulp van DoCoS zo waar dicht bij de aansluittreffer. Goed doorzetten aan de rechterkant leidde tot een voorzet van WDS-spits Rick Wils, waarna Michael van Voorthuijzen het snelste was maar waarbij het leek dat de bal ook zo maar in het eigen doel had kunnen vliegen. In de daaropvolgende counter legde Chris van Empel de bal uitstekend vrij in de rechterruimte waar de pijlsnel opgekomen van Voorthuijzen de bal oppikte, op het doel van WDS afstoomde. Helaas verdween de bal uit zijn schot over het WDS-doel.

Na dik een kwartier was het pleit echt beslecht. Een prachtige aanval, waarbij de bal vanaf links naar rechts ging werd besloten met een uitstekende voorzet van Nils Slingerland. Bij de tweede paal controleerde Chris van Empel de bal en schoof het leer opnieuw in de verre hoek: 3-0.

Drinkpauze

Het duel van DoCoS tegen WDS kende ook in de tweede helft een drinkpauze. De zomerse temperaturen van meer dan 25 graden voelen op het kunstgras aan als boven de dertig graden. Een extra drinkpauze halverwege de tweede helft gaf beide coaches de gelegenheid voor wat laatste aanwijzingen. DoCoS pikte dat het beste op. Want binnen een minuut na de hervatting stond het 4-0. Chris van Empel legde de bal af op de opkomende Michael van Voorthuijzen. De rechtervleugelverdediger gaf de bal uitstekend voor waarna bij de tweede paal Nils Slingerland de bal in het WDS-doel schoot: 4-0.

In het laatste kwartier mochten nog drie spelers hun opwachting maken in dit kampioensduel: Mitchel Klein, Joshua Overvliet en Erik van der Pot. Na een overtreding in de slotminuut op Overvliet mocht Erik van der Pot aanleggen voor een vijfde treffer. De sierlijke middenvelder schoot de bal keurig over de muur, maar helaas belandde de bal op de lat. Aan de feestvreugde deed dat niets af. DoCoS is kampioen!

Op het veld werden spelers en staf in de bloemetjes gezet. De spelers kregen kampioensmedailles, onder meer van de KNVB en er werd een echte kampioensschaal uitgereikt.

(lees verder na de foto’s)

Bij de foto: de kampioenen van DoCoS werden op het veld gehuldigd.

Bij de foto: de trotse hoofdsponsor Ed Dubbeldeman en technische man Arjan van Empel kijken toe hoe de spelers worden gehuldigd.

Kampioen

DoCoS behaalde door de 4-0 zege op WDS het kampioenschap in de 3e klasse A West II. Het resultaat op de andere velden was niet meer van belang. De achtervolgers Koudekerk en CVC Reeuwijk wonnen beiden, maar door de eigen zege is DoCoS met nog een competitieronde te gaan onbereikbaar. DoCoS leidt de dans met vijf punten voorsprong op Koudekerk en zes punten op CVC Reeuwijk. De beide achtervolgers en eerste periodewinnaar BSC ’68 mogen in de nacompetitie proberen promotie af te dwingen. Onderin viel er een beslissing: Rohda ’76 degradeert door het verlies tegen CVC.

Grachtentocht

De kampioenen van DoCoS hadden na hun zege andere bezigheden: feestvieren en vanzelfsprekend een boottocht door de Leidse grachten. De kampioenen toonden de kampioensschaal bovendien op het bordes van het Leidse stadhuis.

(lees verder na de foto’s)

Bij de foto: DoCoS vaart het stadscentrum van Leiden binnen

Bij de foto: trainer Nico van der Salm en elftalmanager Bert Peet genieten van de titel

Bij de foto: DoCoS op het bordes van het stadhuis

Voor meer beelden van het titelfeest van DoCoS, zie twitter @rksvdocos

Karakteristieken DoCoS – WDS 4-0 (1-0). 42. Chris van Empel 1-0, 51. Melvin van Gent 2-0, 63. Chris van Empel 3-0, 72. Nils Slingerland 4-0.

Opstelling DoCoS in kampioenswedstrijd: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuizen, Rico Bouwmans, Danny Maaskant, Rowin Peet, Melvin Zweistra (84. Erik van der Pot), Sven Ravensbergen, Arthur Schiebroek (82. Joshua Overvliet), Melvin van Gent (77. Mitchel Klein), Chris van Empel en Nils Slingerland.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq