DoCoS wint van SVC ’08 en bijna zeker van tweedeklasserschap

DoCoS heeft het belangrijke duel tegen SVC ’08 om behoud van het tweede klasserschap gewonnen.

LEIDEN, 14 mei 2022 – DoCoS heeft goede zaken gedaan in de strijd om het behoud van het tweede klasserschap. DoCoS won vandaag met 2-1 van nummer tien SVC ’08 en is door alle uitslagen vrijwel zeker van behoud van het tweedeklasserschap.

DoCoS verscheen vandaag in het veld in een samenstelling waarin nog niet eerder was gespeeld. Vooral door vakanties en blessures kregen andere spelers een kans om te laten zien wat ze waard waren in het eerste elftal van DoCoS. Er stond vandaag het nodige op het spel. In de beslissende fase van de competitie waarin de prijzen worden verdeeld telt elke zege en komt elke nederlaag hard aan.

Erop of er onder

De thuiswedstrijd tegen SVC ’08 was een wedstrijd van erop of eronder. Bij verlies zou DoCoS volop in de gevarenzone geraken. Het werd eroverheen, want DoCoS wist de overwinning naar zich toe te trekken tegen de nummer tien die de hete adem in de nek voelt van Te Werve dat op plek 11 staat, een plaats die aan het einde van het seizoen nacompetitie om behoud betekent. DoCoS kwam vlak voor rust op voorsprong toen alltime topscorer Chris van Empel de openingstreffer liet aantekenen. Na rust kwamen de Scheveningers die wisten dat Te Werve bij Kagia op voorsprong stonden op gelijke hoogte. Dat luidde een spannende tweede helft in maar de routine van invaller Quendrim Gashi was uiteindelijk beslissend: 2-1.

Leiden Amateurvoetbal

Een uitgebreid wedstrijdverslag is verschenen op Leiden Amateurvoetbal:

Na zeges op Westlandia en RCL bond DoCoS ook SVC’08 aan de zegekar. De laatste overwinning van de Leidenaren op de Scheveningse Voetbal Combinatie dateert alweer van 8 december 2018, toen DoCoS met 3-4 won. Genoeg om voor te spelen dus voor de ploeg van Dennis Olman. Een gelijk opgaande wedstrijd werd uiteindelijk beslist door de ingevallen Qendrim Gashi: 2-1.

DoCoS begon scherp aan de wedstrijd. Ondanks de zomerse omstandigheden oogden de spelers fit en scherp. Gretig werd de aanval gezocht en werden spitsen Chris van Empel en Martijn Guijt in stelling gebracht. Het eerste gevaar kwam via Van Empel, maar zijn inzet was te zacht. Even later was het diezelfde Van Empel die zijn ploeg op voorsprong dacht te zetten, ware het niet dat de grensrechter van de uitploeg buitenspel constateerde. Het toonde echter wel het vuur in het spel van DoCoS.

Kort voor rust kwamen de roodwitten dan ook verdiend op voorsprong. Na een overtreding op Dylan Victory mocht Mitchell Klein aanleggen voor een vrije trap. Vanaf de rechterkant van het veld draaide hij de bal strak in, waarna de inlopende Van Empel hard binnen kon knikken. SVC’08-doelman Wesley Storm hoorde de bal slechts het net raken. DoCoS kon zo met een minimale voorsprong aan de thee. SVC’08 had vaak genoeg de bal gehad, maar van veel doelpogingen was geen sprake.

Dit veranderde echter snel na de pauze. Door te slap ingrijpen van de Leidse defensie baande Tristan Dufour zich vanaf links een weg naar Mitchell van Abswoude. Eenmaal in schietpositie twijfelde de linksbuiten niet en haalde verwoestend uit: 1-1. Even bleef SVC’08 druk zetten, in de hoop op voorsprong te komen. DoCoS verdedigde echter goed en gaf achterin weinig weg. Onder leiding van Michael van Voorthuijzen stond de defensie georganiseerd en werd de aanvallers nauwelijks ruimte gegeven.

Ondertussen begonnen er bij de spelers van DoCoS steeds meer pijntjes door te komen. Zodoende moesten Victory, Marc Uljé en Klein het veld (licht) geblesseerd verlaten. Een van de invallers was Qendrim Gashi. Hij toonde zijn verbetenheid al direct toen hij binnen de lijnen kwam. Nog geen twee minuten later toonde hij zijn waarde. Een vrije trap werd gemist door de Wassenaarse verdediging, waarna de bal via Van Empel in het doelgebied belandde. Gashi was hier als de kippen bij en schoot de frustratie van zich af. Een 2-1 tussenstand die gezien het spelbeeld wel verdiend was.

In de laatste minuten probeerde SVC’08 met man en macht aan te vallen. Trainer Jeffrey Frijters bracht nog twee extra spitsen in, maar dit mocht niet meer baten. De grootste kans was nog voor Said Alparslan, maar hij zag zijn poging ruimschoots over gaan. DoCoS verdedigde met man en macht, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Dit terwijl de blessuretijd volgens ‘analisten’ in het publiek ‘wel bijna een halfuur duurde’.

(Met dank aan Jelle van der Walle)

Vrijwel veilig

DoCoS is door de derde achtereenvolgende competitiezege – in de vierde wedstrijd op rij zonder nederlaag – vrijwel zeker van klassenbehoud. DoCoS nam door de nieuwe driepunter verder afstand van de gevarenzone. Soccer Boys, de nummer twaalf, verloor vandaag van HVC ’10 (1-2) en daarmee is het verschil tussen de Bleiswijkers en DoCoS gegroeid naar een onoverbrugbare kloof van dertien punten. Te Werve, de nummer elf, die evenals nummer twaalf nacompetitie om behoud moet spelen, kan DoCoS nog achterhalen. Te Werve verloor vandaag met 2-1 bij nummer 9 Kagia en kan DoCoS nog achterhalen, maar moet dan dinsdag het restant van de gestaakte wedstrijd tegen HVC ’10 (2-3 met nog tien minuten) wel minimaal gelijk spelen.

Hekkensluiter

DoCoS gaat komende zaterdag op bezoek bij Van Nispen dat vandaag na de 12-0 nederlaag bij Westlandia officieel is gedegradeerd. In de strijd om de titel won koploper UVS van nummer twee DSO (4-1) en is het kampioenschap van de Leidse stadgenoot een kwestie van aftellen.

Karakteristieken

DoCoS – SVC ’08 2-1 (1-0). 39. 1-0. Chris van Empel 1-0, 52. 1-1. Tristan Dufour 1-1, 81. 2-1. Quendrim Gashi.

Opstelling DoCoS: Mitchel van Abswoude, Marc Uljé (56. Xander Douwes), Michael van Voorthuijzen, Floyd de Ridder (78. Mark de Vink), Mitchel Klein (84. Mark Kaptein), Dylan Victory (78. Quendrim Gashi), Mohammed Gassama, Tycho Douwes, Milan Flippo, Martijn Guijt, Chris van Empel.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq