DoCoS wint met ruime cijfers van hekkensluiter TAVV

Gepost in Hoofdbestuur op zaterdag, 23 maart 2019.

LEIDEN, 23 maart 2019 – DoCoS heeft hekkensluiter TAVV met een ruime 4-0 zege verslagen. Daarmee pakte DoCoS op overtuigende wijze de overwinning in de eerste finale, op weg naar het behoud van het tweedeklasserschap. Man-of-the-match was Lars de Ridder met één doelpunt en de beslissende voorzet bij de drie overige doelpunten.

De strijd tussen de nummer dertien, DoCoS, en nummer veertien, hekkensluiter TAVV uit Ter Aar, was voor beide ploegen van cruciaal belang. Voor de bezoekers was het de kans om in de strijd om rechtstreekse degradatie het gat te verkleinen tot een punt. Voor DoCoS daarentegen ging het er juist om TAVV op vier punten afstand te houden, of liever nog om grotere afstand te nemen tot de veertiende plaats die rechtstreekse degradatie betekent.

DoCoS nam het initiatief in handen en kreeg de beste kansen. Luc Quellhorst kopte in goede positie de bal over, na een voorzet van Enno van Wieringen. Chris van Empel had een uitstekende kans om te scoren, in vrije positie maar schoot de bal tegen de uitlopende Ter Aarse doelman. De bezoekers kregen ook een beste mogelijkheid: Kevin van Wijk won op de rand van de zestien een kopduel van Enno van Wieringen, waarna de bal – terwijl doelman Mitchel van Abswoude toekeek – ineens op de paal stuitte. Dat had ook zo maar een tegentreffer kunnen zijn.

Veel meer gebeurde er niet in de eerste helft waarin DoCoS de bovenliggende partij was en TAVV pas tegen het half uur voor het eerst af en toe in zijn geheel op de Leidse helft verscheen.

Cruciaal moment

Op slag van rust veranderde de verhoudingen. Lars de Ridder mocht aan de linkerkant een hoekschop nemen. De vleugelspits plaatste de bal prima bij de eerste paal, waar de vrijgelaten Chris van Empel op uitstekende wijze de bal in het doel kopte: 1-0. Dat was een cruciaal moment in de wedstrijd want het dwong de bezoekers om de verdedigende stellingen na rust te verlaten. Verdedigend had DoCoS de zaken onder leiding van Sean Armitage goed voor elkaar. Doelman Mitchel van Abswoude hoefde daarom niet of nauwelijks in actie te komen. Aanvallend was het wachten op een tweede treffer. Die viel na een kleine twintig minuten. Aanvoerder Simon Jouby stuurde vanaf het middenveld met een prima steekpass de bal in de vrije ruimte waarna Lars de Ridder op keurige wijze de bal met een fraaie boog over de uitlopende doelman Edwin Pieterse in het doel schoot: 2-0.

In de slotfase – onder een inmiddels fraai lentezonnetje – verdubbelde DoCoS de score. Een snelle aanval bracht de bal in de rechterhoek bij Lars de Ridder die de bal uitstekend voor het doel bracht. De 17-jarige middenvelder Shairon Mhanni was goed en snel doorgelopen om vlak voor het doel met een uitstekende kopbal de bal tegen de touwen te werken: 3-0. Lars de Ridder leek daarna zelf de vierde Leidse treffer te scoren, maar doelman Pieterse voorkwam een doelpunt door de in de korte hoek geschoten bal tot hoekschop te verwerken. Dat bleek uitstel van executie, want uit deze hoekschop, genomen door Lars de Ridder, kopte Chris van Empel de bal dit keer in de verre bovenhoek: 4-0.

Voorlaatste

DoCoS doet door de winst op TAVV goede zaken in de strijd tegen rechtstreekse degradatie. Het gat met de veertien plek, bezet door TAVV, is gegroeid tot zeven punten.

In de strijd om de nacompetitie om behoud, de plekken twaalf en dertien, te ontlopen, was de winst ook meer dan waardevol. De concurrenten onderin, zoals Sportclub Monster (1-0 tegen HVC ’10), Berkel (3-7 bij SVC ’08) en Valken ’68 (1-3 bij Soccer Boys), wonnen evenals DoCoS.DoCoS blijft daardoor dertiende met één punt achterstand op Sportclub Monster maar houdt de andere concurrenten in het vizier. Het gat tot de veilige elfde plek, SVC ’08, bedraagt vier punten. DoCoS is komende zaterdag vrij en speelt op zaterdag 6 april uit bij Berkel, dat bij winst in het restant van het duel tegen HVC ’10, volgende week zaterdag, op een gedeelde vierde plaats kan komen te staan.

Karakteristieken

DoCoS-TAVV 4-0 (1-0). 45. Chris van Empel 1-0, 64. Lars de Ridder 2-0, 81. Shairon Mhanni 3-0, 85. Chris van Empel 4-0.

Opstelling: Michel van Abswoude, Michael van Voorthuizen, Sean Armitage, Rowin Peet, Enno van Wieringen, Simon Jouby, Shairon Mhanni, Mitchel Klein (88. Joshua Overvliet), Luc Quellhorst (79. Danny Disseveld), Chris van Empel, Lars de Ridder.