DoCoS verrast met gelijkspel tegen UVS

DoCoS heeft als hekkensluiter titelfavoriet en nummer drie op de ranglijst, stadgenoot UVS, een gelijkspel afgedwongen: 1-1.

LEIDEN, 1 februari 2020 – DoCoS heeft de enige, echte Leidse stadsderby, thuis dit keer, tegen het blauwwit van UVS afgesloten met een verrassend 1-1 gelijkspel. Vooraf waren er weinig Leidenaren die DoCoS kansen toedichtte op een goed resultaat tegen de titelfavoriet en nummer drie van de ranglijst. Een derby kent eigen wetten: in de slotfase rook DoCoS zelfs even aan de winst maar wist UVS toch nog op de valreep de gelijkmaker te maken.

DoCoS begon als hekkensluiter aan de derby tegen UVS. De Leidse stadgenoot wilde en moest per se winnen om in het spoor van koploper DSO te blijven. Stilletjes hoopte UVS zelfs op een misstap van DSO bij het onberekenbare Wateringse Veld Kranenburg. Zelf zou UVS het varkentje dat DoCoS heette, wel wassen. Vele blauwwitte supporters hadden in ieder geval op het telraam vooraf al een ruime zege voor de bezoekers genoteerd.

Hoe anders pakte het uit in een matige stadsderby. In een weinig grootse eerste helft liet UVS nauwelijks zien dat er een fors verschil op de ranglijst is tussen beide hoogst spelende Leidse clubs in het zaterdagvoetbal. Thom de Vries had een mogelijkheid om te scoren maar de bal uit zijn schot was een gemakkelijke prooi voor doelman Joris van Harmelen. DoCoS hield de verdedigende stelling goed gesloten, UVS op zijn beurt wist zich aanvallend geen goed raad. De bezoekers claimden misschien daarom wel een penalty na een vermeende handsbal van Michael van Voorthuizen. DoCoS op zijn beurt kwam bij tijden goed uit zijn schulp en zag tot zijn verbazing dat een doelpunt van Chris van Empel wegens vermeend buitenspel werd afgekeurd. Beide ploegen hadden dus wel een moment om zich over te beklagen.

Spannende slotfase

DoCoS trof na rust een tegenstander die serieuzer op zoek wilde naar de broodnodige winst om het geloof in de titelkansen levend te houden. De Leidse bezoekers hadden twee aanvallende wissels maar DoCoS bleef geconcentreerd. De eerste, beste kans na rust was zelfs voor DoCoS, bij een scrimmage, maar helaas bleef de openingstreffer uit. Vervolgens kwam UVS twee keer dicht bij een doelpunt. Eerst werd de bal door Thijs de Roy van Zuidewijn naast het doel van Joris van Harmelen geschoten. Daarna hadden de bezoekers met een vrije trap voor Sven Verlaan een goede mogelijkheid, maar de bal verdween in de roodwitte DoCoS-muur.

De slotfase was er een zoals die hoort bij een derby. Niet met goed voetbal, maar met doelpunten en oplopende spanning. Chris van Empel opende acht minuten voor tijd de score en bracht daarmee DoCoS op voorsprong. Daarna was het alle hens aan dek om deze voorsprong over de streep te trekken. UVS op zijn beurt wilde een onverwachte nederlaag afwenden. Pas in de allerlaatste minuut was het verdediger Sven Verlaan die de gelijkmaker liet noteren voor de bezoekers. Nog geen minuut later scoorde UVS nog een keer maar dat doelpunt werd vanwege een fout van een blauwwitter afgekeurd.

Hekkensluiter

DoCoS blijft door het gelijkspel tegen UVS hekkensluiter, de plek die aan het einde van het seizoen directe degradatie betekent, maar komt een puntje dichter bij nummer dertien Van Nispen dat met 1-0 verloor bij RCL. Het verschil is met nog twaalf wedstrijden te gaan drie punten. Ook de achterstand op Kagia, de nummer twaalf, is een puntje kleiner (vijf in plaats van zes) omdat de Kagianen met 2-3 onderuitgingen tegen Soccer Boys. DoCoS ontvangt volgende week nummer elf Te Werve dat door een zege van 5-3 tegen Westlandia drie punten verder wegliep van de twee nacompetitieplekken die door Kagia en Van Nispen worden bezet. De achterstand van DoCoS op Te Werve, dat op een veilige elfde plaats staat, bedraagt 9 punten.

Karakteristieken

DoCoS – UVS 1-1 (0-0). 82’ Chris van Empel 1-0, 90’ Sven Verlaan 1-1.

Opstelling: Joris van Harmelen, Pieter Maat (82’ Justin Maaskant), Iljas Amine, Danny Maaskant, Michael van Voorthuizen, Robin Brasker, Quendrim Gashi (72’ Roy Elkerbout), Luc Quellhorst, Milan Flippo, Chris van Empel en Martijn Guijt.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq