Historische zege DoCoS met tien tegen RCL

LEIDEN, 1 april 2023 – DoCoS heeft RCL met een blamerende 4-1 op de broek terug naar Leiderdorp gestuurd. DoCoS speelde vijf kwartier met tien tegen elf, vanwege een betwiste rode kaart voor aanvoerder Michael van Voorthuizen. Het is de eerste zege van DoCoS voor eigen publiek ooit in een officieel competitieduel tegen RCL, een historische overwinning dus.

Was de streekderby eerder dit seizoen in Leiderdorp tussen DoCoS en RCL een duel zonder hoogtepunten, dit keer konden beide ploegen al binnen een paar minuten de score openen. De bal hobbelde uit een schot van Tygo Groen al binnen zestig seconden maar net naast het Leiderdorpse doel. Jayden Daleman schoot op zijn beurt voor een leeg doel, nadat hij de uitlopende DoCoS-doelman Mitchel van Abswoude passeerde, de bal tegen de paal.

Rood

DoCoS moest in de openingsfase terug uit en de bezoekers namen als nummer twee op de ranglijst de wedstrijd in handen. Het Leiderdorpse overwicht leek appeltje-eitje toen na een kwartier DoCoS-aanvoerder Michael van Voorthuizen tot verbazing van vriend en vijand een rode kaart kreeg voor een sliding op de bal op de rand van de zestien. Volgens de scheidsrechter werd Leiderdorper Van Heusden als doorgebroken speler onderuitgehaald, terwijl er nog volop DoCoS verdedigers in het centrum van de defensie stonden.

Inspiratie

DoCoS werd door de als onrechtvaardig beleefde rode kaart geïnspireerd om met strijdlust en passie de bezoekers te bestrijden. Na een klein half uur kreeg DoCoS extra energie toen Martijn Guijt de bal in het doel schoot, op aangeven van Sipan Khalid: 1-0. Vooral de wijze waarop Sjors Hermsen de bal op het middenveld veroverde en de aanval opzette, was tekenend voor de bezielde spelwijze van DoCoS.

 

Nieuwe voorsprong

DoCoS moest logischerwijs met tien man toestaan dat RCL toch steeds vaker in het Leidse strafschopgebied kwam, maar bleef zelf met snelle tegenstoten gevaarlijk. Een dubbele hoekschop leverde de gelijkmaker op, maar nog voor rust gaf DoCoS de bezoekers een nieuwe draai om de oren. De bal kwam uit een hoekschop van Mitchel Klein voorbij de tweede paal waar Kenneth Maaskant de bal koppend terug voor het doel bracht waar de vrijstaande Sjors Hermsen vervolgens de bal in het doel kopte: 2-1.

Winnen

DoCoS rekende na rust op Leiderdorpse dominantie, maar de koppies gingen bij de bezoekers al snel hangen. Er leek geen strijdplan te zijn om het overtal te benutten. De strijdlust, de felheid en vooral de wil om te winnen aan Leidse kant werd RCL bovendien te machtig. Pas in de slotfase kwam RCL toch in de buurt van de gelijkmaker: een afstandsschot van Sinteur en een poging van invaller Bor. Maar het geloof in een goed resultaat was bij de nummer twee van de ranglijst toen al lang verdampt.

 

Slotfase

Dat alleen een bezielend spelend DoCoS recht had op de zege deze middag werd in de slotfase glashelder. Invaller Rowin Peet, die al een paar keer gevaarlijk was doorgekomen aan de linkerkant stond aan de basis van de beslissing. Peet, na een slimme actie, liet de Leiderdorpers de hielen zien en gaf op het juiste moment de bal voor waarna Martijn Guijt de bal in het doel werkte: 3-1. Als kers op de taart beloonde Quendrim Gashi, de strijdlust van hemzelf, zijn collega middenvelders en de rest van het DoCoS-tiental, een minuut later met een vierde treffer: 4-1.

Historisch

De overwinning tegen RCL is ook een historische zege. DoCoS, als voormalige zondagvereniging, speelt sinds zijn promotie naar de zaterdag tweede klasse in competitieverband tegen RCL, dat altijd een zaterdagclub was. Nog nooit won DoCoS sinds de promotie in 2013 voor eigen publiek van RCL. Die ban werd vandaag gebroken, zoals assistent-trainer Melvin Zweistra vooraf had voorspeld! Waarvan acte!

Tiende plek

DoCoS blijft door de 4-1 zege tegen nummer twee RCL op de tiende plaats, maar komt op gelijke hoogte met EMM ’21 (4-1 nederlaag bij Kagia) dat van plek wisselt met Kagia. De achterstand op de veilige achtste plaats (9, 10 en 11 is aan het einde van het seizoen nacompetitie om behoud met 24 teams voor 2 plaatsen, plek 12, 13 en 14 is direct degraderen) is verkleind tot 1 punt, te weten de nieuwe nummer acht Kagia.

De achterstand van DoCoS op RCL, dat van twee naar vier zakt, is overigens slechts vijf punten in deze bizarre tweede klasse D waarin alleen koploper Aalsmeer en de nieuwe nummer twee DONK zich vrij van degradatiezorgen mogen beschouwen.

De afstand van DoCoS tot plek twaalf die direct degraderen betekent, blijft vijf punten omdat nummer twaalf Legmeervogels ook wint, met 4-0 tegen nummer elf ASC uit Oegstgeest.

 

Hekkensluiter

DoCoS heeft een vrije dag op Paaszaterdag. Op zaterdag 15 april wordt de competitie hervat tegen en bij TAVV in Ter Aar, dat afgelopen donderdag het vooruitgeschoven duel bij RVC ’33 met 4-2 verloor. TAVV is daardoor weer hekkensluiter.

Karakteristieken

DoCoS – RCL Leiderdorp 4-1 (2-1). 27. 1-0. Martijn Guijt, 38. 1-1. Lars Verdel, 42. 2-1. Sjors Hermsen, 85. 3-1. Martijn Guijt, 86. 4-1. Quendrim Gashi.

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Mitchel Klein, Kenneth Maaskant, Michael van Voorthuizen, Sjors Hermsen, Tycho Douwes, Quendrim Gashi, Enno van Wieringen (65. Rowin Peet), Tygo Groen, Sipan Khalid (81. Milan Flippo), Martijn Guijt.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq