Voorzitter: “Vitaal DoCoS wil verder groeien”

Bij DoCoS, de vitale voetbalclub van Leiden, is iedereen een kampioen. “Wanneer wij een vitale, grote en sterke vereniging willen blijven, moeten we verder groeien”, zegt voorzitter Jasper van Marwijk bij de start van het nieuwe voetbalseizoen.

LEIDEN, 22 augustus 2017 – DoCoS is door de gemeente Leiden beoordeeld als de enige vitale voetbalvereniging van de stad. Het bestuur van DoCoS is blij met deze kwalificatie, maar vindt ook dat het niet alleen bij woorden mag blijven. “Wanneer wij een vitale, grote en sterke vereniging willen blijven, moeten we verder groeien. Het is belangrijk dat de gemeente ons, zeker in de aanloop naar een verkiezingsjaar, de ruimte daarvoor geeft”, zegt voorzitter Jasper van Marwijk bij de start van het nieuwe voetbalseizoen.

DoCoS is met UVS de grootste voetbalvereniging van Leiden. DoCoS heeft 52 teams in het nieuwe seizoen en vormt daarmee, evenals UVS, een voetbalthuis voor 25 procent van de Leidenaren. “Als ik dan zie hoe wij moeten puzzelen met de indeling van onze trainingen en wedstrijden zou een beetje meer waardering en ruimte van de gemeente voor zoveel Leidse voetballers en voetbalsters op prijs worden gesteld. Tot onze verwondering hebben we aanvankelijk zelfs minder uren toegewezen gekregen dan we hebben gevraagd. Dat past niet bij het goed faciliteren van een vitale voetbalclub”, aldus Van Marwijk.

Extra kunstgras

De voorzitter van DoCoS is daarom gedwongen bijna wekelijks bij de gemeente aan de bel te trekken. “Wij willen een vereniging zijn die zowel de prestatieve voetballers als de recreatieve voetballers de kans wil bieden om zich sportief te ontwikkelen. Wij hebben daarom de gemeente gevraagd ons zo snel mogelijk te voorzien van een extra kunstgrasveld. Wat ons betreft kan het kunstgrasveld dat bij het oude GHC ligt, en niet wordt gebruikt zo worden overgeplaatst. Als dat gebeurt, kunnen vrijwel alle teams weer gewoon zo dicht mogelijk bij onze kleedkamers en kantine hun trainingen en wedstrijden spelen. Dat is ook veiliger, zeker voor onze jonge spelers die we anders naar andere, onbekende velden in de stad moeten laten trainen.”

Ambities met eerste elftal, jeugdteams en meisjes- en vrouwenvoetbal

DoCoS is als vitale Leidse voetbalvereniging een club met ambities. In 2011 startte DoCoS met een eerste elftal in de zaterdagse vierde klasse. DoCoS eindigde afgelopen seizoen bij zijn debuut in de 2e klasse als vierde en beloonde zichzelf met deelname aan de nacompetitie om promotie naar de 1e klasse. “We hebben als doelstelling in ons Verenigingsplan dat we over enkele jaren in de 1e klasse willen spelen. We zijn daarom ook blij met de versterkingen van onze selectie. Wij denken dat de nieuwe spelers een bijdrage kunnen vormen in het realiseren van deze ambities. Bovendien werken we met de nieuwe Stichting Door Combinatie Sterk aan het versterken van het bestuurlijke en organisatorische fundament om over enkele jaren een sterke eerste klasser te worden”.

Voorzitter Van Marwijk is ook blij dat alle hoogste jeugdteams in de 1e klasse spelen. “We willen een club zijn waarbij het grootste deel van de eerste elftalspelers is opgegroeid bij DoCoS of bij ons in de jeugd heeft gevoetbald. Het is daarom belangrijk dat onze hoogste jeugdteams stapje voor stapje naar een hoger niveau gaan. Plezier in het voetbal mag daarbij nooit uit het oog worden verloren!”

DoCoS wil ook meer ruimte voor meisjes- en vrouwenvoetbal. “Steeds meer meisjes en vrouwen willen voetballen. Wij willen ruimte bieden aan meisjes- en vrouwen die willen gaan voetballen na het EK-succes. Dat betekent bijvoorbeeld meer kleedkamers! Wij hebben een vrouwen- en meisjesafdeling met teams in alle leeftijdsgroepen en wij verwachten meer groei. Wij vinden dat ook belangrijk en het is niet voor niets dat wij al een fors aantal jaren als enige club in Leiden een bestuurslid hebben, Hellen van der Weijden, die zich concentreert op de organisatie en faciliteiten voor het vrouwen- en meisjesvoetbal.”

Vertrouwen in start van het nieuwe voetbalseizoen

Van Marwijk kijkt als voorzitter van DoCoS met vertrouwen uit naar de start van het nieuwe voetbalseizoen 2017-2018. “DoCoS betekent Door Combinatie Sterk. Het mooie is dat vele tientallen vrijwilligers er voor zorgen dat er elke trainingsavond en elke zaterdag en zondag heel veel jongens en meisjes maar ook heel veel senioren met plezier op ons sportcomplex voetballen. Zonder die inzet van zo veel vrijwilligers is dat niet mogelijk. Ons nieuwe DoCoS-filmpje brengt dat uitstekend in beeld: bij DoCoS is iedereen een kampioen!”

Klik hier voor het DoCoS-filmpje ‘Bij DoCoS is iedereen een kampioen’.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq