Jan van Marwijkplein onthuld

Het Jan van Marwijkplein is zaterdag onthuld door wethouder van sportzaken Paul Dirkse en Hans en Herman van Marwijk. ‘Vrijwilligers maken Leiden tot een sportstad”, aldus wethouder Paul Dirkse.

LEIDEN, 27/28 augustus 2016 – Het Jan van Marwijkplein op het DoCoS-terrein is zaterdagmiddag onthuld door wethouder van sportzaken Paul Dirkse en de gebroeders Hans en Herman van Marwijk. Jan van Marwijk was jarenlang vrijwilliger die zich met hart en ziel inzette voor DoCoS. Wethouder Dirkse noemde Jan van Marwijk een voorbeeld van vrijwilligerswerk zonder welke inzet geen voetbal- noch sportvereniging kan bestaan.

De Leidse wethouder van sportzaken Paul Dirkse verrichte de onthulling samen met Hans en Herman van Marwijk, de zonen van Jan van Marwijk die bijna twee decennia de kleuren van DoCoS 1 verdedigden, en in het bijzijn van Jo van Marwijk, de weduwe van Jan van Marwijk.

Voorafgaand aan de onthulling sprak wethouder Dirkse over het belang van het vriijwilligerswerk in de volgende toespraak:

“Het leven zit vol onverwachtse wendingen. 42 jaar nadat ik door mijn ouders werd aangemeld als lid bij Docos, 17 jaar nadat ik hier mijn laatste wedstrijd speelde, mag ik hier straks iets heel bijzonders doen. Dat had ik me nooit kunnen bedenken.

Het is vandaag feest. Deze Leidse voetbalclub bestaat 80 jaar. De historie van deze club ken ik goed, omdat mijn familie, zowel van mijn moeders als van mijn vaders kant hier kind aan huis was. Oma en opa, ooms en tantes, neven, ze zijn of waren hier actief. Als speler, als verzorger, als vrijwilliger, als bestuurder, als sponsor.

Mensen die mij kennen weten dat ik graag vooruitkijk om te zien wat er beter kan. Een jubileum is echter bij uitstek een moment om ook terug te kijken. Als een vereniging, zoals Docos nu, inmiddels 80 jaar bestaat roept dat de vraag op hoe het komt dat de club zo ver gekomen is. Wat is de kracht van een club met zoveel historie? En wat maakt nu dat een club ondanks die hoge leeftijd nog altijd springlevend is?

In mijn ogen is er daar maar één verklaring voor. Dat zijn de mensen. De leden, die met elkaar de schouders er onder zetten. Van de wedstrijdsecretaris tot de elftalleider, van de barmensen tot de klusploeg, van de scheidsrechters tot de sponsorcommissie, zij maken het verschil. Mensen die hun kwaliteiten inzetten, om niet, zonder vergoeding, voor hun vereniging. En, hoe zeer de samenleving ook verandert, dat vormt nog altijd het hart van een vitale vereniging.

En, ook al ben ik pas een paar maanden wethouder, ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is voor ons als gemeente. Want als groepen actieve leden, inwoners van de Leidse regio, de krachten blijven bundelen en met elkaar honderden andere Leidenaars zo laten sporten, dan wordt deze stad een nog mooiere plek om in te leven. Zeker als wij er vanuit de gemeente voor staan om verenigingen daarin waar mogelijk van dienst te kunnen zijn.

En daar bedank ik jullie voor, of je nu vrijwilliger bent van deze jubilaris, van nu of van vroeger, of je nu vrijwilliger bent bij een andere vereniging. Jullie maken Leiden tot een sportstad.

En dan zijn er altijd mensen die daar bij uitstek symbool voor staan. Die ontelbare uren van hun leven stoppen in hun club. Meestal achter de schermen, zo vanzelfsprekend dat het niemand meer opvalt.

Jan van Marwijk was zo’n man. Er ging geen dag voorbij zonder Docos uurtjes, hoe vaak zal hij thuis vanuit de Händelstraat op en neer gereden zijn naar de Kikkerpolder en later hier naar de Mors. Decennia lang, tot er volkomen onverwacht een einde kwam aan zijn leven.

Ik vind het een prachtig gebaar van het huidige bestuur om juist vandaag, bij het 80 jarig jubileum, hem te eren. En ik vind het heel bijzonder dat ik daar een rol in mag spelen. Zo onzichtbaar als hij vele jaren zijn bijdrage leverde aan deze club, zo zichtbaar zal hij vanaf vandaag zijn.

Docos is al tachtig jaar een sterke vereniging. De mensen die de naam bedachten in 1936 moeten een vooruitziende blik hebben gehad. Door Combinatie Sterk, het is nog altijd een beproefd recept. Ik feliciteer het bestuur en alle leden met deze mijlpaal en wens hen alle succes op weg naar de honderd jaar.

Fijne avond!”

Wethouder Dirkse overhandigde namens de gemeente Leiden aan voorzitter Jasper van Marwijk een set voetbalhesjes voor de DoCoS-jeugd.

Receptie 80 jaar DoCoS

De onthulling van het Jan van Marwijkplein maakte onderdeel uit van de receptie en feestelijkheden rondom het 80-jarig bestaan van DoCoS dat zaterdag met een feestavond in de kantine tot in de kleine uurtjes werd gevierd. Voorzitter Jasper van Marwijk herinnerde er in zijn toespraak aan dat DoCoS het imago van een nette club heeft, maar dat wat meer dynamiek en scherpte best mag!

Voorzitter Cees Ahsman van rugbyclub DIOK roemde de samenwerking met DoCoS. Ter gelegenheid van die uitstekende wijze van samenwerken overhandigde de DIOK-voorzitter in de beste tradities van het rugby een stopdas en een DIOK-schild. ‘Ik hoop dat dat een mooie plek mag krijgen op de wand achter de bar’, aldus Ahsman.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq