Zwaarbevochte zege DoCoS

Koploper DoCoS behaalt tegen Floreant een zwaarbevochte, maar verdiende zege en vergroot de voorsprong op de concurrenten Kagia en Koudekerk.

Leiden, 5 maart 2016 – DoCoS speelde na een vroege rode kaart ruim een uur met tien man, toonde zich de betere ploeg en stelde in een spannende wedstrijd waarin DoCoS zeker drie keer aan een tegentreffer ontsnapte en een drietal fikse tegenvallers moest verwerken, pas in de slotfase de zwaarbevochte en verdiende zege (2-0) veilig.

DoCoS begon met overtuiging aan het thuisduel tegen Floreant. De koploper wilde aan het eigen publiek laten zien dat er tegen de bezoekers uit Boskoop maar een ploeg is die recht zou hebben op de zege. Binnen een minuut had Melvin van Gent de 1-0 op zijn schoen, na een prima assist van Sven Ravensbergen, maar de bal ging uit het schot van Van Gent via de vuisten van de Floreant-doelman naast. Dezelfde Van Gent verstapte zich een paar minuten later en moest zich laten vervangen door Rob van Noort.

DoCoS bleef de bovenliggende partij, maar ontsnapte na een klein kwartier voor de eerste keer aan een tegentreffer. Een terugspeelbal verraste doelman Van Abswoude waarna de Floreant-linkerspits Zeryouh op een wonderbaarlijke manier er in slaagde de bal voor langs het DoCoS-doel te schieten.

Daarna was weer DoCoS dat de klok sloeg. Na een uitstekende aanval over rechts met een prima voorzet van Rob van Noort kwam de bal voor de voeten van Melvin Zweistra. De middenvelder zag de bal uit zijn schot echter gekeerd worden door een DoCoS-aanvaller. En daarna had Zweistra pech dat de bal uit een afstandsschot net naast het Floreant-doel zoefde.

Rode kaart en afgekeurd doelpunt

Een cruciaal moment speelde zich af na krap een half uur spelen. Ter hoogte van de middenlijn kreeg Rob van Noort de bal aangespeeld. De ingevallen aanvaller werd fel belaagd en reageerde met een trappende beweging die door de scheidsrechter met een rode kaart werd beoordeeld. DoCoS met tien man, met nog een uur te spelen! Met veel energie en strijdlust gingen de tien van DoCoS te werk waardoor het eigenlijk voor de neutrale toeschouwer niet te merken was dat de thuisclub met een man minder speelde. De inzet van DoCoS leidde in de 41e minuut tot een grandioos openingsdoelpunt. Spits Chris van Empel draaide zich magnifiek vrij, gaf de bal op maat mee aan Nils Slingerland die prachtig inschoot. De koppies bij Floreant bogen even berustend totdat duidelijk was dat hun grensrechter met de vlag omhoog stond. De scheidsrechter die al naar de middenstip had gewezen, nam poolshoogte en keurde de treffer alsnog af. Met deze tweede tegenvaller ging DoCoS de rust in.

Gemiste strafschop

In de tweede helft ging DoCoS met dezelfde overtuiging op zoek naar de winst in de wetenschap dat alleen een zege de druk op de naaste achtervolgers Kagia en Koudekerk optimaal zou houden. Een forse duw van de sierlijke Floreant-middenvelder Houdijk op Sven Ravensbergen werd na zeven minuten bestraft met een strafschop. De kans om de score te openen. Helaas schoot Melvin Zweistra de bal naast het doel van Floreant. Hoe zou DoCoS met tien man deze derde tegenvaller verteren?

DoCoS bleef zoeken naar een doelpunt terwijl Floreant aasde op een uitbraak en halverwege de tweede helft leek dat de openingstreffer op te leveren. Linkerspits Zeryou ontsnapte aan de buitenspelval, ging alleen op het DoCoS-doel af en leek in de verre hoek te kunnen scoren maar koos voor de korte hoek waar doelman Mitchel van Abswoude paraat stond. DoCoS ontsnapte aan een geheide achterstand. Met nog meer energie ging het DoCoS-tiental op zoek naar de openingstreffer. Zweistra en Slingerland probeerde het met schoten maar de bal smoorde in de geelblauwe defensie of verdween over het doel.

Spannende slotfase

Een klein kwartier voor tijd werd DoCoS beloond en hoe! Op werkelijk sublieme wijze legde Melvin Zweistra, daar waar iedereen een hoge voorzet verwachtte, de bal uit een hoekschop bij de eerste paal waar de vrijgelopen Danny Maaskant met een eenvoudige voetbeweging de bal binnen schoot: 1-0. Nog geen minuut later mocht DoCoS zichzelf in de handen knijpen. In een scrimmage voor het eigen doel vloog de bal tegen een DoCoS-verdediger. Heel Floreant riep om een strafschop maar tevergeefs.

DoCoS moest nu terug uit om Floreant van de gelijkmaker af te houden. Vijf minuten voor tijd vonden de gasten een opening in de defensie van de thuisclub op links. Floreantspits De Bruijn schoot de bal buiten bereik van Mitchel van Abswoude prima in, maar op de lijn redde Michael van Voorthuizen!

Dit mocht niet meer misgaan in de laatste vijf minuten. En dat deed het ook niet. Integendeel, invaller Tim Gonlag, terug van 2 ½ maand blessureleed, zorgde in die laatste minuten voor mooie en beslissende momenten voor het doel van Floreant. Na een slimme assist van Sven Ravensbergen leek Gonlag dicht bij een doelpunt maar kon hij er slechts een hoekschop uitslepen. De bal werd uit die hoekschop door Ravensbergen uitstekend voor het doel gebracht waar Maaskant de bal teruglegde op Gonlag die op fraaie wijze doeltreffend de beslissende treffer binnenschoot: 2-0. Kort daarna was Gonlag – na een fraaie schaarbeweging – nog dicht bij de 3-0 maar de ingeschoten bal werd door de Floreantdoelman uit de korte hoek geranseld.

Voorsprong op naaste belagers vergroot

DoCoS heeft door de winst op Floreant geen fout gemaakt en zag de naaste concurrenten Kagia en Koudekerk tegen elkaar in Lissebroek met 1-1 gelijk spelen. Koploper DoCoS verruimt daardoor zijn voorsprong op Kagia tot drie punten en op Koudekerk tot vier punten. DoCoS gaat volgende week zaterdag 12 maart op bezoek bij Koudekerk.

Karakteristieken DoCoS – Floreant 2-0 (0-0) 74. Danny Maaskant 1-0, 87. Tim Gonlag 2-0.

Opstelling DoCoS: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuizen, Rico Bouwmans, Danny Maaskant, Rowin Peet, Joshua Overvliet, Melvin Zweistra (77. Arthur Schiebroek), Sven Ravensbergen, Melvin van Gent (7. Rob van Noort), Chris van Empel en Nils Slingerland (85. Tim Gonlag).

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq