DoCoS vandaag 80 jaar

DoCoS is vandaag 80 jaar geworden. Op 6 augustus 1936 ontstond DoCoS uit de fusie van Leiden, Rood-Wit, Kolping Boys en Bataven. De kersverse tweedeklasser viert dit jubileum op zaterdag 27 augustus 2016.

LEIDEN, 6 augustus 2016 – DoCoS (Door Combinatie Sterk) is vandaag 80 jaar geworden. Op 6 augustus 1936 ontstond DoCoS uit de fusie van Leiden, Rood-Wit, Kolping Boys en Bataven. Het jubileum wordt op gepaste wijze eind deze maand, wanneer de zomervakantie voorbij is, op zaterdag 27 augustus in de kantine van DoCoS met een feest aan de Haagsche Schouwweg gevierd.

DoCoS is – met UVS – de hoogst spelende amateurvoetbalclub uit de gemeente Leiden in het zaterdagvoetbal. In het nieuwe seizoen komt DoCoS uit in de tweede klasse van het district West II. In deze klasse treft DoCoS niet alleen stadgenoot UVS maar ook de streekgenoten RCL uit Leiderdorp en Valken ’68 uit Valkenburg. DoCoS begint de competitie op 3 september met een uitwedstrijd bij Honselersdijk en speelt op 10 september voor eigen publiek de stadsderby tegen UVS.

Een na grootste voetbalvereniging in Leiden

DoCoS is na UVS de grootste voetbalvereniging van Leiden. DoCoS is een gezonde club met ruim 800 leden. DoCoS start het seizoen in ieder geval met 45 voetbalteams. Voor de nieuwe competitie heeft DoCoS de volgende teams aangemeld: 9 seniorenteams (5 zaterdag, 4 zondag en 1 veteranenteam), 2 vrouwenteams, 31 junioren- en pupillenteams (3 JO19, 3 JO17, 4 JO15, 6 JO13, 7 JO11, 8 JO9) en 3 meisjesteams (MO19-1, MO17-1, MO15-1).

DoCoS speelt zijn thuiswedstrijden op het sportcomplex aan de Haagsche Schouwweg in Leiden, waar DoCoS de beschikking heeft over slechts twee grasvelden, 1 kunstgrasveld en 1 pupillenkunstgrasveld. In het kader van de gesprekken over het vitaal maken van het voetbal in Leiden heeft het bestuur van DoCoS aangegeven dat deze accommodatie te krap is en niet voldoet om alle voetbalambities te kunnen waarmaken. DoCoS wil in ieder geval een extra kunstgrasveld en ook extra kleedaccommodatie om de groei van de vereniging te kunnen faciliteren.

Prestatie- en recreatievoetbal

DoCoS is een voetbalvereniging waar presteren voor de eerste teams belangrijk is: afgelopen seizoen werd niet alleen het eerste team kampioen maar waren er ook titels voor C1, D1 en E1 en promoveerden de drie hoogste juniorenteams, A1, B1 en C1 naar de 1e klasse. Daarnaast heeft DoCoS ook oog voor het recreatievoetbal vanuit het uitgangspunt dat elk kind (jongen of meisje) moet kunnen voetballen op het niveau dat het beste bij hem of haar past. De jaarlijkse Brevinibokaal voor de Jeugd is daarvan een goed voorbeeld: deze prijs gaat naar de spelers van de twee teams die samen het beste resultaat halen. Winnen doe je namelijk niet alleen, maar winnen doe je samen want Door Combinatie Sterk: DoCoS! Zo ging deze prijs afgelopen seizoen naar de combinatie van A1 en F8.

80 jaar DoCoS

DoCoS voetbalde bij zijn oprichting in 1936 op het terrein aan de Haagweg waar nu studentenflats staan, en belandde via een korte tussenstop aan de Boshuizerkade in 1959 naar de Kikkerpolder waar de velden met UVS en Lugdunum werden gedeeld. Sinds 1975 speelt en traint DoCoS op het huidige sportterrein aan de Haagsche Schouwweg. Meer over de historie van DoCoS, klik hier.

Bij de foto: de huldiging van 125 DoCoS kampioenen en prijswinnaars in het superseizoen 2015-2016 voor de kantine van DoCoS en het eerste elftal dat op 7 mei 2016 werd gehuldigd vanwege het kampioenschap in de 3e klasse met bijbehorende promotie naar de 2e klasse.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq