Jeugd fluit Jeugd

Stefan van der Weijden begeleidt het project Jeugd fluit Jeugd.

Leiden, 22 april 2017 – Stefan van der Weijden begeleidt het project Jeugd fluit Jeugd van DoCoS. De opzet van dit project is dat de spelers uit de oudere selectieteams wekelijks wedstrijden van de jongere jeugd fluiten. Het project is zo succesvol dat ook jongere spelers zich hebben aangemeld om wedstrijden te fluiten. Stefan van der Weijden, zelf ex-scheidsrechter, begeleidt de jonge spelers en talent-scheidsrechters in het leiden van wedstrijden. Hoe zit het project Jeugd fluit Jeugd in elkaar. Stefan van der Weijden vertelt er over:

Bij de foto: Stefan van der Weijden (rechts) begeleidt jeugdscheidsrechters bij DoCoS in het kader van het project Jeugd fluit Jeugd.

Voetballen zonder scheidsrechters is onmogelijk. Om te voorkomen dat vaders, of moeders, dit klusje moeten opknappen en omdat er te weinig scheidsrechters zijn, heeft DoCoS het project Jeugd fluit Jeugd opgezet. “De bedoeling van Jeugd fluit Jeugd is dat de hoogste selectieteams onze lagere jeugdteams fluiten. Op die manier doen de jongens en meisjes uit deze selectieteams wat terug voor de club omdat de club extra faciliteiten vrijmaakt voor selectieteams.”

Stefan van der Weijden voert het DoCoS-project Jeugd fluit Jeugd uit. Hij plant aan het begin van de week wie waar fluit en begeleidt de jonge scheidsrechters. Van der Weijden is geen traditionele, oude scheidsrechtersbaas. Stefan van der Weijden is 25 jaar jong, zat in de KNVB-talentengroep van beloftevolle jeugdscheidsrechters, en floot als jong pikkie jeugdwedstrijden van jongens die vaak bijna dezelfde leeftijd hadden. “Ik ben in de B2 gestopt met keepen om voor de KNVB te gaan fluiten. In 2008 floot ik mijn eerste KNVB-wedstrijd, als B-junior floot ik Altior A1-Meerburg A1. Ik werd in 2011 in het talententraject van de KNVB opgenomen en heb lagere Eredivisiewedstrijden gefloten zoals ADO Den Haag D1, Ajax D1 en Feijenoord D1. Helaas hield de KNVB geen rekening met mijn dyslexie, ook nadat ik dat had aangegeven. Ik was niet snel genoeg tijdens een bijeenkomst met het lezen van de vraag, kon geen antwoord gegeven, gooide mijn pen weg en dat betekende het einde van het talententraject. Ik ben toen gewoon wedstrijden bij de KNVB blijven fluiten zonder verwachten. Fluiten is en blijft mijn grootste hobby en passie.”

Feeling voor fluiten

Van der Weijden kwam ruim een jaar geleden in gesprek met Jan Ram die bij DoCoS Jeugd fluit Jeugd opzette. “Hij zocht iemand die dicht bij de jonge jongens en meisjes stond en met de feeling voor fluiten. Ik vond DoCoS Jeugd fluit Jeugd een mooie, nieuwe uitdaging en ben na 8,5 jaar bij de KNVB gestopt als scheidsrechter.”

Elke zaterdag is Stefan van der Weijden ruim voor aanvang van de eerste van gemiddeld twintig thuiswedstrijden, dus voor 8 uur, aanwezig bij DoCoS. Hij ontvangt en begeleidt de jeugdige scheidsrechters. Het project DoCoS Jeugd fluit Jeugd houdt in dat de selectiespelers uit de JO19- en JO17-selectiecategorie allemaal minimaal een of meer keer de jongere jeugd (JO11 en JO9) fluiten, maar ook de duels van elftallen uit de JO13- en JO15-categorie. “Ik hou bij de planning rekening met de speeltijden van de hoogste selectieteams. Voetbal gaat altijd voor fluiten.”

Het project Jeugd fluit Jeugd werkt zo aanstekelijk dat zich inmiddels ook zes jeugdspelers uit de JO15 en JO13 hebben aangemeld om ook wedstrijden te mogen fluiten. “Ik ben trots op alle jongens en meiden die fluiten. Toch wil ik in het bijzonder Jeroen Matthijssen en Hugo van Lent noemen uit de JO13 die het leuk vonden om te gaan fluiten en dat nu al op zo’n goede manier doen dat ik hen eigenlijk al zonder begeleiding een wedstrijd kan laten fluiten.”

Het verhaal van Stefan van der Weijden stond afgelopen week in het Leids Nieuwsblad,