DoCoS laat cruciale zege glippen in Zwammerdam

ZWAMMERDAM – DoCoS heeft een belangrijke en cruciale zege in de strijd om klassenbehoud bij nummer negen Zwammerdam uit handen gegeven. In de negentigste minuut schoot Ole Jansze de thuisclub alsnog naar een gelijkspel, een treffer die als een mokerslag binnenkwam bij DoCoS.

DoCoS en Zwammerdam begonnen de eerste helft in de dertiende minuut. De reden daarvoor was dat de eerdere poging om dit duel te spelen op 24 februari werd gestaakt nadat de scheidsrechter van dienst de bal tegen het hoofd had gekregen en niet verder kon. De inzet van dit duel was voor beide ploegen duidelijk: DoCoS moest winnen om het gat naar de veilige negende plaats te verkleinen naar zes punten, Zwammerdam wilde winnen om zich vrijwel zeker veilig te spelen.

Snelle openingstreffer

De thuisclub begon goed aan de hervatting van het eerder gestaakte duel. Binnen een paar minuten stond de 1-0 op het scorebord omdat DoCoS dacht dat er voor een overtreding op een Zwammerdamse speler zou worden gefloten en omdat de buitenspelval niet dichtklapte. De doorgelopen Koen Woudenberg kon daardoor alleen op het doel afgaan, omspeelde doelman Mark van Zonneveld en schoot de bal in het lege doel: 1-0.

Beste kansen

In de eerste helft waren de beste kansen voor de thuisclub die met simpel en direct voetbal het Leidse doel zocht. En dat leverde uitstekende kansen op voor Jordi de Groot en aanvoerder Lars Kremer, die de bal buiten bereik van doelman Van Zonneveld maar net over het doel schoot. DoCoS probeerde met opbouwende combinatievoetbal gevaarlijk te worden, maar kon daarmee de onzekere Zwammerdamse verdediging niet uit elkaar spelen.

Raak op slag van rust

DoCoS kwam toch op gelijke hoogte. Vlak voor rust kreeg Johan van Schie de tot dan allerbeste kans op de gelijkmaker maar hij kopte, in vrije positie, de bal uit een vrije trap van Quendrim Gashi, over het Zwammerdamse doel. Een paar minuten later was het toch raak. Dit keer schakelde DoCoS snel van de verdediging op de aanval waar Martijn Guijt de bal aflegde op Lars de Ridder die de bal in het doel schoot: 1-1.

Beste fase

Na rust toonde DoCoS zich aanvankelijk de dominant voetballende ploeg. Het eerste kwartier deelde de Leidse ploeg de lakens uit en dat resulteerde in een voorsprong. Eerst was er een waarschuwing: Tycho Groen schoot uit een lastige hoek de bal, uit een voorzet van Martijn Guijt, tegen de lat. Een paar minuten later mocht Lars de Ridder een vrije trap nemen. De vleugelspits draaide de bal op fraaie wijze in de verre kruising: 1-2.

Slordig

DoCoS slaagde er daarna niet in de wedstrijd naar zich toe te trekken en was te slordig in zijn spel om de controle te houden. Zwammerdam ging op zoek naar de gelijkmaker en deed dat op eenvoudige wijze: de bal naar voren en elke mogelijkheid aangrijpen om op het Leidse doel te schieten of te koppen. Een eerste waarschuwing kwam halverwege toen een kopbal in een scrimmage maar ternauwernood uit het doel getikt kon worden door doelman Mark van Zonneveld. Vlak voor tijd volgde een nieuwe waarschuwing dat het nog geen gelopen koers was. De bal vloog uit een vrije trap van Ruben de Bruin, een paar meter voorbij de middenlijn, zo maar over iedereen heen in een keer op de lat. DoCoS slaagde er aanvallend– ondanks alle pogingen tot verzorgd opbouwend voetbal – geen uitgespeelde kansen tegenover.

Mokerslag

Desondanks leek DoCoS leek toch de zo begeerde belangrijke en cruciale zege te gaan boeken, maar kreeg in de 90e minuut toch de deksel op de neus. Vroeg storen door het Leidse middenveld kon niet voorkomen dat de bal van achteruit in een paar tellen richting het Leidse strafschopgebied ging en daar kreeg Ole Jansze de gelegenheid om de bal verwoestend in het Leidse doel te schieten: 2-2.

Twaalfde plek

DoCoS blijft door het gelijkspel in Zwammerdam – evenals in de thuiswedstrijd gaf DoCoS een voorsprong door weifelend optreden uit handen – op de twaalfde plaats, een plek die aan het einde van het seizoen nacompetitie om behoud betekent. Dat geldt ook voor de elfde (Altior, 1 punt meer dan DoCoS) en tiende (RVC ’33, zes punten meer dan DoCoS) plaats. De achterstand op de veilige negende plaats, die wordt bezet door ASC, Zwammerdam en TAVV, is negen punten met nog zeven wedstrijden te spelen.

Directe degradatie

De voorsprong van DoCoS op de dertiende plaats (Lugdunum), die directe degradatie betekent naar de vierde klasse, groeit door het gelijkspel in Zwammerdam van vijf naar zes punten.

Titelfavoriet

Om het gat van negen punten te dichten naar de veilige negende plaats en om directe degradatie te ontlopen, moet DoCoS punten pakken, en bij voorkeur winnen. Komende zaterdag is dat een lastige opgave omdat DoCoS op bezoek gaat bij Soccer Boys in Bleiswijk dat moet winnen om nog een kans te maken op de titel. Het resultaat in de thuiswedstrijd tegen Soccer Boys spreekt in het nadeel van DoCoS dat toen een kansloze 1-5 nederlaag moest incasseren.

Karakteristieken

Zwammerdam-DoCoS 2-2 (restant van de 24 februari in de dertiende minuut gestaakte wedstrijd). 15’ 1-0. Koen Woudenberg, 42’ 1-1. Lars de Ridder, 59’ 1-2. Lars de Ridder, 90’ 2-2. Ole Jansze.

Opstelling: Mark van Zonneveld, Johan van Schie, Michael van Voorthuizen, Jesse Dingjan, Iljes Amine, Enno van Wieringen (83. Sjors Hermsen), Tycho Douwes, Quendrim Gashi, Tygo Groen, Martijn Guijt (87. Chris van Empel), Lars de Ridder (87. Mark Kaptein).

 

 

 

 

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq