DoCoS vraagt voorrangspositie Voetbal Vitaal

DoCoS vreest vertraging van de uitvoering van het Leidse voetbalplan om het voetbal in Leiden vitaal te maken. DoCoS wil sneller een betere accommodatie, heeft voorzitter Jasper van Marwijk vanavond in de commissie van de gemeenteraad betoogd.

Leiden, 9 februari 2017 – DoCoS heeft een klemmend beroep gedaan op de gemeenteraad om met voorrang de accommodatie van DoCoS te verbeteren. “Extra kunstgras, extra kleedkamers en verlichting ledigen onze eerste nood”, zo zei voorzitter Jasper van Marwijk donderdagavond in de raadszaal van het gemeentehuis van Leiden.

De raadsleden gaven de voorzitters van de Leidse voetbalverenigingen de kans om te zeggen wat zij vinden van de plannen van het gemeentebestuur om het voetbal in Leiden vitaal te maken. Volgens de plannen van het college van burgemeester en wethouders krijgen de voetbalclubs tot zomer 2018 de tijd om vitaal te worden. Wie dat dan niet is, wordt niet langer door de gemeente (financieel) ondersteund en raakt zijn accommodatie kwijt.

Volgens DoCoS dreigt hiermee uitstel. “Wij vrezen dat het nog jaren gaat duren voordat er een begin wordt gemaakt met het vitaliseren van het voetbal in Leiden. Zoveel tijd hebben wij niet. De tijd dringt. En wij vinden dat het de hoogste tijd is dat DoCoS door de gemeente ook na vijftien jaar eens goed wordt gefaciliteerd.”

“Extra kunstgras, extra kleedkamers en extra verlichting ledigen onze eerste nood en zijn een must om de komende jaren tot de nieuwe ideeën zijn uitgewerkt goed te kunnen overbruggen.”

De DoCoS-voorzitter wijst er op dat een ander gevolg van de beperkte accommodatie van DoCoS met zijn bijna 900 leden is dat DoCoS “onvoldoende mogelijkheden heeft om het populaire meisjesvoetbal te ontwikkelen. Wij hebben kleedkamers nodig want je kunt jongens en meisjes niet bij elkaar in een kleedkamer stoppen. Daarnaast moeten onze leden trainen en spelen op andere locaties in de omgeving, maar ook aan de Vliet op het kunstgras van het voormalige GHC. Wij verzuchten wel eens: waarom kan dat kunstgras niet naar DoCoS worden verplaatst?”

Voorzitter Van Marwijk deed daarom een klemmend beroep op de raad “om DoCoS, dé Leidse tweedeklasser met sportieve en maatschappelijke ambities, met voorrang te faciliteren.”

De spreektekst van voorzitter Jasper van Marwijk:

Geachte voorzitter,

Geachte raadsleden,

Geachte leden van de commissie,

Als voorzitter van DoCoS dank ik uw commissie voor de mogelijkheid om namens DoCoS, de bijna grootste en zeker de leukste voetbalclub van Leiden die voldoet aan alle vitale criteria, een reactie te geven op het voorstel voor de vitalisering van de voetbalsport in Leiden.

Ons kernpunt Is: waarom moet het tot 2018 duren voordat de aanpak voor vitalisering van het voetbal wordt uitgevoerd? De Leidse gemeenteraad heeft een jaar geleden uitgesproken via de motie van het raadslid Aad van der Luit dat er na de winterstop van januari 2017 met een afgerond Voetbal Vitaal gewerkt moet gaan worden. De andere uitspraken uit die motie hoef ik niet te herhalen, die kent u als geen ander. DoCoS zou graag willen dat het tijdspad uit die motie wordt gevolgd.

Onze grote angst is dat er tussen nu en medio 2018 – door het huidige voorstel – niet echt veel gaat veranderen. Denkt u dat voetbalverenigingen die nu niet vitaal zijn over anderhalf jaar wel vitaal zijn? Wij denken van niet, maar het is hen gegund om het te proberen mits u ons als voetbalvereniging met bijna 900 (!) leden ook de ruimte geeft en de mogelijkheden biedt om DoCoS te ontwikkelen!

DoCoS voldoet als enige Leidse voetbalclub aan de criteria van het collegevoorstel. Deze criteria zijn enkele jaren geleden – in combinatie met nog een aantal criteria – door de voetbalverenigingen zelf (!) tot stand gekomen.

Wij zijn dus als enige met drie groene vakjes beloond maar wat betekent dat in de praktijk? Tot vandaag nog niets, en wanneer we moeten wachten tot medio 2018 betekent dat in ieder geval de komende anderhalf jaar nog niets. DoCoS heeft geen tijd om te wachten tot medio 2018 duidelijk is welke verenigingen vitaal zijn, tot dat er – en dat vrezen we – een accommodatieplan is opgesteld met allerlei inspraakrondes en tijdrovende barrières. Wij vrezen dat het dan nog jaren gaat duren voordat er een begin wordt gemaakt met het vitaliseren van het voetbal in Leiden. Zoveel tijd hebben wij niet. De tijd dringt. En wij vinden dat het de hoogste tijd is dat DoCoS door de gemeente ook eens goed wordt gefaciliteerd. In de afgelopen vijftien jaren zijn er steeds nieuwe plannen geweest waardoor wij onze accommodatie zouden kunnen verbeteren. Denk o.a. aan Huis van de Sport. Als gezonde, vitale voetbalclub met zoveel leden zijn wij verbaasd dat onze accommodatie en voetbalmogelijkheden niet fundamenteel worden verbeterd.

Om ons heen bij onze concurrenten als Voorschoten ‘97 in Voorschoten, bij Meerburg in Zoeterwoude, bij RCL in Leiderdorp en bij ASC in Oegstgeest worden in snel tempo prachtige concurrerende voetbalaccommodaties opgetuigd. Veel Leidse voetballers maken de overstap naar één dezer verenigingen. Wil DoCoS in de toekomst concurrerend en vitaal blijven dan is het nodig dat er nu wordt geïnvesteerd in onze accommodatie. Langer uitstel is onwenselijk!

Wij hebben er begrip voor dat u een visie wilt ontwikkelen. Wij zijn altijd bereid daarover mee te praten en te denken, maar als we op de kortst mogelijke termijn niet de nodige aanpassingen verrichten, is een verhaal over visie als paarlen voor de zwijnen. Extra kunstgras, extra kleedkamers en extra verlichting ledigen onze eerste nood en zijn een must om de komende jaren tot de nieuwe ideeën zijn uitgewerkt goed te kunnen overbruggen.

De vereniging DoCoS is springlevend en ziet de toekomst rooskleurig in, zeker als de gemeente onze accommodatie na vijftien jaar eindelijk wil verbeteren. DoCoS was vitaal, is vitaal en blijft vitaal. Er zijn zoveel ideeën binnen de club maar deze kunnen niet worden uitgewerkt omdat we tegens ons plafond aanlopen en omdat het onzeker is wat er met de accommodatie gaat gebeuren. Een voorbeeld hiervan is dat wij ruim 300 zonnepanelen op ons kantinedak willen plaatsen om energieneutraal te worden maar ja is dat wel verstandig om dat nu te doen? Te onzeker en daarom kan dit plan naar de ijskast.

Een ander gevolg van onze beperkte accommodatie is dat wij onvoldoende mogelijkheden hebben om het populaire meisjesvoetbal te ontwikkelen. Wij hebben kleedkamers nodig want je kunt jongens en meisjes niet bij elkaar in een kleedkamer stoppen. Daarnaast moeten onze leden trainen en spelen op andere locaties in de omgeving, maar ook aan de Vliet op het kunstgras van het voormalige GHC. Wij verzuchten wel eens: waarom kan dat kunstgras niet naar DoCoS worden verplaatst?

Afrondend, DoCoS vreest onnodige vertraging. Wij doen daarom een klemmend beroep op uw raad om DoCoS beter te faciliteren.

Ik dank u voor uw aandacht.

Jasper van Marwijk

Voorzitter rksv DoCoS

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq