Eerste zege DoCoS in kelderkraker

ZEVENHOVEN – DoCoS heeft in het zesde duel in de derde klasse zijn eerste overwinning binnengehaald. Uit in Zevenhoven won DoCoS de kelderkraker tussen de nummer dertien en veertien op de ranglijst met 1-2. Matchwinnaar was invaller Mark Kaptein die met een fenomenaal doelpunt vlak voor tijd het duel tegen en bij de hekkensluiter besliste.

Onder regenachtige omstandigheden en met een stevige wind over het open veld in de Zevenhovense polder moest DoCoS in en bij het puntloze Zevenhoven op zoek naar de eerste zege van het seizoen. De gastheren werden vorig seizoen kampioen in de vierde klasse, terwijl DoCoS in de nacompetitie degradeerde uit de tweede klasse. De beste kansen in de openingsfase waren voor de thuisploeg, die de bal op het aluminium schoot. Bovendien moest Mitchel Klein op de doellijn redding brengen bij een andere gevaarlijke aanval.

Lars de Ridder

Toch was er in de eerste helft slechts een ploeg die voetbalde en het spel maakte: DoCoS. De elf Leidenaren in het team van DoCoS wisten elkaar goed te vinden, legden diverse goede aanvallen op de mat en kregen figuurlijk de wind in de rug toen Lars de Ridder na een kwartier doeltreffend uithaalde. Voor de vleugelspits was het een nieuwe stap in zijn terugkeer, na zijn blessures. Met zijn vol effect geschoten bal verraste De Ridder de Zevenhovense doelman, ook omdat de bal door het natte gras extra vaart kreeg. Het was voor De Ridder zijn eerste doelpunt na zijn terugkeer: 0-1!

Voorsprong

DoCoS kreeg met zijn goede spel voldoende kansen en mogelijkheden op het verdubbelen van de voorsprong, maar op dat belangrijke onderdeel van het voetbalspel bleef de Leidse aanval onder leiding van Chris van Empel in gebreke. Bovendien gingen goede kansen voor Enno van Wieringen en Kenneth Maaskant verloren door manhaftige reddingspogingen van de geelrode verdedigers. DoCoS mocht zelfs nog in de handen knijpen dat de thuisclub vlak voor rust niet op gelijke hoogte kwam, maar goed ingrijpen door doelman Mitchel van Abswoude voorkwam dat Berry Peters gelijk maakte.    

Maurits Splinter

Na rust kwam de thuisclub duidelijk beter uit de kleedkamer dan DoCoS. Met de felle regenvlagen en de wind mee ging Zevenhoven nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. De ervaren Maurits Splinter (onder meer ex-ARC) was daarbij de grote aanjager met zijn spelinzicht en goede traptechniek. Splinter schoot eerst de bal uit een vrije trap op de kruising. Kort daarna nam hij een hoekschop zo scherp dat in een scrimmage in het doelgebied Jop Vianen in een wirwar van spelers de bal over de doellijn werkte: 1-1. Een betwiste gelijkmaker, want wanneer de scheidsrechter deze gelijkmaker had afgekeurd vanwege hinderen van doelman Van Abswoude had niemand mogen klagen.

Fenomenaal

DoCoS leek na de gelijkmaker zelfs voor meer tegenslag te moeten vrezen, maar bleef onder meer door goed keeperswerk van Van Abswoude – op een scherp genomen vrije trap van opnieuw Splinter - overeind. Twee Leidse wissels lieten het spelbeeld in de slotfase terug kantelen in Leids’ voordeel. DoCoS nam het spel weer in handen, combineerde ineens weer vlot en over de beide vleugels, kreeg diverse kansen en beloonde zichzelf en zijn spel met de winst door een fenomenaal doelpunt van invaller Mark Kaptein. Vanuit de rechterhoek van het strafschopgebied schoot de vrijgelaten Kaptein de bal op weergaloze wijze via de onderkant lat en kruising in het doel. Een doelpunt dat oudere voetballiefhebbers deed denken aan het doelpunt van Marco van Basten in EK-finale van 1988.

Degradatieplek

DoCoS staat ondanks de zege bij Zevenhoven nog altijd op de dertiende plaats, dat een directe degradatieplek is maar heeft door de zege de ploegen op de nacompetitieplekken (Zwammerdam, Lugdunum en Altior) in het vizier. Komende zaterdag mag DoCoS proberen voor eigen publiek te winnen tegen Soccer Boys, die op een gedeelde eerste plaats staat met RKDES en BSC ‘68maar op doelsaldo RKSDES voor zich als koploper moet dulden.

Karakteristieken

Zevenhoven - DoCoS 1-2 (0-1). 15’ 0-1. Lars de Ridder, 64’ 1-1. Jop Vianen, 87’ 1-2. Mark Kaptein.

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuizen, Iljas Amine, Kenneth Maaskant, Danny Disseveld, Mitchel Klein (90+2’ Pieter Maat), Tygo Groen, Ronald Mink (73’ Mark Kaptein), Enno van Wieringen (73’ Martijn Guijt), Chris van Empel, Lars de Ridder.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq