DoCoS loopt zich vast in Oegstgeester fuik

LEIDEN – DoCoS heeft het belangrijke duel in de strijd om het behoud van het derdeklasserschap tegen ASC verloren: 0-1. DoCoS, dat moest winnen om de nacompetitie om behoud te ontlopen, liep zich vast in de roodzwarte Oegstgeester fuik. Om de nacompetitie om behoud toch nog te ontlopen, moet DoCoS in zijn laatste wedstrijd bij TAVV, komende zaterdag, winnen.  

DoCoS hoopte tegen ASC uit Oegstgeest op een zonnig sportpark aan de Haagse Schouwweg – waar zich 350 toeschouwers hadden verzameld – zijn goede tweede seizoenshelft te bekronen door via een zege op een veilige plek te belanden. Helaas miste DoCoS de aanvallende kwaliteiten om de lange mannen van ASC te ontregelen. Bovendien had DoCoS pech dat spits Martijn Guijt na een dik kwartier met een verstuikte enkel geblesseerd het veld moest verlaten.

Oester

DoCoS stond voor de ingewikkelde opgave om ASC – dat zijn geliefkoosde spelletje kon spelen: verdedigen op een klassiek Italiaanse wijze en loeren op een uitval – uit elkaar te spelen. DoCoS mocht de bal hebben, maar werd ook in de verdediging al voortdurend onder druk gezet omdat ASC besefte dat het DoCoS niet de gelegenheid moest geven om tot voetbal te komen. Wanneer DoCoS toch in de buurt van het Oegstgeester doel kwam, sloot de roodzwarte Oegstgeester fuik zich als een oester. En aangezien DoCoS over de zijkanten ook geen bressen wist te vinden, kwam DoCoS in de eerste helft tot geen enkele kans.

Spaarzaam

Na rust hetzelfde spelbeeld, hoewel DoCoS in de beginfase er niet in slaagde om van de eigen helft te komen. Pas na goed een kwartier kreeg DoCoS weer de overhand en werd ook gevaarlijk. De kansenteller stokte bij een drietal mogelijkheden. De beste kans was voor Lars de Ridder, maar die schoot de bal in vrije positie te hoog over. Jari Remmerswaal raakte de bal bij zijn schotpoging niet goed. Invaller Sipan Khalid – terug na negen maanden blessureleed – werd teruggefloten op vermeend buitenspel omdat het vlagsignaal van de ASC-grensrechter werd gehonoreerd. ASC op zijn beurt kwam één keer gevaarlijk door, maar toen Lars Valks de bal voorbij de uitgelopen doelman Mitchel van Abswoude schoot, redde de teruggelopen Michael van Voorthuizen op de lijn.

Blessuretijd

De angel van dit voor de neutrale toeschouwer weinig vermakelijke duel zat in de blessuretijd. Na balverlies op het middenveld mocht Valks opnieuw zijn hielen lichten en dit keer kon Michael van Voorthuizen hem niet meer achterhalen. Valks bleef koel en schoot de bal buiten bereik van doelman Mitchel van Abswoude in de hoek: 0-1. Valks schoot ASC daarmee naar de zege die nodig was voor klassenbehoud. Dat Iljes Amine vervolgens voor een stevige sliding rood kreeg, waar geel meer op zijn plaats leek, was extra zout in de wonde voor DoCoS dat de nederlaag niet meer wist terug te draaien.

Laatste ronde

DoCoS blijft door de nederlaag tegen ASC op de tiende plaats – een plek die recht geeft op nacompetitie om behoud - en heeft nog een kans om toch op de veilige negende plek te geraken: In de laatste competitieronde, komende zaterdag, winnen bij nummer zes TAVV, dat nergens meer voor speelt, maar vandaag wel een voor DoCoS belangrijke zege boekte tegen Zwammerdam (2-4). Daardoor is de achterstand van DoCoS op de veilige negende plek van Zwammerdam nog altijd twee punten.

Zwammerdam

Als DoCoS erin slaagt bij TAVV te winnen – wat historisch gezien geen eenvoudige opgave is – moet DoCoS vervolgens hopen dat Zwammerdam verliest. Zwammerdam heeft een veel beter doelsaldo (plus 10 voor Zwammerdam) dan DoCoS en is daarom bij een gelijkspel in zijn laatste wedstrijd zeker van klassenbehoud. Probleem voor Zwammerdam en geluk voor DoCoS is dat de laatste wedstrijd van Zwammerdam een uitduel is bij nummer drie RKDES dat op papier nog kampioen kan worden, maar dat vooral samen met ESTO strijdt om een plek in de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse.  

Nacompetitie boven

Zeker van de nacompetitie om promotie zijn Soccer Boys (dat zich vandaag veilig speelde door met 3-2 van nummer dertien Lugdunum te winnen) en Koudekerk (dat de tweede periode won). De strijd om de derde periodetitel gaat tussen RKDES en ESTO waarbij RKDES een beter doelsaldo heeft (plus 1). ESTO speelt thuis tegen Soccer Boys dat door de winst van de eerste periodetitel al zeker is van een plek in de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse. RKDES moet - voor het behoud van zijn kans op het promotietoetje naar de tweede klasse - tegen Zwammerdam winnen en liefst met zulke cijfers dat bij een zege van ESTO op Soccer Boys de ploeg uit Kudelstaart op doelsaldo ESTO voorblijft. Zwammerdam krijgt dus vermoedelijk bij RKDES niets cadeau, en dat is voor DoCoS een prettige bijkomstigheid.

Tiende plek

DoCoS is bij een tegenvallend resultaat in Ter Aar ook nog niet zeker van de huidige tiende plaats. RVC ’33, de nummer elf op twee punten van DoCoS, kan DoCoS nog passeren. Blijft DoCoS tiende dan betekent het dat DoCoS pas in de tweede ronde van de nacompetitie om behoud instroomt. Daarvoor is nodig dat RVC ’33 verliest. RVC ’33 ontvangt ranglijstaanvoerder Koudekerk dat op poleposition staat om kampioen te winnen. Een zege van Koudekerk betekent de titel.

Lugdunum

Bij een titel van Koudekerk gaat de tweede periodetitel – die is gewonnen door Koudekerk – naar de nummer twee op de ranglijst. Voor BSC ’68, dat als tweede de laatste ronde ingaat door vandaag van RKDES (1-0) te winnen, is de tweede plek de enige route om de nacompetitie om promotie te halen. Om zeker te zijn dat RKDES noch ESTO de Benthuizers achterhaalt, moet BSC ’68 in de laatste ronde winnen van Lugdunum, en in ieder geval gelijk spelen.

Directe degradatie

Lugdunum op zijn beurt moet gelijk spelen of winnen om directe degradatie te ontlopen. De stadgenoot van DoCoS staat op doelsaldo dertiende (directe degradatie) en moet punten pakken en hopen dat nummer twaalf Altior in zijn laatste duel tegen de vandaag gedegradeerde hekkensluiter Zevenhoven de volle winst laat liggen. Zo niet dan degradeert Lugdunum samen met Zevenhoven naar de vierde klasse.

Uit in Ter Aar

DoCoS sluit de reguliere competitie 2023-2024 af met een uitwedstrijd in Ter Aar bij TAVV, waar dus moet worden gewonnen. Als dat niet gebeurt, wacht DoCoS de opgave om zich via de nacompetitie om behoud alsnog veilig te spelen. De aftrap in Ter Aar is zaterdag om half drie.

Karakteristieken

DoCoS – ASC 0-1 (0-0). 90+4’. 0-1. Lars Valks.

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Jari Remmerswaal, Michael van Voorthuizen, Jesse Dingjan, Iljas Amine, Mike Flippo (46. Enno van Wieringen), Max Arnoldus (86. Pieter Maat), Quendrim Gashi, Tycho Douwes, Lars de Ridder (79. Sipan Khalid), Martijn Guijt (21. Mark Kaptein).

 

 

 

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq