DoCoS naar nacompetitie voor behoud

LEIDEN, 27 mei 2023 – DoCoS heeft zich ondanks de 0-1 nederlaag tegen Kagia geplaatst voor de nacompetitie om behoud. DoCoS ontloopt directe degradatie omdat naaste concurrent ASC Oegstgeest niet wist te profiteren van het verlies van DoCoS. ASC verloor bij DONK met 2-0 en is daarmee in de tweede klasse D West II de derde directe degradant, naast de al eerder gedegradeerden TAVV en RVC ’31.

Op een zonovergoten Pinksterzaterdag wist zowel DoCoS als Kagia dat het nog alle kanten op kon. DoCoS, nummer elf op de ranglijst, kon direct degraderen. Kagia, bij aanvang van de wedstrijd op de veilige achtste plaats, kon zich geen puntverlies permitteren want anders zou het alsnog nacompetitie om behoud worden. Kagia begon beter aan de wedstrijd en had als eerste een open schietkans, maar Van der Schinkel schoot de bal naast het Leidse doel.

Spitsen

DoCoS op zijn beurt probeerde voortdurend zijn beweeglijke spitsen Sipan Khalid en Martijn Guijt in stelling te brengen. Beide spitsen waren door de oranjeverdedigers moeilijk van de bal te zetten. En dat leidde in de eerste helft tot enkele goede mogelijkheden voor DoCoS om de score te openen, na diverse goede acties van zowel Khalid als Guijt.

Keepers

De beide doelmannen konden zich in dit duel ook onderscheiden. Mitchel van Abswoude redde knap toen de bal door Rens Lamboo slim werd ingeschoten. Mitchel Klein zag de Kagia-doelman de bal uit de hoek duiken na een goed ingeschoten zogeheten afvallende bal, na een hoekschop van Enno van Wieringen.

Handen dichtknijpen

Voor ruim tweehonderd toeschouwers leek Kagia wat beter uit de pauze te komen. De Lissebroekers waren als eerste gevaarlijk maar mochten de handen dichtknijpen toen Martijn Guijt en Sjors Hermsen er niet in slaagden in een en dezelfde aanval van dichtbij de bal in het doel te schieten. Kort daarna was het raak aan de andere kant. Na een doorbraak over de Leidse linkerkant mocht Robin van der Zwet vanaf de rand strafschopgebied uithalen en schoot de middenvelder de bal strak en laag in de hoek van het Leidse doel: 0-1.

Degradatie

Een moment dreigde directe degradatie voor DoCoS, maar al snel kwamen goede berichten uit Gouda dat ASC tegen DONK op een 1-0 en 2-0 achterstand was gekomen. Een nederlaag tegen Kagia hoefde daarom geen directe degradatie betekenen.

Rode kaart

DoCoS wenste geen genoegen te nemen met een nederlaag en ging voluit op de aanval. En toen Kagia met tien man verder moest (tweede keer geel voor Verdegaal na een te forse overtreding op Sjors Hermsen) werd het bijna een belegering.

Ervaring

DoCoS bracht twee ervaren krijgers, Mike Filippo en Chris van Empel, die in de uitwedstrijd bij Kagia in januari geblesseerd was geraakt. Van Empel kreeg een vrije schotkans, na een knappe kapbeweging en een prima Leidse aanval, maar schoot de bal te zacht in de hoek. En uit de vrije trap, toegekend na de overtreding van Verdegaal, kopte de Leidse spits de bal op de paal!

Open kansen

Alsof het niet genoeg was, kreeg DoCoS in de slotfase nog twee open kansen. Martijn Guijt raakte de bal niet hard genoeg. En Kenneth Maaskant schoot de bal in vrije positie over.

Nacompetitie

DoCoS sloot daardoor met een onbevredigende nederlaag af, maar mocht zich wel gelukkig prijzen dat directe degradatie is ontlopen. DoCoS eindigt na een wisselend, maar vooral spannend seizoen, als elfde en gaat daarmee de nacompetitie om behoud in en moet daarin vier potjes winnen om tweede klasser te blijven.

Naast DoCoS gaan nog twee clubs naar de nacompetitie om behoud: Legmeervogels, dat ondanks de 0-4 zege bij RVC ’31 als tiende eindigt, en ESTO, dat bij nummer acht Alphia met 3-1 verloor, en door de zege van Kagia bij DoCoS alsnog op de negende plaats eindigt. Alphia als eerste periodewinnaar speelt, omdat zij op het allerlaatste moment op een veilige plek zijn geëindigd, nacompetitie om promotie. Verder spelen ook DONK en Foreholte nacompetitie om promotie naar de eerste klasse.

Karakteristieken

DoCoS – Kagia 0-1 (0-0). 57. 0-1. Robin van der Zwet.

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuijzen, Kenneth Maaskant, Danny Disseveld (83. Mike Filippo), Tygo Groen (66. Milan Flippo), Mitchel Klein, Tycho Douwes, Enno van Wieringen (66. Chris van Empel), Sjors Hermsen, Sipan Khalid, Martijn Guijt.

 

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq