33ste HARING & WITTEBROOD JEUGDVOETBALTOERNOOI rksv DoCoS

Op zondag 1 oktober 2023 heeft voetbalvereniging DoCoS voor de 33ste keer het Haring & Wittebrood-toernooi voor de JO13 jeugdselectieteams (spelers onder 13 jaar) georganiseerd. Het toernooi wordt ieder jaar georganiseerd, vooruitlopend op de Leidse 3 Octoberfeesten. De deelnemende spelers en bezoekers uit de regio maken hierdoor ook kennis met Leiden en de geschiedenis van het Leidens Ontzet.

Deelnemende verenigingen

De sterkste jeugdselecties hebben deelgenomen. Dit jaar heeft de betaald voetbalvereniging Excelsior aangegeven met hun jeugdteam te komen. Daarnaast hebben de verenigingen uit de Leidse regio (ARC, ASC, FC Lisse, FC Oegstgeest, Meerburg, Quick Den Haag, RCL, UVS, Voorschoten ’97 en Wilhelmus) deelgenomen aan dit toernooi en hun sterkste team afgevaardigd. Uiteraard was DoCoS als gastheer aanwezig met hun JO13-team. Met deze deelnemende teams is het een interessant en spannend toernooi geworden!

Er werd in twee poules van zes teams gespeeld. Elk team speelde 5 wedstrijden van 20 minuten. Dat houdt in dat alles moest worden gegeven binnen een redelijk kort tijdbestek, 5 keer een warming up, 5 keer fel sportief aan de bak. Dat vraagt veel van JO13-voetballers. Het liep als een zonnetje, letterlijk en figuurlijk, de jongens en meisjes waren niet voor niets tot de selecties doorgedrongen.

En wat hadden we geluk met het weer. Prima temperatuur, heel veel zon en geen enkele regendruppel. Iedereen zat of liep te genieten!

In de pauze van het voetbalprogramma (tussen 12.00 en 13.15 uur) hebben de bijna 200 deelnemers en hun begeleiders genoten van een gratis lunch met Haring en Wittebrood. Ongeveer 25 vrijwilligers hebben deze lunch vlekkeloos voorbereid en verzorgd zodat eenieder weer veel energie kreeg voor de resterende wedstrijden. De haringen zijn, zoals ieder jaar, weer beschikbaar gesteld door de 3 October Vereeniging.
In de middag was een optreden van Sharif Rodrigues, de pannakoning van PannaKnockout, een wervelende voetbalshow. Hij gaf een demonstratie van panna’s (door de benen spelen van de bal); bij de jeugd een favoriet spelletje. De jeugdspelers werden door hem uitgedaagd om ook een pannaatje te doen en hebben ook daar hun kwaliteiten kunnen tonen. Plezier was verzekerd!
In het zonovergoten sportcomplex werd sportief strijd geleverd. Alle spelertjes streden met veel energie voor elke meter. Rond 16.30 uur werd het resultaat bekend. De prijsuitreiking werd verricht door de Leidse wethouder Sport, Fleur Spijker. Voor wie de geschiedenis nog niet kende, gaf zij uitleg over het Beleg en het Ontzet van Leiden. Bij de prijsuitreiking ging er steeds heel sportief een hoeraatje op. Terecht. Want de winnaars hadden hun bekers zwaar bevochten, dus ook verdiend.

De grote wisselbeker is dit jaar gewonnen door Excelsior. De 2e prijs én de sportiviteitstrofee is gewonnen door ARC.

DoCoS werd 12e in dit toernooi. Veel wedstrijden in hun poule eindigden in een gelijkspel, zodat de teams met een doelpuntje meer de volle buit binnenhaalden. Toch een keurige prestatie.

Prijsuitreiking door de Leidse wethouder Fleur Spijker aan de kampioenen 2023 Excelsior.

De volledige uitslag van het toernooi Haring & Wittebrood 2023 is:

 1. Excelsior Rotterdam (wisselbeker)
 2. ARC (plus sportiviteitsprijs)
 3. Quick Den Haag
 4. FC Lisse
 5. FC Oegstgeest
 6. RCL
 7. Voorschoten ‘97
 8. UVS
 9. Wilhelmus
 10. Meerburg
 11. ASC
 12. DoCoS

Veel dank aan alle vrijwilligers, die dit toernooi weer mogelijk maakten. De barmedewerkers, de scheidsrechters, de vrijwilligers die de lunch verzorgden en uitdeelden, de EHBO (die gelukkig niet in actie hoefde te komen), de parkeerwacht, de schoonmakers en alle vrijwilligers die de organisatie voorbereidden en uitvoerden.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq