DoCoS pakt gelijkspel bij UVS in hectische slotfase

Gepost in Hoofdbestuur op zaterdag, 12 mei 2018.

LEIDEN, 12 mei 2018 – DoCoS heeft in een krankzinnige slotfase alsnog een gelijkspel gepakt in de stadsderby bij UVS. Vlak voor tijd kwam UVS op voorsprong gekomen, in blessuretijd misten de blauwwitten een levensgrote kans op een dubbele voorsprong waardoor DoCoS in de zevende minuut van de hectische blessuretijd alsnog gelijk kon komen, door een prachtige kopbal van Tim Gonlag uit een vrije trap van Michael van Voorthuijzen.

DoCoS begon goed bij het bezoek aan de Kikkerpolder. Binnen een paar minuten mocht Chris van Empel twee keer schieten en een kopbal afvuren op het UVS-doel, maar de spits miste de goede richting. Belangrijker was dat DoCoS daarmee duidelijk maakte niet in zijn schulp te willen kruipen voor UVS, dat in 2018 ongeslagen is. De blauwwitte gastheren hadden na de drie weken competitieonderbreking duidelijk niet het goede ritme van de maand april. DoCoS-doelman Mitchel van Abswoude kende daardoor een rustige eerste helft, evenals zijn collega Jesse Haak aan de andere kant want DoCoS slaagde er niet meer in om heel dicht bij het UVS-doel te komen.

Na rust kwam UVS met wat energie op deze warme mei-middag uit de kleedkamer. DoCoS moest meer achteruit, en kwam al snel goed weg bij een inzet van Pison die in vrije positie de bal over het doel schoot. Kort daarna, na een kwartier in de tweede helft, kreeg UVS een allerbeste kans op de voorsprong: een penalty nadat de scheidsrechter een buitenspelsignaal negeerde en doelman Van Abswoude de doorgebroken UVS-aanvaller onreglementair afstopte. Van Abswoude pakte met een flitsende reactie de bal uit de door Bart van der Weijden ingeschoten penalty.

Hectische slotfase

DoCoS leek na de gemiste UVS-penalty op een gelijkspel af te steven, omdat de blauwwitten aanvallend geen potten konden breken tegen het taai verdedigende DoCoS. Maar vlak voor tijd (88e minuut) ging het toch nog mis. De bal, voor het doel gebracht uit een vrije schop, werd heen en weer gekopt, maar niet goed weggekopt en viel uiteindelijk bij de eerste paal voor de voeten van Bart van der Weijden. De UVS-aanvoerder schoof met een simpele voetbeweging de bal van dichtbij in de hoek: 1-0.
De openingstreffer, fel bejubeld door UVS omdat inmiddels bekend was dat koploper Die Haghe op het allerlaatste moment gelijk had gespeeld tegen RCL, luidde een hectische slotfase in. Het regende gele kaarten door onbesuisde en ongeduldige acties en overtredingen. En er ging aan beide kanten meer goed dan fout. Zo ging de bal uit een vrije trap van Chris van Empel, terwijl doelman Van Abswoude zich ook in de aanval had gemeld, tegen de scheidsrechter, waarna UVS er met de bal van door ging. Van afstand probeerde een UVS-aanvaller de bal in het verlate doel te schieten, maar niet hard genoeg waardoor de terug gerende Michael van Voorthuijzen alsnog een tweede UVS-treffer kon voorkomen.

En terwijl koploper Die Haghe al vaststelde dat UVS de achterstand door een zege op DoCoS tot op twee punten had verkleind, sloeg DoCoS in de 97e minuut alsnog toe. Uit een vrije trap vanaf de rechterkant bracht Michael van Voorthuijzen de bal voor het UVS-doel en daar kwam Tim Gonlag uitstekend voor zijn man en kopte de bal op een prachtige wijze in de rechterbenedenhoek, buiten bereik van doelman Jesse Haak: 1-1. Vreugde bij alle roodwitten en zure gezichten bij de blauwwitten die de winst uit hun handen zagen glippen.

DoCoS vier punten voor op plek 12

DoCoS blijft tiende door het late gelijkspel bij UVS. Het gat met de nummer twaalf, wat op het einde van het seizoen nacompetitie om behoud betekent, is echter van zes naar vier punten teruggelopen omdat TAVV met 4-0 won van CVC Reeuwijk. DoCoS loopt een punt uit op Lugdunum, dat elfde blijft en drie punten voorsprong heeft op TAVV. Lugdunum verloor vandaag met 5-1 bij Valken ’68, dat evenveel punten heeft als UVS maar door de late gelijkmaker van Tim Gonlag de nieuwe nummer twee is in plaats van UVS. Valken ’68 is komende zaterdag te gast bij DoCoS.

Karakteristieken

UVS - DoCoS – HVC ’10 1-1 (0-0) 88. Bart van der Weijden 1-0, 97. Tim Gonlag 1-1.

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuizen, Danny Maaskant, Tim Gonlag, Steven Knijnenburg, Joshua Overvliet, Simon Jouby, Thomas Goebel, Lars de Ridder, Chris van Empel, Nils Slingerland (75. Kars Bisschop).