DoCoS treft UVS in Leids-Goudse derde klasse

LEIDEN – DoCoS speelt in het nieuwe seizoen in de derde klasse E, gemakkelijk gezegd: de Leids-Goudse klasse of te wel de Hollands Midden-klasse van het zaterdagvoetbal.

DoCoS treft zes oude bekenden uit het afgelopen seizoen, zes nieuwe tegenstanders waartegen in het zaterdagvoetbal nog nooit is gevoetbald. De klasse wordt compleet met de belangrijkste oude bekende: stadgenoot UVS. Wanneer de eerste echte, Leidse stadsderby gepland staat, wordt later in de zomer bekend.

DoCoS en UVS troffen elkaar voor het laatst in de enige, echte Leidse stadsderby in het seizoen 2021-2022. DoCoS leed toen twee kansloze nederlagen tegen UVS dat toen onder voorzitterschap van Mat de Tombe overtuigend kampioen in de tweede klasse werd en promoveerde naar de eerste klasse. In 2023 degradeerde UVS uit de eerste klasse en deze zomer volgde voor onze ambitieuze stadgenoot de tweede degradatie op rij, via de nacompetitie. Aangezien DoCoS in tegenstelling tot UVS een tweede degradatie op rij wist af te wenden, treffen Leids rood-wit en Leids blauwwit elkaar in het seizoen 2024-2025 weer in de competitie voor de enige, echte Leidse stadsderby.

Zes bekenden uit 23-24

DoCoS treft in het nieuwe seizoen in de derde klasse E West II zes ploegen uit de derde klasse van het afgelopen seizoen: ASC uit Oegstgeest (dat in de slotfase de nacompetitie om behoud wist te ontlopen), Aarlanderveen (dat als titelfavoriet in de tweede helft van het seizoen te vaak verloor en in de subtop finishte), BSC ’68 uit Benthuizen (dat op doelsaldo het kampioenschap moest laten aan Koudekerk), ESTO uit Bodegraven (dat in de slotfase van het seizoen nipt te kort kwam voor de strijd om promotie en terugkeer naar de tweede klasse), TAVV uit Ter Aar (waar DoCoS op de laatste speeldag zich veilig speelde) en Zwammerdam (dat door DoCoS werd veroordeeld tot de nacompetitie om behoud en zich in de finale van de nacompetitie verzekerde van een nieuw verblijf in de derde klasse).

Nieuwe gezichten

DoCoS ontmoet in het nieuwe seizoen zes ploegen waartegen DoCoS sinds de overstap naar het zaterdagvoetbal in 2011 nog nooit de degens mee heeft gekruist. Onder deze zes zijn een degradant (Olympia uit Gouda) uit de tweede klasse, een derdeklasser uit een andere regio (Haastrecht) en vier promovendi uit de vierde klasse (Teylingen, Meerburg, Groeneweg en FC Zoetermeer).

Meerburg 

Eerst zijn er de promovendi uit de eigen regio. Teylingen uit Sassenheim werd afgelopen seizoen kampioen in de vierde klasse A en is daarom in het nieuwe seizoen derde klasser. Meerburg uit Zoeterwoude-Rijndijk werd door Teylingen veroordeeld tot de nacompetitie om promotie en slaagde er na een zestal jaarlijkse pogingen eindelijk in om de vierde klasse van het zaterdagvoetbal te verlaten.

FC Zoetermeer

De twee promovendi van buiten de Leidse regio zijn Groeneweg en FC Zoetermeer. Groeneweg, uit Zevenhuizen in de gemeente Zuidplas bij Gouda, werd afgelopen seizoen kampioen in de vierde klasse B, zeg maar de Goudse vierde klasse met onder meer oude bekenden van DoCoS als Be Fair en CVC Reeuwijk, dat degradeerde. Het ambitieuze FC Zoetermeer, een oude bekende uit de tijd dat DoCoS in het zondagvoetbal actief was, werd kampioen in de vierde klasse D, zeg maar de vierde klasse in het Rotterdamse havengebied.

Haastrecht 

Haastrecht is de meest onbekende tegenstander in het nieuwe seizoen. De club uit het gelijknamige dorp in de Krimpenerwaard, enkele kilometers achter Gouda, speelde het afgelopen seizoen in de derde klasse van het Hollands rivierengebied. Haastrecht werd derde, won de derde periode en mocht dus meedoen in de strijd om promotie naar de tweede klasse maar ging onderuit in de tweede ronde van de nacompetitie tegen De Meeuwen uit het Zeeuwse Zoutelande. En mag dus nu een nieuwe poging om de tweede klasse te bereiken, wagen via de Leids-Goudse derde klasse.

Kagia en EMM

Dat DoCoS naar Haastrecht moet, heeft ook te maken met de keuze van de KNVB om twee oude bekenden uit de tweede klasse, in te delen in het district West I. Twee degradanten uit de UVS-tweede klasse, te weten Kagia uit Lisserbroek en EMM ’21 uit Roelofarendsveen, van wie velen verwachtten dat ze ook in de Leidse derde klasse zouden komen, zijn ingedeeld in de Amsterdams-Almeerse derde klasse van district Noord-Holland-Utrecht-Flevoland.

De derde klasse E West II seizoen 2024-2025

De veertien ploegen in 3A van het nieuwe seizoen zijn in alfabetische volgorde: ASC, Aarlanderveen, BSC’68, DoCoS, ESTO, FC Zoetermeer, Groeneweg, Meerburg, Olympia, TAVV, Teylingen, UVS, VV Haastrecht, Zwammerdam.

 

 

 

 

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq