Kansloze middag DoCoS tegen Soccer Boys

LEIDEN – DoCoS is tegen het bezoekende Soccer Boys uit Bleiswijk tegen een kansloze nederlaag opgelopen. Het verschil tussen de top van de derde klasse en de kelder van de derde klasse werd overduidelijk: de bezoekers waren sneller, minder afwachtend, combineerden beter en toonden zich vooral fitter en energieker. Het resultaat: 1-5.

Door de voortdurende regenval van de afgelopen dagen was het gras op het hoofdveld van DoCoS opnieuw onbespeelbaar. DoCoS moest daarom op het kunstgras voor de kantine aantreden tegen Soccer Boys dat bij aanvang op een gedeelde eerste plaats in de derde klasse stond. DoCoS hoopte, na de winst vorige week bij hekkensluiter Zevenhoven, een nieuwe stap te zetten weg van de directe degradatieplekken.

Wonder

DoCoS liep vanaf het begin van de wedstrijd achter de feiten aan. Soccer Boys liet er geen misverstand over bestaan: elk duel om de bal werd vol overgave gestreden en als de bezoekers de bal hadden werd er voortdurend de combinatie gezocht en de snelheid die de ploeg had optimaal benut. Het was een wonder dat DoCoS na een kwartier niet al op achterstand stond want de bezoekers lieten twee goede kansen onbenut.

Aanvalsspel

Pas halverwege de eerste helft kon DoCoS de bezoekers eindelijk een keertje enkele minuten terugdringen op eigen helft. De aanleiding was een onverwachte poging van afstand door Chris van Empel, maar zijn bal ging over het doel. Eigenlijk was die actie illustratief voor het aanvalsspel van de thuisploeg. DoCoS moest het in de aanval van toevallig goed uitvallende acties hebben, terwijl de fitte en energieke gasten met vlotte combinaties op zoek gingen naar doelpunten. Vooral het omschakelen ging aan Bleiswijkse kant als een speer. Na goed een half uur was het twee keer prijs na twee snel uitgevoerde uitbraken. Vlak voor rust ontsnapte Ruben van den Bosch nog een keer waarna de vleugelspits voor de vroegtijdige beslissing zorgde: 0-3.

Aansluiting

DoCoS was dan de mindere maar had op slag van rust toch nog een doelpunt kunnen maken maar spits Chris van Empel schoot de bal in vrije positie tegen de keeper, tot teleurstelling van de vrijstaande Jesse Dingjan. Met twee wissels aan Leidse kant had DoCoS in het eerste kwartier na rust zijn beste fase hoewel Soccer Boys met zijn eerste de beste aanval na rust ook een vierde treffer had kunnen maken. Tygo Groen bracht met zijn doelpunt hoop in de Leidse harten en nieuwe energie tegen de bezoekers die verdedigend even de weg kwijt leken te zijn.

Nekslag

Maar een gebrek aan scherpte en snelheid leidde de beslissing in. Uit een mislukte aanval met een halve, te laag voorgezette bal ging de bal in de Bleiswijkse omschakeling binnen een paar tellen naar de andere kant en velde Mats van Ruler het vonnis. Het vierde Bleiswijkse doelpunt was de nekslag voor DoCoS. Daarmee was het duel gespeeld. DoCoS mocht zich nog in de handen knijpen dat de bezoekers het daarna bij een extra treffer lieten. Een doelpunt dat ook tekenend was want dat er een Leidse en Bleiswijkse aanvaller geblesseerd ten val waren gekomen, deerde de bezoekers niet; terwijl DoCoS wachtte op een fluitsignaal of dat de bal werd uitgeschoten, zochten de bezoekers zonder aarzeling snel en vlot de combinatie waarna de volledig vrijstaande Dion Zeelenberg de bal in de kruising schoot: 1-5.

Revanche

Soccer Boys nam met de verdiende zege revanche voor de 5-1 nederlaag tegen DoCoS, twee jaar geleden toen beide ploegen in de tweede klasse speelden en Soccer Boys aan het einde van het seizoen degradeerde. Soccer Boys is door de winst ook de enige koploper geworden in de derde klasse A.

Leidse derby

DoCoS blijft door de nederlaag tegen Soccer Boys op de dertiende en voorlaatste plaats, een plek die aan het einde van het seizoen directe degradatie naar de vierde klasse betekent. Komende zaterdag gaat DoCoS op bezoek naar de Kikkerpolder en treft daar dit keer stadgenoot Lugdunum dat vandaag ook verloor (1-0 bij Zwammerdam). Lugdunum staat daardoor elfde en heeft twee punten meer. Inzet voor beide Leidse ploegen: punten halen om uit de degradatiezone te geraken.

Karakteristieken

DoCoS – Soccer Boys 1-5 (0-3). 31’ 0-1. Tim Overes, 33’ 0-2. Jorren Plugge, 39’ 0-3. Ruben van den Bosch, 57’ 1-3. Tygo Groen, 70’ 1-4. Mats van Ruler, 80’ 1-5. Dion Zeelenberg.

Opstelling: Mitchel van Abswoude, Michael van Voorthuizen, Iljas Amine, Kenneth Maaskant, Danny Disseveld (46. Johan van Schie), Tygo Groen, Jesse Dingjan, Enno van Wieringen (46. Martijn Guijt), Mitchel Klein, Chris van Empel, Lars de Ridder (68. Mark Kaptein).