Voorzitter bij jubileum DoCoS: 'We willen prestatievoetbal op passend niveau'

DoCoS houdt vandaag zijn feestelijkheden, receptie en jubileumfeest vanwege de 80e verjaardag. Vanmiddag wordt het Jan van Marwijkplein geopend door wethouder Paul Dirkse en is er een receptie. Voorzitter Jasper van Marwijk kijkt vooruit.

LEIDEN, 27 augustus 2016 – Voorzitter Jasper van Marwijk kijkt vooruit bij het jubileum van DoCoS: “Wij geloven dat een vereniging een goede, gezonde jeugdafdeling nodig heeft. Over de ambities van DoCoS met het eerste elftal zegt de voorzitter: “Het doel is dit jaar om in de tweede klasse te blijven om vervolgens verder omhoog te kijken”. Jasper van Marwijk doet zijn uitspraken op de website van Leiden Amateurvoetbal ter gelegenheid van het jubileumfeest dat DoCoS vandaag viert.

Lees hieronder het (aangepaste) verhaal dat is gepubliceerd op Leiden Amateurvoetbal:

DoCoS viert zaterdag het 80-jarig bestaan met een groot jubileumfeest en receptie in en rondom de eigen kantine op het sportpark aan de Haagsche Schouwweg. Bij dit jubileumfeest kijkt DoCoS vooral naar de toekomst. Als kersverse tweedeklasser in het zaterdagvoetbal reiken de ambities van DoCoS verder. ,,Het doel is dit jaar om in de tweede klasse te blijven om vervolgens verder omhoog te kijken”, zegt voorzitter Jasper van Marwijk.

In een periode waarin er volop discussie is over de vitalisering van het voetbal in Leiden heeft DoCoS weinig grote zorgen. Enige, ernstige probleem is het gebrek aan voldoende velden, een probleem waar de roodwitten al enkele jaren mee te maken hebben. Met 3 grote en 1 klein veld heeft DoCoS eigenlijk te weinig ruimte voor ruim 800 leden en voor de 48 teams die aan de competitie beginnen. ,,We hebben voor de toekomst eigenlijk twee velden extra nodig. Op korte termijn zouden we vooral geholpen zijn met een extra kunstgrasveld. Wat ons betreft wordt het kunstgrasveld dat twee jaar geleden nieuw is aangelegd bij GHC naar ons complex verplaatst. Dan hoeven we geen velden meer te huren bij buurtverenigingen en op andere plekken in de stad”, aldus Van Marwijk.

DoCoS heeft een fantastisch seizoen achter de rug. Tien teams werden kampioen en de hoogste juniorenteams (A1, B1, C1) promoveerden alle drie naar de eerste klasse. ,,DoCoS heeft altijd veel aandacht gegeven aan zijn jeugdopleiding. We hebben enkele jaren geleden daarin opnieuw geïnvesteerd omdat we vonden dat onze eerste teams te laag speelden. De promotie van deze teams naar de 1e klasse is de eerste stap terug naar een niveau wat past bij een vereniging met de omvang zoals DoCoS. Wij willen niet alleen een vereniging zijn die Leidse jongens en meisjes de ruimte geeft om lekker recreatief te voetballen maar we willen ook prestatievoetbal bieden op een passend niveau”, aldus Van Marwijk.

,,We willen prestatievoetbal op passend niveau”, aldus de trotse DoCoS-voorzitter Jasper van Marwijk

Debuut 2e klasse

De belangrijkste titel werd afgelopen seizoen binnengehaald door het eerste elftal van DoCoS. Het team onder leiding van trainer Nico van der Salm en begeleiding van Bert Peet en Arjan van Empel werd overtuigend kampioen in de 3e klasse en debuteert daarom volgende week zaterdag 3 september in Honselersdijk in de 2e klasse. Samen met UVS dat ook in deze klasse uitkomt, is DoCoS daarmee de hoogst spelende Leidse voetbalvereniging in het zaterdagvoetbal. Bij die 2eklasse wil DoCoS het niet laten. ,,Het doel is dit jaar om in de tweede klasse te blijven om vervolgens verder omhoog te kijken. We willen dit seizoen vooral gebruiken om onszelf bestuurlijk, organisatorisch en financieel voor te bereiden op wat daarvoor nodig is”, aldus Van Marwijk.

Het debuut in de 2e klasse van het zaterdagvoetbal is een primeur voor DoCoS. De club begon in 2011 met een standaardteam in het zaterdagvoetbal in de 4e klasse. In 2013 behaalde DoCoS onder leiding van trainer en oud-international Joop Lankhaar het kampioenschap na een overwinning op UVS. Het derde seizoen in de derde klasse leverde afgelopen voorjaar na een overwinning op WDS het kampioenschap en de promotie naar de 2e klasse op. Toen DoCoS debuteerde in het zaterdagvoetbal had de van origine katholieke zondagclub nog een eerste elftal in de zondagcompetitie. ,,We hebben toen een periode twee eerste elftallen gehad en op een gegeven moment in goed overleg besloten wat het beste was voor de vereniging: de keuze is in 2014 definitief gemaakt voor het eerste elftal op zaterdag”, aldus de DoCoS-voorzitter.

DoCoS reikt jaarlijks een prestatiebeker uit aan de combinatie van twee jeugdteams die het beste presteren onder het motto Door Combinatie Sterk. In 2016 ging de zogeheten Brevinibokaal voor de Jeugd naar de combinatie A1-F8 (Bron: PR DoCoS, Ed Kooreman).

Historie Fusieclub DoCoS

DoCoS is op 6 augustus 1936 opgericht als fusieclub. DoCoS – Door Combinatie Sterk – is ontstaan uit een fusie van vier Leidse voetbalverenigingen: Leiden, Rood-Wit, Kolping en Bataven. Het is gezien die achtergrond niet vreemd dat DoCoS in de huidige discussie in Leiden over het vitaliseren van het voetbal voortdurend de bereidheid heeft uitgesproken open te staan voor gesprekken met andere verenigingen. De randvoorwaarden zijn daarbij bekend: DoCoS wil meer velden, meer kunstgras, meer kleedkamers, behoud van de eigen fusienaam en voelt er niets voor om op te draaien voor de schulden van andere mogelijke fusiepartners. ,,We hopen dat de gemeente dit najaar knopen doorhakt, want er moet wel wat gebeuren”, aldus Van Marwijk.

Dubbeldeman, Verhoogd en Van der Krogt

DoCoS begon in 1936 aan de Haagweg, verhuisde in 1959 naar de Kikkerpolder en speelt sinds 1975 aan de Haagsche Schouwweg. Rondom de kantine, die ooit bedoeld was als viaduct voor een ringweg rondom Leiden vierde DoCoS diverse successen in het zondagvoetbal. Bekende namen uit de DoCoS-historie zijn de gebroeders Van Marwijk, inderdaad familie van de huidige voorzitter, Edwin Verhoogd en de gebroeders Dubbeldeman en natuurlijk Cor van der Krogt, aanvoerder van het DoCoS-team dat in het begin van de jaren ’90 furore maakte. In het laatste decennium van de vorige eeuw speelde DoCoS een aantal jaren in de zondag-2e klasse, dat was toen – er was nog geen tweede en derde divisie – het derde niveau in het amateurvoetbal.

De huldiging van 125 DoCoS kampioenen en prijswinnaars in het superseizoen 2015-2016 voor de kantine van DoCoS (Bron: PR/DoCoS/Ed Kooreman)

DoCoS groeide vanaf de jaren ’90 steeds groter, vooral met aanwas van veel voetbaltalent uit de Stevenshof, de nieuwbouwwijk die in Leiden-Zuid vanaf de jaren ’80 is ontwikkeld. Zo is er een waslijst van voetballers die bij DoCoS is begonnen en inmiddels in de top van het regionale amateurvoetbal spelen, zoals Jim van der Krogt en Steven Knijnenburg (beiden Noordwijk), Rick Siere, Bas Beijersbergen en Lesley Kluivers (FC Boshuizen), Thom de Koning en Niels van den Berg (Voorschoten’97) en Jeroen Boogmans (UVS) en Lars Verlaan (UVS) of haalden het profvoetbal zoals Denzel James (Ajax, nu Noordwijk) en Sven Verlaan (FC Twente en FC Den Bosch). En afgelopen zomer leverde de meisjesopleiding van DoCoS ook een talent af aan het vrouwenvoetbal met de overstap van Jaimy Ravensbergen naar ADO Den Haag. Het grootste DoCoS-talent is Ricardo van Rhijn die het eerste elftal van Ajax en Oranje haalde en deze zomer de overstap maakte naar Champions League-deelnemer Club Brugge.

De jeugd heeft daarom nog steeds alle aandacht van DoCoS. ,,Wij geloven dat een vereniging een goede, gezonde jeugdafdeling nodig heeft. Wij hadden afgelopen dinsdag een startbijeenkomst met alle jeugdtrainers. Het was volle bak met zeker veertig trainers die zich voor onze jeugd willen inzetten zodat die de kans krijgt zich op zijn eigen niveau in een prettige, aangename omgeving met plezier te ontwikkelen als voetballer”, besluit de trotse DoCoS-voorzitter.

Feest

De officiële feestelijkheden van 80 jaar DoCoS beginnen zaterdag met een receptie en de opening van het Jan van Marwijk-plein door de nieuwe Leidse wethouder van sportzaken Paul Dirkse. De receptie begint om 17 uur en duurt tot 19 uur. Aansluitend vindt er vanaf 20 uur een groot jubileumfeest plaats in de kantine van DoCoS voor alle leden en oud-leden. De kantine van DoCoS wordt omgebouwd tot de grootste feestlocatie van Nederland met een feest waarin een dj en een mystery guest het DoCoS-feest opluisteren.

DoCoS is een voetbalvereniging die draait op de inzet van tientallen vrijwilligers. In 2016 werd het drietal Piet van de Raadt (bestuursdiensten, boeteadministratie), Sandra Zirkzee (meisjesvoetbal) en Rene Bilderbeek (50 jaar lid en tientallen jaren wedstrijdsecretaris jeugd- en meisjesvoetbal) onderscheiden en in de bloemen gezet (Bron: PR DoCoS/Ed Kooreman)

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq