Jeugd fluit de jeugd

Iedereen kent waarschijnlijk het probleem van het tekort aan scheidsrechters bij de wedstrijden voor de A t/m D. Er lagen al langer plannen op de plank om dat aan te gaan passen, dus we zijn blij te kunnen melden dat die plannen nu uitgevoerd gaan worden. We hebben iemand gevonden die de rol van scheidsrechtercoördinator op zich wil nemen.

De plannen betreffen concreet de tweedejaars B spelers en speelsters. Daarnaast is iedereen die interesse heeft op wedstrijden te gaan fluiten, of het al doet maar wat begeleiding zou willen hebben, welkom om zich te melden. De tweedejaars B hebben sinds dit seizoen van de KNVB de verplichting om een spelregelcertificaat te halen. Geen spelregelcertificaat betekent in feite voor hen niet spelen volgend seizoen. De KNVB en wij verwachten dat er met dit certificaat meer waardering komt voor de (club)arbiter en dat de beslissingen eerder worden geaccepteerd.

Als beginnend scheidsrechter kun je van een ervaren scheidsrechter ondersteuning verwachten. Je wordt vanaf het betreden van het sportcomplex begeleid. Ze leren je hoe je een wedstrijdformulier moet controleren (vanaf wedstrijden voor de D) en samen bereiden jullie je wedstrijd voor. De begeleider is de hele wedstrijd aanwezig en observeert je. Na afloop volgt een gesprek, waarbij de positieve en de verbeter punten worden benoemd.

Je gaat niet gelijk het diepe in. Je begint bij de E en F-jeugd met wedstrijden op een klein veld en na een paar wedstrijdjes kun je aangeven of je naar de D-jeugd wil.

Wij bieden jullie het volgende:

  1. Een duidelijk herkenbaar tenue, waardoor je herkenbaar bent als scheidsrechter, en natuurlijk een fluitje.

  2. Begeleiding van een ervaren scheidsrechter.

  3. Een aanspreekpunt bij eventuele vragen of problemen. Je kunt ten allen tijden terecht bij de scheidsrechtercoördinator via

  4. Met persoonlijke wensen en de wedstrijd van je eigen team wordt natuurlijk rekening gehouden bij de aanwijzing voor een wedstrijd.

  5. Aanwijzingen op een wedstrijd zullen in duo’s plaatsvinden zodat je ook steun hebt van een leeftijdsgenoot. Als duo zullen twee wedstrijden worden aangewezen waarbij ieder één wedstrijd fluit en de ander steunt.

  6. De teamleiding van het DoCoS team dat door jullie gefloten zal worden, en met name de ouder die anders de wedstrijd zou gaan fluiten, zal ook verzocht worden om als begeleider op te treden tijdens de wedstrijd en, indien nodig, het publiek in de gaten houden.

De volgende stappen zijn nu gepland:

  1. Als voorbereiding is er in, overleg met de hoofdtrainer van de lettergroep B, besloten om donderdag 9 april na de B-selectie training om 19.45 een informatieavond te organiseren. Hierbij worden de spelers en speelsters uit de B en MC1 uitgenodigd om deze avond bij te wonen.

  2. Op woensdagavond 8 april staat er eenzelfde avond gepland voor de C spelers en de MA1 en MB1 speelsters. Nu starten we om 20.45, aansluitend aan de training.

  3. Deze avonden staan ook open voor ouders die ook willen gaan fluiten. Er zijn geluiden binnen de club van mensen, die wel willen fluiten, maar niet durven. Schroom dus niet om deze avond te bezoeken.

  4. De volgende avond wordt georganiseerd i.s.m. de COVS-Leiden (Centrale Overleg Voetbal Scheidsrechters), waar jullie leren omgaan met trainers en ouders in lastige situaties. De datum hiervoor is nu nog niet bekend, maar dat zal snel na de eerste twee avonden zijn.

  5. Na deze informatie avonden zullen de spelers en speelsters ingedeeld gaan worden bij oefen- en competitiewedstrijden en ook zal inzet bij de toernooien gevraagd worden.

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq