DoCoS bijt weer tanden stuk op RVC ’33

LEIDEN – DoCoS heeft thuis tegen RVC ’33 opnieuw de tanden stuk gebeten op de onverzettelijkheid van de bezoekers. In de stromende regen zocht DoCoS te vaak naar de mooie oplossingen terwijl de bezoekers met slimme loopacties en eenvoudig voetbal niet alleen vaker de weg naar het doel vonden maar er ook met de zege van door gingen: 1-2.  

DoCoS (nummer 13 in de stand) wist wat het te doen stond in de laatste wedstrijd voor de winterstop. Tegen RVC ’33 (de nummer twaalf in de stand vooraf) uit Reeuwijk-Dorp was de kans bij uitstek om eindelijk van een directe degradatieplek af te komen en om revanche te nemen voor de thuisnederlaag vorig seizoen in de tweede klasse.

Kansenfestival

De openingsfase leverde een kansenfestival (met een bal op het aluminium voor DoCoS) op aan beide kanten, maar daarna mocht DoCoS op de steeds zompiger wordende grasmat van geluk spreken dat de bezoekers voor rust maar een keer scoorden. DoCoS kreeg vlak voor rust twee prima kansen op de gelijkmaker maar Martijn Guijt schoot de bal in vrije positie via de lat over. En een vrije trap van Kenneth Maaskant was dreigend maar de bal werd door een duikende Reeuwijkse doelman gekeerd.

Tien tegen elf  

Na rust was de eerste beste kans voor de bezoekers maar doelman Mitchel van Abswoude was voor de zoveelste keer in dit duel paraat. Na een klein kwartier kwam DoCoS met tien tegen elf te staan. Ineens had een van de blauwwitte aanvallers alle ruimte. Doelman Mitchel van Abswoude kwam uit, viel en gleed uit en kreeg de bal tegen zijn arm geschoten. Dat werd beoordeeld als het ontnemen van een doelkans en dus kreeg de DoCoS-doelman rood.

Foutenfestival

De druiven werden voor DoCoS helemaal zuur toen de bezoekers de voorsprong verdubbelden. Nadat de Reeuwijkse aanvoerder eerst een uitstekende kans liet liggen, was het een minuut later alsnog raak toen Van der Meer de bal in het doel schoot. De tien van DoCoS rechtte daarna de rug in een foutenfestival van twee kanten. De bezoekers wisten zich geen goed raad met de man-meersituatie en ontbrak het aan de finesse om de overtalsituaties uit te spelen. Bovendien kweet invaller-doelman Remco Neuteboom zich prima van zijn taak. In de zoektocht naar een treffer leed DoCoS op zijn beurt te vaak balverlies.

Slotfase

Tien minuten voor tijd kwam DoCoS toch dichterbij. Uit een vrije trap van Jesse Dingjan kopte een opspringende en inlopende Chris van Empel de bal prachtig in de verre bovenhoek. DoCoS rook de gelijkmaker, had geluk en doelman Neuteboom dat het tot diep in blessuretijd spannend bleef maar kon geen goede, slimme aanvallen uit de hoge hoed toveren voor de zo gewenste gelijkmaker.

Directe degradatie

DoCoS blijft door de nederlaag tegen concurrent RVC ’33 dertiende in de stand, en dat is dus een directe degradatieplaats. Het telraam van DoCoS, vorig jaar nog tweede klasser, ziet er bedroevend uit: elf wedstrijden, twee keer gewonnen, een keer gelijk en acht nederlagen, zeven winstpunten met nog vijftien wedstrijden voor de boeg. DoCoS heeft met hekkensluiter Zevenhoven de meeste tegentreffers: de twee laatste ploegen in de stand zijn in deze derde klasse de enige met meer dan twintig (!) tegendoelpunten, na tien wedstrijden.

Achterstand

De achterstand van DoCoS op de eerste nacompetitieplek (10, 11 en 12) is drie punten, want stadgenoot Lugdunum op de twaalfde plaats heeft drie punten meer dan DoCoS.

De achterstand van DoCoS op de veilige negende plaats (ASC met 16 uit 10) is door de eigen nederlaag en de winst van ESTO bij Koudekerk gestegen tot negen punten. Wanneer ASC (dat vandaag met 4-1 verloor bij Zwammerdam) volgende week in zijn inhaalwedstrijd een punt pakt bij BSC ’68 komt DoCoS op tien punten van de veilige negende plaats. 

Winterstop

Na de winterstop hervat DoCoS de competitie op 20 januari 2024 met een thuiswedstrijd tegen TAVV, dat afgelopen zomer ook uit de tweede klasse degradeerde en dat van alle gedegradeerde tweede klassers (DoCoS, RVC ’33, ASC, ESTO en TAVV) het beste presteert met een zesde plaats en als enige in het linker rijtje staat. Wanneer TAVV komende zaterdag de inhaalwedstrijd bij RVC ’33 wint, komt TAVV in de top-drie.

Karakteristieken

DoCoS – RVC ’33 1-2 (0-1). 27’ 0-1. Rens Mathot, 68’. 0-2. Niels van der Meer, 82’ 1-2. Chris van Empel.

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuizen, Pieter Maat, Kenneth Maaskant (76. Ramon van Koppenhagen), Enno van Wieringen (59. Remco Neuteboom), Johan van Schie (72. Jari Remmelzwaal), Mike Filippo (46. Mark Kaptein), Jesse Dingjan, Martijn Guijt, Chris van Empel, Lars de Ridder.  

 

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq