Lot DoCoS onduidelijk na verlies in Oudewater

LEIDEN, 20 mei 2023 – DoCoS heeft de voorlaatste competitiewedstrijd met 3-0 verloren bij de lange mannen van FC Oudewater. DoCoS is daardoor uitgeschakeld voor direct behoud van het tweede klassserschap want de veilige achtste plek is met één wedstrijd te spelen onbereikbaar geworden. De laatste competitieronde, volgende week thuis tegen Kagia, beslist over directe degradatie of een herkansing om via de nacompetitie om behoud alsnog in de tweede klasse te blijven.

De opgave voor DoCoS was bij aanvang van de voorlaatste competitieronde duidelijk. Alleen een zege bij FC Oudewater betekende dat DoCoS in de race zou blijven voor de veilige achtste plaats, die aan het einde van het seizoen behoud van het tweedeklasserschap betekent. De versterkte degradatie is een gevolg van de keuze van de KNVB om een piramide te bouwen richting 1 tweede divisie, 2 x derde divisie, 4 x vierde divisie, 8 x hoofdklasse, 16 x eerste klasse.

Lange mannen

Het duel op de zonovergoten grasmat van FC Oudewater was een ontmoeting tussen de lange mannen van de plaatselijke FC en de gemiddeld genomen kleinere Leidse elf van DoCoS. De thuisclub kwam voortvarend uit de startblokken en stichtte met zijn lange mensen en fysieke overwicht volop gevaar voor het Leidse doel. Halverwege de eerste helft nam de druk van de thuisclub af en bleek DoCoS de beter combinerende ploeg. Het leverde een allerbeste kans op voor Martijn Guijt maar die schoot de bal met links naast het doel.

Katachtige reflex

De slotfase was weer voor de thuisclub die met hoge ballen en veel lange mannen druk zette op het Leidse doel, maar doelman Mark van Zonneveld was telkens paraat. Vooral de katachtige reflex op een kopbal van aanvoerder Menno Venhof mocht er zijn.

Achterstand

De eerste, beste kans na rust was voor DoCoS maar aanvaller Sipan Khalid kwam na een goede aanval een teenlengte te kort om de bal binnen te prikken. Aan de andere kant wist Sven Rietveld wel het doel te vinden en dat zette DoCoS op achterstand. Dat was een tegenvaller maar DoCoS gaf niet op en kreeg via Sipan Khalid (bal naast) en invaller Danny Disseveld (prima schot, bal gekeerd door de doelman) kansen op de gelijkmaker.

Buitenspel

Een discutabel tweede doelpunt van de thuisclub besliste een kwartier voor tijd het duel. Het buitenspelsignaal van de DoCoS-grensrechter werd genegeerd en daarna had Menno Venhof alle ruimte om na een vlotte aanval de tweede treffer binnen te schieten. De frustratie over de goedgekeurde treffer – het was zeker een meter buitenspel, aldus de DoCoS-bank die op gelijke hoogte zat – leidde tot een rode kaart, wegens protesteren, voor Dylan Victory.

Tien tegen elf

DoCoS sloot daarom opnieuw af met tien tegen elf, zette toch druk en kreeg nog enkele mogelijkheden, maar FC Oudewater hield, soms met kunst en vliegwerk, het eigen doel schoon. DoCoS mocht toekijken hoe de Oudewaterse aanvoerder – hij speelde zijn laatste thuiswedstrijd – een applauswissel kreeg en DoCoS moest nog een derde doelpunt slikken, voor de statistieken.

Elfde plaats

DoCoS blijft door het verlies bij FC Oudewater, en omdat ASC thuis met 0-5 verloor van Foreholte, op de elfde plaats, een plek die aan het einde van het seizoen nacompetitie om behoud betekent. DoCoS heeft evenveel punten als nummer twaalf ASC, maar een veel beter doelsaldo dan de Oegstgeestse ploeg die twaalfde staat. Bij de huidige stand degradeert ASC direct, evenals de reeds gedegradeerde nummers dertien (RVC) en veertien (TAVV) naar de derde klasse.

Directe degradatie

Beslissend, wie met RVC en TAVV direct degradeert, is de laatste competitieronde op Pinksterzaterdag: DoCoS speelt thuis tegen Kagia, ASC speelt bij nummer twee DONK. Vanwege het veel betere doelsaldo van DoCoS (min 8 om min 17) moet ASC gelijk spelen of winnen bij DONK om DoCoS te veroordelen tot directe degradatie. Ook Legmeervogels (elfde met een punt meer dan DoCoS en ASC) kan nog direct degraderen, maar dan moet de UIthoornse ploeg (die een positief doelsaldo heeft) verliezen bij het al gedegradeerde RVC en moeten DoCoS en ASC beiden winnen.

Nacompetitie om behoud

Behalve drie directe degradanten (de nummer 14, 13 en 12) spelen de nummers 11, 10 en 9 nacompetitie om behoud (met 24 ploegen voor twee plekken). Het trio Legmeervogels (tiende), DoCoS (elfde) en ASC (twaalfde) is kansloos voor de veilige achtste plek. Eerste periodewinnaar Alphia staat negende en zou bij de huidige stand nacompetitie om behoud moeten spelen. Alphia speelt in de laatste ronde tegen de nummer zeven ESTO, en dat betekent dat de nummers vier, vijf en zes, EMM ’21, FC Oudewater en RCL, verzekerd zijn van een verblijf in de tweede klasse.

Kagia

Behalve Alphia en ESTO kan ook de huidige nummer acht Kagia (2-1 winst vandaag tegen RVC) en komende zaterdag in de laatste ronde de tegenstander van DoCoS nog op de negende plaats terecht komen. Wanneer Alphia niet weet te winnen van ESTO heeft Kagia bij DoCoS aan een gelijk spel genoeg om tweedeklasser te blijven. Wanneer DoCoS van Kagia wint, is ook Kagia veroordeelt tot de nacompetitie om behoud op voorwaarde dat Alphia minimaal gelijk speelt tegen ESTO. Het wordt dus puzzelen en rekenen op Pinksterzaterdag!

Kampioen

FC Aalsmeer werd trouwens vandaag kampioen door in de slotfase met 2-3 bij hekkensluiter TAVV te winnen. Nummer twee DONK dat zaterdag tegen ASC speelt is daardoor uitgeschakeld voor het kampioenschap.

Karakteristieken

FC Oudewater – DoCoS 3-0 (0-0). 55, 1-0. Sven Rietveld, 75. 2-0. Menno Venhof, 90+4. 3-0. Tim Goes.

Opstelling: Mark van Zonneveld, Mitchel Klein, Kenneth Maaskant, Michael van Voorthuijzen, Enno van Wieringen (56. Danny Disseveld), Dylan Victory, Tycho Douwes (74. Tijn van Meegen), Milan Flippo (46. Tygo Groen), Sjors Hermsen (80. Mo Gassama), Sipan Khalid, Martijn Guijt.

 

 

Contact

R.K.S.V. DoCoS
Haagseschouwweg 5
2332 KG Leiden

Kantine
071-5768279

Ontwerp & realisatie mediafabriq