Eerste thuisduel in 2e klasse: derby tegen UVS

De derby DoCoS-UVS is zaterdag in de 2e klasse C een duel tussen de twee hoogst spelende Leidse voetbalteams in het zaterdagvoetbal.

LEIDEN, 5 september 2016 – De derby van DoCoS, komende zaterdag, tegen stadgenoot UVS is om meerdere redenen voor DoCoS een bijzondere wedstrijd. Het wordt voor eigen publiek de eerste wedstrijd in de 2e klasse, na het debuut in Honselersdijk. Het wordt een duel, voor DoCoS voor het eerst, tussen de twee hoogst spelende Leidse voetbalteams in het zaterdagvoetbal. En natuurlijk is het ook nog eens de derby van het voetbaljaar met één zekerheid: de punten blijven in Leiden.

De onvervalste derby tussen DoCoS en UVS geldt dit jaar als het officeuze kampioenschap van Leiden in het zaterdagvoetbal. Na de degradatie van GHC en het kampioenschap en de promotie van DoCoS zijn DoCoS en UVS de twee hoogst spelende Leidse teams in het zaterdagvoetbal. Beide clubs met ambitie, UVS wil het liefst dit seizoen al omhoog, DoCoS wil dit jaar zichzelf eerst handhaven en dan omhoog kijken.

Voorbeeld

UVS ging DoCoS vorig jaar voor als debutant in de 2e klasse en eindigde in de middenmoot. Dat was voor UVS een tegenvaller, maar wie beseft dat bijvoorbeeld DWO en SEV, de kampioenen van 2015 en 2014, na één seizoen weer degradeerden naar de derde klasse, begrijpt dat het niet zo eenvoudig is om succes te hebben in de 2e klasse. DoCoS mag als kampioen van 2016 bewijzen dat het beter gaat doen dan DWO en SEV. En dus in de 2e klasse blijft zoals UVS dat afgelopen seizoen deed. Afgelopen zaterdag begon het team van hoofdtrainer Nico van der Salm in ieder geval goed door een dikverdiende 1-4 zege bij Honselersdijk. UVS startte daarentegen het seizoen met een 3-3 gelijkspel tegen HVC uit Hoek van Holland.

UVS favoriet in stadsderby

DoCoS start op basis van het recente verleden niet als favoriet. Vorig jaar verloor DoCoS van UVS in de kwartfinale om de Koetshuis Cup. In het seizoen 2014-2015, dat UVS afsloot in de nacompetitie met promotie naar de 2e klasse, verloor DoCoS twee keer van UVS. In de Kikkerpolder verloor DoCoS destijds de stadsderby tussen beide ploegen met 3-1 in een duel waarbij het onterecht afgekeurde doelpunt van Chris van Empel het beslissende moment was. Zijn 1-2 voor DoCoS werd op advies van de grensrechter van UVS afgekeurd. De tv-beelden van Leiden Amateurvoetbal bewezen dat er van buitenspel geen sprake was. Bij DoCoS won UVS dat seizoen in de slotfase van het seizoen, de voorlopig laatste officiele confrontatie tussen beide ploegen, met 1-3.

Twee seizoenen daarvoor, in 2012-2013, ontmoetten beide stadgenoten elkaar in de vierde klasse. DoCoS pakte toen thuis tegen UVS het kampioenschap door een 3-0 zege. Eerder dat seizoen won DoCoS met 0-4 in de Kikkerpolder. Een seizoen eerder (2011-2012), het debuutjaar van DoCoS in het zaterdagvoetbal, eindigde de derby in de Kikkerpolder op een bijveld in 2-2 en won het eerste zaterdagelftal van UVS bij DoCoS met 0-3.

Derby in het zondagvoetbal

De laatste ‘grote’ derby’s vonden plaats in het seizoen 2009-2010. UVS en DoCoS troffen elkaar toen in de 3e klasse van het zondagvoetbal, nadat UVS na twee degradaties op rij zichzelf ineens terugvond in de 3e klasse van het zondagvoetbal. UVS won toen voor eigen publiek met 5-0 en bij DoCoS met 2-1. UVS werd dat seizoen 2009-2010 kampioen, promoveerde naar de 2e klasse om een jaar later weer terug te keren op het vertrouwde niveau van de 1e klasse totdat in 2014 dat boek werd dichtgeslagen. DoCoS degradeerde in 2010 uit de 3e klasse zondag en speelde vervolgens nog vier seizoenen in de 4e klasse van het zondagvoetbal.

Het duel tussen de voormalige zondagclubs DoCoS en UVS begint zaterdag om 14.30 uur op het sportpark van DoCoS aan de Haagsche Schouwweg.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq