DoCoS wint met ruime cijfers bij Voorschoten ‘97

DoCoS heeft de streekderby bij Voorschoten ’97, de eerste competitieontmoeting ooit tussen beide clubs, met ruime cijfers (0-3) gewonnen.

LEIDEN, 28 oktober 2017 – DoCoS heeft de streekderby bij Voorschoten ’97 met ruime cijfers gewonnen. De eerste competitieontmoeting ooit tussen beide clubs in het zaterdagvoetbal eindigde in een 0-3-zege voor DoCoS met doelpunten van Jorrit Bouwmans en Simon Jouby (2x).

Het kan verkeren, zo schreef Bredero, eeuwen geleden al. In 2011 begon DoCoS in de kelder van het zaterdagvoetbal in de vierde klasse. Voorschoten ’97 verdedigde toen zijn groengele kleuren vier niveaus hoger in de hoofdklasse. Op deze laatste oktoberzaterdag van 2017 ontmoetten DoCoS en Voorschoten ’97 elkaar voor de eerste officiele ontmoeting ooit in het zaterdagvoetbal.

De start van de nieuwe streekderby ging DoCoS duidelijk beter af dan de thuisclub. Over de rechterkant was DoCoS in de beginfase voortdurend gevaarlijk. De thuisclub had de handen vol in deze fase om Michael van Voorthuijzen af te stoppen. Na vijf minuten was de noodrem nodig en mocht Melvin Zweistra de toegekende vrije trap nemen. De middenvelder, die dit seizoen voor het eerst in de basis startte, nam de vrije trap met veel gevoel; de bal kwam bij de tweede paal waar Jorrit Bouwmans bij zijn competitiedebuut de bal via de grond in de kruising van het Voorschotense doel kopte: 0-1.

DoCoS moest na de sterke openingsfase langzaam maar zeker terug en mocht in de handen knijpen dat de volledig vrijstaande Hamza Chikhi bij de tweede paal na een kwartier de open kans op de gelijkmaker liet liggen. DoCoS probeerde het spel naar zich toe te trekken maar moest langzaam maar zeker, mede door de wind die dwars over het veld blies, teruguit. DoCoS slaagde er onvoldoende in zich onder de druk van de wind uit te voetballen. DoCoS mocht dan ook blij zijn dat Peer van Paassen een open kans liet liggen en nog geen minuut later moest doelman Mitchel van Abswoude, die een rustige middag had, zich strekken om de bal uit een afstandsschot van Van Paassen tot hoekschop te verwerken.

Juist in de fase dat DoCoS het initiatief weer naar zich toetrok, kwam Voorschoten ’97 nog een keer heel dicht bij een treffer. In de omschakeling demarreerde linksback Donovan Valies vanaf eigen helft met de bal, passeerde alles en iedereen om te besluiten met een schot van de bal voorlangs het doel van Van Abswoude. Dat had zo maar de gelijkmaker kunnen zijn.

Dubbelslag

Na rust verzuimde DoCoS de score snel te verdubbelen. Bouwmans kreeg een vrije kans, schoot de bal in en zag de vallende doelman met meer geluk en wijsheid de bal stoppen. Voorschoten ’97 probeerde DoCoS onder druk te zetten, maar DoCoS was gevaarlijker dan de thuisclub. Lars de Ridder ontsnapte enkele keren maar kwam uiteindelijk niet verder dan een schot van de bal in het zijnet. DoCoS had verdedigend de zaken op orde; de thuisclub vond geen echte bressen. De beste kans ontstond na een prima actie van Chikhi ruim een kwartier voor tijd maar Nicky Guyt schoot de bal langs het doel van DoCoS.

In de slotfase maakte DoCoS aan alle onzekerheid een einde. Eerst profiteerde Simon Jouby van verwarring bij de Voorschotense verdedigers, pikte de bal op en schoof die uiterst beheerst met links in de verre hoek: 0-2. Vlak daarna maakte de voormalige Voorschoten-speler zijn dubbelslag compleet. Hij kopte de bal uit een hoekschop van Lars de Ridder voor de grijpgrage handen van de Voorschotense doelman in het verlaten doel: 0-3.

Een plaats omhoog

DoCoS stijgt door de overwinning bij Voorschoten ’97 van de negende naar de achtste plaats. Komende zaterdag is DoCoS gastheer voor SVC ’08 uit Scheveningen, dat na een jaar terugkeerde in de tweede klasse, en op de zesde plaats staat met een punt meer dan DoCoS. De Scheveningers moesten vandaag genoegen nemen met een gelijkspel tegen HVC ’10.

Karakteristieken Voorschoten ’97 – DoCoS 0-3 (0-1). 5. Jorrit Bouwmans 0-1, 75. Simon Jouby 0-2, 84. Simon Jouby 0-3.

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuijzen, Danny Maaskant, Steven Knijnenburg, Joshua Overvliet, Melvin Zweistra (73. Tijn van Meegen), Rick Siere (81. Pieter Maat), Simon Jouby, Thomas Goebel, Jorrit Bouwmans (74. Tim Gonlag), Lars de Ridder.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq