Het zit DoCoS niet mee bij UVS

DoCoS ging onderuit in de stadsderby bij UVS (3-1) met het gevoel dat DoCoS minder meevallers had dan UVS.

Twee momenten in de tweede helft bleken uiteindelijk cruciaal voor de einduitslag in de stadsderby tussen UVS en DoCoS die grote delen van de wedstrijd aan elkaar waren gewaagd. In de 56e minuut had de scheidsrechter al naar het midden gewezen voor de 1-2 van Chris van Empel toen hij toch nog op bezoek ging bij de UVS-grensrechter die hij in de eerste helft nog ter verantwoording had geroepen vanwege partijdig vlaggen. Na een kort beraad werd de tweede voorsprong voor DoCoS tot verbazing en verrassing van de 400 toeschouwers alsnog teruggedraaid. Toen de 2-1 vervolgens aan de andere kant viel, in de 70e minuut met een werkelijk fantastische uithaal van Joeri Onderwater, de bal vloog als een streep in de kruising, maakte dat voor DoCoS het afgekeurde doelpunt nog zuurder. Dat het daarna nog 3-1 werd, was slechts voor de statistieken.

DoCoS beste uit startblokken in stadsderby

Onder begeleiding van de muzikale noten van K&G en in het gezelschap van de jeugdige talenten van de twee grootste voetbalclubs van Leiden stelden UVS en DoCoS zich tegen half drie op in sportpark Kikkerpolder. Daar waren een kleine 400 (!) toeschouwers nieuwsgierig naar de verrichtingen van de beide Leidse subtoppers in de 3e klasse A.

DoCoS begon de derby bij UVS het beste en sloeg al in de 4e minuut toe. De UVS-doelman liet de bal los na een hard en scherp genomen vrije trap van Melvin van Gent. Sven Ravensbergen reageerde het meest alerte en prikte de bal in het doel: 0-1. DoCoS kreeg daarna diverse kansen op meer. Melvin van Gent schoot de bal uit een vrije trap in de muur. Een uitbraak van Zoey de Jong en Erik van der Pot werd door Van der Pot met een leep balletje afgesloten dat – helaas voor DoCoS – op de lat viel en niet in het doel van de blauwwitten. UVS probeerde de bakens te verzetten in een wedstrijd die gekleurd werd door tal van vrije trappen als gevolg van vooral kleine overtredingen. DoCoS moest terug, loerde op de uitval, haalde daar te weinig uit en moest in de 26e minuut een penalty incasseren. Sven Ravensbergen kreeg de bal uit een vrije trap ongelukkig tegen zijn arm binnen de zestien. Echter, de ingeschoten pingel werd door doelman Mitchel van Abswoude op prachtige wijze uit zijn doel geranseld. Toch was het een teken dat UVS gevaarlijker werd, vooral over de rechterkant. In de 34e minuut betekende het dan toch de gelijkmaker na een snelle flitsende aanval die door UVS-spits Ferry Kort werd afgerond: 1-1. En het had zo maar ineens 2-1 of 3-1 – tegen de verhoudingen in van de gelijkwaardige wedstrijd – kunnen staan als de UVS-aanvallers in vrije positie na enkele doorbraken over de rechtervleugel hun vizier wat scherper hadden afgesteld.

Hervatting voor DoCoS

UVS had ook in de eerste minuut na rust een beste mogelijkheid op de leiding, maar een kopbal verdween net naast het doel. Daarna nam DoCoS het initiatief weer in handen en liet zich niet afleiden dat Arthur Schiebroek na een forse ingreep van UVS geblesseerd uit de wedstrijd verdween. Frank en vrij koos DoCoS de aanval, maar de ploeg vergat zichzelf te belonen. Eerst schoot Wim de Bolster de bal in vrije positie op de vuisten van de UVS-doelman en in de rebound schoot Melvin van Gent de bal op de voeten van de UVS-keeper. Nog geen minuut later viel de 1-2. Uit een vrije trap schoot Rowin Peet de bal ver en diep bij de tweede paal waarna Chris van Empel fraai uit een bijna onmogelijke hoek de bal binnen kopte. De scheidsrechter wees en liep naar het midden, na ampele blauwwitte protesten ging hij toch nog even op visite bij de UVS-grensrechter die zijn vlag in de lucht had gestoken. Het bezoek betekende einde feestje voor DoCoS want de scheidsrechter herriep zijn beslissing en een forse meevaller voor UVS.

Wondergoal UVS-routinier nekt DoCoS

UVS ging vervolgens geroutineerd op zoek naar de voorsprong, ging er hier en daar wat forser in (zo werd doelman Mitchel van Abswoude in de lucht stevig aangevallen) en viel vooral snel en slim aan over zijn sterke, snelle rechtervleugel. Er was echter een lucky schot nodig om de verdediging van DoCoS te slechten. Routinier Joeri Onderwater nam de afvallende bal zonder een moment te aarzelen in de 70e minuut in een keer op zijn pantoffel. Onhoudbaar ging de bal als een vuurpijl in de kruising: 2-1. DoCoS lag versuft in de touwen en voor het team het goed en wel besefte was het over-en-sluiten. Een fraaie aanval – over de rechterkant – werd besloten met een uitstekende voorzet waarna de bal tegendraads werd ingekopt in de verre hoek: 3-1.

DoCoS van 5e naar 6e plaats

Door het verlies in de stadsderby raakt de top-4 (Floreant, Koudekerk, SEV en UVS, die allemaal wonnen) voor DoCoS uit het vizier. DoCoS zakt naar de 6e plaats en wordt gepasseerd door WDS dat bij CVC Reeuwijk won. Komende zaterdag staat de laatste wedstrijd uit de eerste seizoenshelft op het programma: DoCoS – Zwammerdam, aanvang 14.30 uur.

Opstelling DoCoS: Van Abswoude, Overvliet, Sjaardema, Schiebroek (Hamelink), Peet, De Jong (Van der Linden), Van der Pot, De Bolster, Ravensbergen (Boers), Van Empel en Van Gent.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq